Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
«Adieu» από τον Φρανσουά Ολάντ, δεν διεκδικεί δεύτερη θητεία

«Adieu» από τον Φρανσουά Ολάντ, δεν διεκδικεί δεύτερη θητεία

Έπειτα από μήνες σιωπής και έντονης φημολογίας ο Φρανσουά Ολάντ τελικά εκπλήσσει ανακοινώνοντας σε διάγγελμά του προς τον γαλλικό λαό ότι δεν θα διεκδικήσει δεύτερη θητεία στην προεδρία. Ο πλέον αντιδημοφιλής πρόεδρος στα χρονικά γίνεται επίσης ο πρώτος πρόεδρος εδώ και δεκαετίες που δεν διεκδικεί την επανεκλογή του. Ορθάνοιχτη η κούρσα για το χρίσμα των Σοσιαλιστών με τον Αρνό Μοντεμπούργκ να δηλώνει «παρών», ενώ έπεται η επίσημη υποψηφιότητα του Γάλλου πρωθυπουργού Μανουέλ Βαλς.

Έπειτα από μήνες σιωπής και έντονης φημολογίας ο Φρανσουά Ολάντ τελικά εκπλήσσει ανακοινώνοντας σε τηλεοπτικό διάγγελμα προς τον γαλλικό λαό ότι δεν θα διεκδικήσει δεύτερη θητεία στην προεδρία. Ο πλέον αντιδημοφιλής πρόεδρος στα χρονικά γίνεται επίσης ο πρώτος πρόεδρος εδώ και δεκαετίες που δεν διεκδικεί την επανεκλογή του.

Ορθάνοιχτη η κούρσα για το χρίσμα των Σοσιαλιστών με τον Αρνό Μοντεμπούργκ να δηλώνει «παρών», ενώ έπεται η επίσημη υποψηφιότητα του Γάλλου πρωθυπουργού Μανουέλ Βαλς.

Με τη δημοτικότητά του στο ναδίρ, ο 62χρονος Φρανσουά Ολάντ έβγαινε νοκ-άουτ στις δημοσκοπήσεις για τον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών του 2007, ωστόσο η επικρατούσα εικόνα ήταν πως σκόπευε να επιμείνει διεκδικώντας εκ νέου το χρίσμα των Σοσιαλιστών στις προκριματικές του Ιανουαρίου.

«Έχω επίγνωση σήμερα του κινδύνου που ενέχει να ακολουθήσω μία διαδρομή που δεν θα συγκέντρωνε αρκετή υποστήριξη, κατ’ επέκταση αποφάσισα να μην είμαι υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές» ανακοίνωσε ο ίδιος το βράδυ της Πέμπτης από το Μέγαρο των Ηλυσίων με τα γαλλικά μέσα ενημέρωσης να επισημαίνουν ότι είναι απόφαση πρωτοφανής για πρόεδρο της Γαλλικής Δημοκρατίας να μην διεκδικεί δεύτερη θητεία.

Μετά την επικράτηση του Φρανσουά Φιγιόν στις προκριματικές εκλογές για το χρίσμα της γαλλικής δεξιάς και με τον Φρανσουά Ολάντ πλέον εκτός «κάδρου», τα βλέμματα καρφώνονται στη μάχη που ανοίγει στους Σοσιαλιστές για τον υποψήφιο που θα οδηγήσει το κόμμα στις κάλπες.

Οι δημοσκοπήσεις σήμερα καταδεικνύουν πως ουδείς υποψήφιος της Αριστεράς θα κατορθώσει να περάσει στο δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών τον προσεχή Μάιο, γεγονός που εάν επιβεβαιωθεί οδηγεί σε μονομαχία του Φρανσουά Φιγιόν με την Μαρίν Λεπέν.

Μονομαχία που δίνει τη νίκη στον Φιγιόν, βάσει της εικόνας των δημοσκοπήσεων -οι οποίες εντούτοις έπεσαν έξω τόσο στην περίπτωση της ψήφου των Βρετανών υπέρ της εξόδου από την Ευρωπαϊκή Ένωση, όσο και στην περίπτωση της νίκης-σοκ του Ντόναλντ Τραμπ στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ο Φρανσουά Ολάντ βρέθηκε αντιμέτωπος τους τελευταίους μήνες με αλλεπάλληλες κρίσεις στον πολιτικό του χώρο -η σοβαρότερη από τις οποίες εκδηλώθηκε στις αρχές του 2016, εξαιτίας των διατάξεων του νομοσχεδίου για τη μεταρρύθμιση των εργασιακών σχέσεων, το οποίο έβγαλε στους δρόμους εκατοντάδες χιλιάδες Γάλλους που διαδήλωσαν απαιτώντας να αποσυρθεί.

Η θητεία του Ολάντ σημαδεύτηκε από πολλές στρατιωτικές επεμβάσεις στο εξωτερικό (Μαλί, Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, Ιράκ, Συρία) αλλά και τις χειρότερες τρομοκρατικές ενέργειες οι οποίες έχουν διαπραχθεί στη Γαλλία, με 238 θύματα: στην εβδομαδιαία σατιρική εφημερίδα Charlie Hebdo και σε ένα εβραϊκό σούπερ-μάρκετ τον Ιανουάριο του 2015, στο Παρίσι και στο Σεν Ντενί τη 13η Νοεμβρίου του 2015, στη Νίκαια την 14η Ιουλίου.

Ο Ολάντ θα μείνει στην Ιστορία ως ο πρώτος πρόεδρος της Γαλλίας που δεν διεκδικεί δεύτερη θητεία από το 1958, με μοναδική εξαίρεση τον Ζορζ Πομπιντού, που απεβίωσε ενώ ασκούσε την προεδρία, τη 2η Απριλίου 1974.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Ο Βαγγέλης Μαρινάκης στη Νιόν για τον ημιτελικό της Κ19 του Ολυμπιακού

Ο πρόεδρος της ΠΑΕ Ολυμπιακός, Βαγγέλης Μαρινάκης, μια μέρα μετά το έπος της Πόλης βρίσκεται και στη Νιόν για να παρακολουθήσει τον σπουδαίο ημιτελικό της Κ19 με τη Ναντ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024