Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Με παροχές, αλλά όχι «δώρα», ετοιμάζει την επάνοδό του ο Φρανσουά Ολάντ

Με παροχές, αλλά όχι «δώρα», ετοιμάζει την επάνοδό του ο Φρανσουά Ολάντ

Τώρα που το τοπίο ξεκαθάρισε στη γαλλική Δεξιά, η ανάγκη ενός ισχυρού σοσιαλιστή υποψήφιου που θα σταθεί απέναντι στον Φρανσουά Φιγιόν είναι πιο επιτακτική από ποτέ. Με την εκτίμηση πως ο  Φιγιόν είναι ένας υποψήφιος τον οποίο μπορεί να αντιμετωπίσει, αλλά και μία δυνατή υπόσχεση, ένα «δάνειο εκκίνησης», ο πρόεδρος της Γαλλίας ετοιμάζεται να αψηφήσει τις πολύ κακές δημοσκοπικές επιδόσεις του και να διεκδικήσει την επανεκλογή του στον προεδρικό θώκο της Γαλλίας.

Τώρα που το τοπίο ξεκαθάρισε στη γαλλική Δεξιά, η ανάγκη ενός ισχυρού σοσιαλιστή υποψήφιου που θα σταθεί απέναντι στον Φρανσουά Φιγιόν είναι πιο επιτακτική από ποτέ. Με την εκτίμηση πως ο Φιγιόν είναι ένας υποψήφιος τον οποίο μπορεί να αντιμετωπίσει, αλλά και μία δυνατή υπόσχεση, ένα «δάνειο εκκίνησης», ο πρόεδρος της Γαλλίας ετοιμάζεται να αψηφήσει τις πολύ κακές δημοσκοπικές επιδόσεις του και να διεκδικήσει την επανεκλογή του στον προεδρικό θώκο της Γαλλίας.

Ο Φρανσουά Ολάντ ξέρει ότι η κατάσταση γι’ αυτόν είναι περίπλοκη, επισημαίνουν στενοί του συνεργάτες στους Financial Times. «Έχει όμως φοβερή αυτοπεποίθηση. Πρώτα μας έλεγε ότι ο Νικολά Σαρκοζί ήταν ο ευκολότερος αντίπαλος. Έπειτα ότι ο Αλέν Ζιπέ μπορεί να ηττηθεί διότι έκανε “κακή εκστρατεία”. Τώρα μάς λέει ότι ο Φιγιόν είναι ο τέλειος υποψήφιος για την Αριστερά», εξηγούν.

Από πού πηγάζει όμως η βεβαιότητα του Ολάντ ότι μπορεί να συσπειρώσει τους αριστερούς ψηφοφόρους της Γαλλίας; Άνθρωπος επίσης από το στενό του περιβάλλον αποκαλύπτει στον Nouvel Observateur ότι προτού ανακοινώσει την υποψηφιότητά του για τις προκριματικές των Σοσιαλιστών, το οποίο αναμένεται μάλιστα να κάνει πολύ προτού εκπνεύσει η διορία της 15ης Δεκεμβρίου (ίσως και εντός της εβδομάδας), έχει φροντίσει να γεμίσει τις αποσκευές του με μία αρκετά ελκυστική πρόταση, ένα είδος βελτιωμένης και πιο ρεαλιστικής απάντησης στο ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα.

«Από το να πούμε ότι θα δώσουμε σε όλο τον κόσμο ένα εισόδημα, το οποίο θα προκαλέσει τον σαρκασμό και την ειρωνεία, είμαι της άποψης ότι πρέπει να έχουμε όλοι μία περιουσία εκκίνησης. Καθένας πρέπει να έχει δικαίωμα σε ένα αρχικό δάνειο, το οποίο θα εγγυάται το κράτος, και όχι σε ένα δώρο. Καθένας θα το χρησιμοποιήσει όπως θέλει. Αυτό το δάνειο, το οποίο θα επιτρέψει την αγορά ενός ακινήτου ή οτιδήποτε άλλου, θα επιτρέψει σε πολλούς να τα βγάλουν πέρα».

Μετά την εκλογή του Φιγιόν, οι Σοσιαλιστές έχουν την αίσθηση ότι πρέπει να βιαστούν. Αυτός είναι και ο λόγος που πιέζουν τον Ολάντ να ξεκαθαρίσει τις προθέσεις του, σχολιάζουν πολιτικοί αναλυτές εξηγώντας ότι όσο αφήνουν ελεύθερο το πεδίο για τη Μαρίν Λεπέν παίρνουν ένα μεγάλο ρίσκο. Και μόνο το ενδεχόμενο όμως μίας νέας υποψηφιότητας του Ολάντ δημιουργεί αναστάτωση στο Σοσιαλιστικό Κόμμα.

Τα πολύ χαμηλά ποσοστά του γάλλου προέδρου στις δημοσκοπήσεις προεξοφλούν ότι δεν υπάρχει περίπτωση να περάσει στον β’ γύρο των προεδρικών εκλογών, τον Απρίλιο του 2017. Η πλειονότητά των δημοσκοπήσεων συγκλίνουν στο ότι ο Ολάντ δεν θα πάρει ούτε 10%, μένοντας πιθανότατα πίσω τόσο από τον πρώην υπουργό Οικονομίας και προστατευόμενό του Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος κατεβαίνει ως ανεξάρτητος, όσο και από τον συμπρόεδρο του Αριστερού Κόμματος Ζαν-Λικ Μελανσόν, το οποίο αποφάσισαν να στηρίξουν οι υποστηρικτές του γαλλικού Κομμουνιστικού Κόμματος.

Οι μέχρι σήμερα δημοσκοπήσεις θέλουν επίσης τον Φιγιόν να διαδέχεται τον Ολάντ στο Μέγαρο των Ηλυσίων, έπειτα από μία τελική μονομαχία με την ηγέτιδα της γαλλικής Ακροδεξιάς. Αυτό το σενάριο ωστόσο, σε συνδυασμό με τις πρόσφατες συντριπτικές ήττες στις τοπικές εκλογές, θέτει σε κίνδυνο τις θέσεις δεκάδων σοσιαλιστών βουλευτών και απειλεί με σοβαρές αναταράξεις το Σοσιαλιστικό Κόμμα.

Αρκετοί μάλιστα, όπως ο καθηγητής Πολιτικών Επιστημών στο Université de Bourgogne, διαβλέπουν από τώρα την «έκρηξη» στο κόμμα τον Μάιο. «Αυτό που διακυβεύεται είναι ποιος θα μαζέψει τότε τα κομμάτια», υπογραμμίζει κάνοντας λόγο για μακροχρόνιο πολιτικό διχασμό εντός του κόμματος.

Επιμέλεια: Μάρω Βακαλοπούλου

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Παρτιζάν – Ολυμπιακός 69-74: Τεράστια νίκη στο Βελιγράδι και βήμα τετράδας!

Ο Ολυμπιακός βρέθηκε ακόμα και στο -13, αλλά με αντεπίθεση διαρκείας γύρισε τούμπα το παιχνίδι και πέτυχε μια σπουδαία νίκη στη μάχη για την τετράδα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024