Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ιταλική καταιγίδα: Οι Γκριλίνι φαντάζονται κυβέρνηση, η Λέγκα ζητά εκλογές

Ιταλική καταιγίδα: Οι Γκριλίνι φαντάζονται κυβέρνηση, η Λέγκα ζητά εκλογές

Η παραίτηση του Ρέντσι δεν εξέπληξε κανέναν στην Ρώμη, όμως τώρα όλα είναι ανοικτά -κανένα σενάριο για σχηματισμό κυβέρνησης δεν μπορεί να αποκλειστεί. Ωστόσο, οι δυνάμεις της αντιπολίτευσης που είχαν ποντάρει πολλά στο «όχι» ζητούν να εξαργυρώσουν την επένδυσή τους: Το κίνημα του Μπέπε Γκρίλο δηλώνει ότι καταρτίζει την «ομάδα του για τη μελλοντική κυβέρνηση του M5S» ενώ ο Σαλβίνι της ξενοφοβικής Λέγκας ζητά εκλογές αμέσως. Η μπερλουσκονική Δεξιά κρατά αποστάσεις ενώ τo κόμμα του Ρέντσι αναζητεί κατεύθυνση για την επόμενη ημέρα.

Η παραίτηση του Ρέντσι δεν εξέπληξε κανέναν στην Ρώμη, όμως τώρα όλα είναι ανοικτά -κανένα σενάριο για σχηματισμό κυβέρνησης δεν μπορεί να αποκλειστεί. Ωστόσο, οι δυνάμεις της αντιπολίτευσης που είχαν ποντάρει πολλά στο «όχι» ζητούν να εξαργυρώσουν την επένδυσή τους: Το κίνημα του Μπέπε Γκρίλο δηλώνει ότι καταρτίζει την «ομάδα του για τη μελλοντική κυβέρνηση του M5S» ενώ ο Σαλβίνι της ξενοφοβικής Λέγκας ζητά εκλογές αμέσως.

Ο βασικότερος πολιτικός παράγοντας στη Ρώμη, το Δημοκρατικό Κόμμα του Ρέντσι, αναζητεί κατεύθυνση για την επόμενη ημέρα. Παράλληλα, η μπερλουσκονική Δεξιά κρατά αποστάσεις από φωνές για εκλογές.

Ο Ρέντσι προεδρεύει τη Δευτέρα του τελευταίου του υπουργικού συμβουλίου και στη συνέχεια θα μεταβεί στο προεδρικό μέγαρο, ώστε να υποβάλει την παραίτησή του.

Την ίδια στιγμή στις χρηματιστηριακές αγορές, τα αρχικά κόκκινα στο ξεκίνημα των συνεδριάσεων μετριάστηκαν, με το ευρώ να ανακάμπτει (έχοντας βρεθεί τα ξημερώματα σε χαμηλό 20μήνου) και τις ιταλικές τραπεζικές μετοχές να γυρίζουν στο πράσινο.

H αποχώρηση του Ρέντσι θέτει σε κίνηση στη Ρώμη ένα πολιτικό πόκερ μεταξύ των κομμάτων για τον σχηματισμό της επόμενης κυβέρνησης, σε μία παρτίδα την οποία όλοι ξεκινούν στα τυφλά. Τα χαρτιά μοιράζει πλέον ο ιταλός πρόεδρος, Σέρτζιο Ματαρέλα, ο οποίος έχει θεσμικό περιθώριο ουσιαστικών κινήσεων μόνο για τέτοιες περιπτώσεις πολιτικής «έκτακτης ανάγκης» (περιπτώσεις που για τη Ρώμη δεν είναι και τόσο σπάνιες).

Το καθοριστικότερο πεδίο παραμένει το Δημοκρατικό Κόμμα του Ρέντσι, το οποίο έχει το μεγαλύτερο μπλοκ κοινοβουλευτικά. H κατάσταση σε αυτούς είναι η πιο περίπλοκη από όλα τα κομματικά στρατόπεδα: Η λεγόμενη «μειοψηφία» του PD, που έκανε ουσιοαστικά αντιπολίτευση εκ των έσω στον Ρέντσι, δηλώνει «δικαιωμένη» (όπως είπε μετά την κάλπη ο Ρομπέρτο Σπεράντσα) από το αποτέλεσμα.

Ηγετικά στελέχη που είχαν συνταχθεί με το «όχι» ζητούν εμμέσως νέα κυβέρνηση από το PD χωρίς τον Ρέντσι. Ο Mάσιμο ντ’ Αλέμα, ένας εξ αυτών, είπε πως ο ιταλός πρόεδρος καλείται να «δώσει εντολή σε μία προσωπικότητα που θα εργαστεί υπεύθυνα για την κυβέρνηση που έχει ανάγκη η χώρα», σημειώνοντας πως «υπάρχει πλειοψηφία στο Κοινοβούλιο» και πως «θα ήταν ανεύθυνο να πάμε τώρα σε εκλογές», δείχνοντας και στο κενό που υπάρχει στον εκλογικό νόμο.

Το κόμμα είναι διχασμένο και τα ηγετικά του στελέχη θα συνεδριάσουν την Τρίτη για «να αξιολογηθεί η ψήφος» και να διερευνηθεί η κατεύθυνση στην οποία θα κινηθούν «οι πολιτικές πρωτοβουλίες που θα αναλάβουμε». Η στάση του PD θα είναι η καθοριστικότερη από τις πολλές μεταβλητές για την συνέχεια στο «ιταλικό θρίλερ».

Το δεύτερο ισχυρότερο κόμμα (αδρανές μπλοκ ωστόσο μέχρι τώρα σε συνεργασίες για σχηματισμό κυβέρνησης), το κίνημα M5S του Μπέπε Γκρίλο, επίσης δεν εκπλήσσει με την στάση του. «Από αύριο» είχε πει τη νύχτα μετά την κάλπη ο Λουίτζι ντι Μάιο (αντιπρόεδρος της Βουλής με το M5S) «ξεκινούμε τη δουλειά για να σχηματίσουμε την ομάδα της κυβέρνησης του MS5».

«Δεν υπάρχει ένας άνθρωπος μόνος του στο τιμόνι, αλλά είναι οι πολίτες εκείνοι που διακυβερνούν» είπε ο ντι Μάιο. Ο ίδιος ο Μπέπε Γκρίλο δε (αρχηγός μεν του M5S, ο οποίος όμως δεν έχει κοινοβουλευτική θέση) δήλωσε ξεχωριστά πως το κίνημά του είναι «έτοιμο για όλα τα βήματα μέχρι τις εκλογές».

Στο πεδίο της Δεξιάς, η μπερλουσκονική Forza Italia κρατά αρχικά κλειστά τα χαρτιά της. Το ηγετικό της στέλεχος Ρενάτο Μπρουνέτα έριξε το μπαλάκι στα χέρια του PD και του Ματαρέλα, λέγοντας πως το Δημοκρατικό Κόμμα πρέπει να αναλάβει την ευθύνη εξόδου από την κατάσταση που διαμορφώνεται.

«Το Δημοκρατικό Κόμμα έχει την πλειοψηφία και την υποχρέωση να σχηματίσει άλλη κυβέρνηση, αλλά χωρίς τον Ρέντσι, δεδομένου ότι έχει την πλειοψηφία στη Βουλή» είπε ο Μπρουνέτα.

Η ξενοφοβική Λέγκα του Βορρά από την πλευρά της επίσης δεν εκπλήσσει με την στάση της. Ο αρχηγός της Ματέο Σαλβίνι, που είχε επιδιώξει (μαζί με τους Γκριλίνι) να γίνει το πρόσωπο του «όχι», είχε ζητήσει εξαρχής εκλογές.

Λίγο μετά το κλείσιμο της κάλπης, ο Σαλβίνι είχε πει πως «εάν επιβεβαιωθούν τα exit poll, σε μία κανονική χώρα οι πολίτες θα έπρεπε να πάνε αμέσως σε κάλπη, χωρίς κυβερνήσεις τεχνοκρατών». Μετά την επιβεβαίωση του αποτελέσματος, είπε για άλλη μία φορά πως η Λέγκα είναι «σοβαρή εναλλακτική».

Β. Ψυχογιός

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Αυτά μόνο ο Ολυμπιακός: Διεκδικεί 6 ευρωπαϊκά σε 4 αθλήματα!

Δεν υπάρχει αυτό που έχει καταφέρει ο Ολυμπιακός, καθώς βρισκόμαστε στο δεύτερο μισό του Απρίλη και διεκδικεί ακόμα 6 ευρωπαϊκά σε 4 διαφορετικά αθλήματα!

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024