Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Τουρκία: Οργή, δακρυγόνα και συλλήψεις για την κόλαση φωτιάς στο οικοτροφείο

Τουρκία: Οργή, δακρυγόνα και συλλήψεις για την κόλαση φωτιάς στο οικοτροφείο

Ο διευθυντής της εστίας που τυλίχτηκε στις φλόγες στα Άδανα της Τουρκίας και άλλα 11 άτομα συνελήφθησαν στο πλαίσιο έρευνας για ανθρωποκτονία από αμέλεια μετά την πυρκαγιά που κόστισε τη ζωή 11 μαθητριών και μίας εργαζόμενης στο κοιτώνα που διαχειρίζεται ισχυρό θρησκευτικό τάγμα. Οι Αρχές αποδίδουν τη φωτιά πιθανώς σε βραχυκύκλωμα. Ρίγη προκαλεί το γεγονός ότι ως φαίνεται η έξοδος κινδύνου ήταν κλειδωμένη. Δακρυγόνα κατά διαδηλωτών στην Άγκυρα...

Ο διευθυντής της εστίας που τυλίχτηκε στις φλόγες στα Άδανα της Τουρκίας και άλλα 11 άτομα συνελήφθησαν στο πλαίσιο έρευνας για ανθρωποκτονία από αμέλεια μετά την πυρκαγιά που κόστισε τη ζωή 11 μαθητριών και μίας εργαζόμενης στο κοιτώνα που διαχειρίζεται ισχυρό θρησκευτικό τάγμα. Οι Αρχές αποδίδουν τη φωτιά πιθανώς σε βραχυκύκλωμα. Ρίγη προκαλεί το γεγονός ότι ως φαίνεται η έξοδος κινδύνου ήταν κλειδωμένη…

Με δακρυγόνα διέλυσαν οι δυνάμεις ασφαλείας διαδήλωση στην Άγκυρα. Περίπου 150 άνθρωποι απωθήθηκαν βίαια από αστυνομικούς όταν προσπάθησαν να φθάσουν στο υπουργείο Παιδείας, στο πλαίσιο κινητοποίησης στην οποία κάλεσαν πολλά συνδικάτα τα οποία εκπροσωπούν εκπαιδευτικούς και οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Πολλά από τα πρόσωπα τα οποία συμμετείχαν στη διαδήλωση κατά πληροφορίες συνελήφθησαν.

Η πυρκαγιά που ξέσπασε το βράδυ της Τρίτης στον κοιτώνα όπου διέμεναν μαθήτριες μέσης εκπαίδευσης και η οποία στοίχισε τη ζωή 12 ανθρώπων, 11 μαθητριών και μιας εργαζόμενης στην εστία, έχει προκαλέσει αγανάκτηση στην Τουρκία. Άλλοι 24 άνθρωποι, ανάμεσά τους πολλές μαθήτριες, τραυματίστηκαν.

Κατά τα πρώτα στοιχεία της έρευνας οι σοροί των περισσότερων θυμάτων ανακαλύφθηκαν κοντά στην έξοδο κινδύνου, την οποία όπως φαίνεται δεν κατάφεραν να ανοίξουν.

Η αντιπολίτευση κατηγόρησε τις αρχές για αμέλεια. Το οικοτροφείο, το οποίο διαχειρίζεται ένα ισχυρό θρησκευτικό τάγμα, είχε επιθεωρηθεί από ομάδα του υπουργείου Παιδείας τον Ιούνιο.

Δώδεκα άτομα έχουν τεθεί υπό κράτηση μετά την έναρξη έρευνας για «ανθρωποκτονία από αμέλεια», μετέδωσαν τα πρακτορεία ειδήσεων Doğan και Reuters. Σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, ο ένας από τους συλληφθέντες είναι ο διευθυντής του σχολικού ιδρύματος.

Οι φλόγες επεκτάθηκαν ταχύτατα στο κατά κύριο λόγο ξύλινο εσωτερικό του διώροφου κοιτώνα στην πόλη Αλαντά, με αποτέλεσμα η στέγη να καταρρεύσει. Σε φωτογραφίες από τον τόπο της καταστροφής εικονίζονται σπασμένα παράθυρα, καθώς μαθήτριες έσπασαν παράθυρα και πήδηξαν στην απεγνωσμένη προσπάθειά τους να σωθούν από τις φλόγες.

Ο υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Τουρκίας Εμέρ Τσελίκ, βουλευτής του κυβερνώντος κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) που εκλέγεται στην περιοχή, δήλωσε ότι υποπτεύεται πως η πυρκαγιά προκλήθηκε από βραχυκύκλωμα.

Η αντιπολίτευση κατήγγειλε την χαλαρότητα στην εφαρμογή των κανονισμών ασφαλείας και επέκρινε την εκπαιδευτική πολιτική της κυβέρνησης που προκρίνει τη δημιουργία όλο και περισσότερων οικοτροφείων που λειτουργούν θρησκευτικές οργανώσεις σε φτωχές περιοχές όπου δεν υπάρχουν κρατικά εκπαιδευτικά ιδρύματα.

Η Ελίφ Ντοάν Τουρκμέν, βουλευτής του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) επισήμανε ότι έχει επανειλημμένα υποβάλει προτάσεις στην τουρκική Εθνοσυνέλευση για να βελτιωθούν οι έλεγχοι και τα μέτρα εποπτείας τέτοιων κτιρίων.

«Το AKP έχει παραδώσει την κρατική εξουσία στο πεδίο της εκπαίδευσης σε θρησκευτικά κινήματα και τάγματα» τόνισε η Τουρκμέν στο Reuters. «Ρίχνουν τα παιδιά φτωχών οικογενειών στην αγκαλιά θρησκευτικών ταγμάτων με την πρακτική τους να μην οικοδομούν σχολεία» έκρινε η ίδια.

Σύμφωνα με δηλώσεις που φέρεται να έκανε ο δήμαρχος Χουσεΐν Σεζλί στην εφημερίδα Hürriyet, η έξοδος κινδύνου ήταν αδύνατον να ανοίξει και παγίδευσε τα κορίτσια. Αλλά ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Βεϊσί Καϊνάκ το διέψευσε. «Οι πρώτες πληροφορίες υποδεικνύουν […] ότι η έξοδος κινδύνου δεν ήταν κλειδωμένη» είπε και απέρριψε τις επικρίσεις περί ανεπαρκών ελέγχων.

Τραγωδίες αυτού του είδους δεν είναι ακριβώς σπάνιες στην Τουρκία. Το 2008, έκρηξη που προκλήθηκε από διαρροή αερίου σε σχολείο στo Ικόνιο είχε στοιχίσει τη ζωή 18 κοριτσιών και είχε τραυματίσει άλλα 29. Η δίκη του διευθυντή αυτού του ιδρύματος και άλλων που αντιμετώπισαν ποινικές διώξεις δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Reuters/Γαλλικό

Sports in

Τι είπε ο Μεντιλίμπαρ για Τζολάκη, ΠΑΟΚ, Άστον Βίλα και τη θερμή υποδοχή του κόσμου

Ο Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ μίλησε, μεταξύ άλλων, για το κρίσιμο ντέρμπι της Κυριακής (21/4, 20:30) με τον ΠΑΟΚ στο «Γ. Καραϊσκάκης»

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024