Τρίτη 16 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Έρευνα για πολύνεκρο ναυάγιο ανοιχτά της Αιγύπτου σχεδιάζει η Europol

Έρευνα για πολύνεκρο ναυάγιο ανοιχτά της Αιγύπτου σχεδιάζει η Europol

Η Europol σχεδιάζει να ερευνήσει ναυάγιο με εκατοντάδες νεκρούς, το οποίο σημειώθηκε τον Απρίλιο ανοιχτά της Αιγύπτου. Περισσότεροι από 500 πρόσφυγες θεωρείται ότι έχασαν τη ζωή τους στο ναυάγιο της 9ης Απριλίου, αλλά δεν είχε υπάρξει επίσημη έρευνα για το περιστατικό.

Η Europol σχεδιάζει να ερευνήσει ναυάγιο με εκατοντάδες νεκρούς, το οποίο σημειώθηκε τον Απρίλιο ανοιχτά της Αιγύπτου.

Περισσότεροι από 500 πρόσφυγες θεωρείται ότι έχασαν τη ζωή τους στο ναυάγιο της 9ης Απριλίου, αλλά δεν είχε υπάρξει επίσημη έρευνα για το περιστατικό.

Ο επικεφαλής της Europol, Ρομπ Ουεϊνράιτ, υποσχέθηκε την έναρξη έρευνας έπειτα από ρεπορτάζ των Reuters – BBC Newsnight.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, το σκάφος που μετέφερε τους πρόσφυγες είχε αποπλεύσει από την Αίγυπτο και όχι από τη Λιβύη όπως είχε αναφέρει αρχικά η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες.

Ο Ουεϊνράιτ χαρακτήρισε την υπόθεση «άβολη» και υποσχέθηκε την έναρξη έρευνας, λέγοντας ότι «δεν έχουν δοθεί σαφείς απαντήσεις».

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, το σκάφος είχε αποπλεύσει από το Ρασίντ, ανατολικά της Αλεξάνδρειας. Κάθε ένας από τους πρόσφυγες κλήθηκε να πληρώσει 2.000 δολάρια.

Τα ξημερώματα του Σαββάτου 9 Απριλίου ένα σκάφος με εκατοντάδες πρόσφυγες βυθίστηκε ανοιχτά της Αιγύπτου. Ένας από τους επιζώντες είπε στο BBC Newsnight ότι διακινητής προσφύγων των απείλησε με μαχαίρι όταν προσπάθησε να βοηθήσει άλλους πρόσφυγες που επέβαιναν στο σκάφος.

Μόνο 37 άνθρωποι επέζησαν από το ναυάγιο του αιγυπτιακού αλιευτικού όταν οι διακινητές επιβίβασαν σ’ αυτό περισσότερους μετανάστες από ένα μικρότερο σκάφος.

Οι επιζήσαντες, οι οποίοι έφθασαν στις 16 Απριλίου στην Ελλάδα, είπαν ότι οι διακινητές εγκατέλειψαν την περιοχή, αφήνοντας έως και 100 ανθρώπους ακόμη ζωντανούς μέσα στη θάλασσα. Είπαν πως οι διακινητές χρησιμοποίησαν βία για να εμποδίσουν τους επιζώντες πάνω στο μικρότερο σκάφος να διασώσουν άλλους.

Οι διακινητές είχαν πει στους πρόσφυγες που επέβαιναν στο σκάφος είναι να πουν ότι το σκάφος απέπλευσε από την Λιβύη, προκειμένου να αποφύγουν τον επαναπατρισμό στην Αίγυπτο.

Ιταλία και Ελλάδα δεν κατήγγειλαν το περιστατικό, καθώς δεν υπήρξαν ενδείξεις ότι διαπράχθηκε έγκλημα εντός της δικαιοδοσίας τους. Το BBC αναφέρει ότι το Λιμενικό και ο έλληνας υπουργός Δικαιοσύνης αρνήθηκαν να απαντήσουν.

Στην Αίγυπτο, ο δικαστής Χαλέντ αλ-Νάσαρ, βοηθός του αιγύπτιου υπουργού Δικαιοσύνης αρμόδιος για υποθέσεις που αφορούν το Κοινοβούλιο και τα μέσα ενημέρωσης, είπε ότι δεν μπορεί να επιβεβαιώσει τι έρευνες διεξήχθησαν για το ναυάγιο του Απριλίου.

Ο αλ-Νάσαρ δήλωσε όμως ότι η Αίγυπτος υιοθέτησε πρόσφατα νέους νόμους κατά της παράνομης μετανάστευσης και ότι η χώρα είναι αποφασισμένη να αναλάβει δράση εναντίον των διακινητών.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι δεν αποκλείεται να αναληφθεί περαιτέρω δράση σχετικά με το πολύνεκρο ναυάγιο του Απριλίου.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

8 Ιουλίου-15 Απριλίου: τόσο διάστημα περίμενε ο Σλούκας…

Η μετακίνηση του Κώστα Σλούκα στον Παναθηναϊκό και η ανακοίνωση στις 8 Ιουλίου ήταν μια στιγμή που έφερε δονήσεις στο ελληνικό και ευρωπαϊκό μπάσκετ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 16 Απριλίου 2024