Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Καταπέλτης η Διεθνής Αμνηστία για την τουρκική καταστολή στους Κούρδους

Καταπέλτης η Διεθνής Αμνηστία για την τουρκική καταστολή στους Κούρδους

Για συνειδητή εκδίωξη κατοίκων από περιοχές της νοτιοανατολικής Τουρκίας -όπου επικρατεί το κουρδικό στοιχείο- κατηγορεί η Διεθνής Αμνηστία τις τουρκικές Αρχές, μιλώντας για πρακτική που ισοδυναμή με «συλλογική τιμωρία». Η οργάνωση μιλά για σχεδόν μισό εκατομμύριο εκτοπισμένους που δεν μπορούν να επιστρέψουν στα σπίτια τους και καλεί την Άγκυρα να παρουσιάσει «απτό και αξιόπιστο σχέδιο» για επιστροφή κατοίκων στην ευρύτερη περιοχή του Ντιγιάρμπακιρ.

Για συνειδητή εκδίωξη κατοίκων από περιοχές της νοτιοανατολικής Τουρκίας -όπου επικρατεί το κουρδικό στοιχείο- κατηγορεί η Διεθνής Αμνηστία τις τουρκικές Αρχές, μιλώντας για πρακτική που ισοδυναμή με «συλλογική τιμωρία».

Η οργάνωση μιλά για σχεδόν μισό εκατομμύριο εκτοπισμένους που δεν μπορούν να επιστρέψουν στα σπίτια τους και καλεί την Άγκυρα να παρουσιάσει «απτό και αξιόπιστο σχέδιο» για επιστροφή κατοίκων στην ευρύτερη περιοχή του Ντιγιάρμπακιρ.

Οι τουρκικές Αρχές έχουν εδώ και μήνες προχωρήσει σε διάφορων βαθμών περιοριστικά μέτρα στις πόλεις με κουρδικό πληθυσμό, ειδικά στο Σουρ του Ντιγιάρμπακιρ.

Σε αναφορά της που δημοσιεύτηκε την Τρίτη, η Διεθνής Αμνηστία αναφέρει ότι οι κάτοικοι έχουν εκδιωχθεί μέσα σε έναν χρόνο από τα σπίτια τους εξατιίας της «σκληρής καταστολής των τουρκικών Αρχών». Η οργάνωση υπογραμμίζε πως αυτό ισοδυναμεί με «συλλογική τιμωρία».

Η αναφορά επικεντρώνεται στην περιοχή του Σουρ του Ντιγιάρμπακιρ, μιθλώντας για περίπου 24.000 που δεν μπορούν να επιστρέψουν στα σπίτια τους. Συνολικά, αναφέρει η Διεθνής Αμνηστία, θύματα της καταστολής έχουν πέσει σχεδόν 500.000 άτομα.

Ο Άντριου Γκάρντνερ, στέλεχος της οργάνωσης που ασχολείται με την Τουρκία, ανέφερε ότι η Άγκυρα δεν έχει παρουσιάσει «κανένα απτό, λεπτομερές και αξιόπιστο» σχέδιο για την επιστροφή των κατοίκων στα σπίτια τους.

Ειδικά για τους κατοίκους της Σουρ, αναφέρει, η κατάσταση είναι δραματική. Όταν είχαν εγκλωβιστεί εξαιτίας της απαγόρευσης κυκλοφορίας, οι κάτοικοι αντιμετώπιζαν ελλείψεις νερού και τροφίμων (πέραν του φόβου των συγκρούσεων) και αρκετοί εκμεταλλεύτηκαν το σύντομο περιθώριο που δόθηκε για να διαφύγουν.

Αρκετοί, αναφέρει η Διεθνής Αμνηστία, βρήκαν προσωρινά κατάλυμα σε συγγενείς ή νοίκιασαν άλλα διαμερίσματα, αλλά εν τω μεταξύ έχουν χάσει τη δουλειά τους εξαιτίας του αποκλεισμού και δεν μπορούν να συντηρηθούν. Η οργάνωση σημειώνει επίσης τις αναφορές πως σε κάποια τμήματα διακόπηκε εσκεμμένα η υδροδότηση ώστε να «καμφθεί το ηθικό».

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Βαθμολογία UEFA: O Ολυμπιακός κρατάει το όνειρο της Ελλάδας ζωντανό

Η ιστορική πρόκριση του Ολυμπιακού στα ημιτελικά δίνει έξτρα βαθμούς στην Ελλάδα και κρατάει το μεγάλο όνειρο της 15ης θέσης ζωντανό.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024