Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Η Κούβα στην πλατεία για το «hasta siempre, comandante»

Η Κούβα στην πλατεία για το «hasta siempre, comandante»

Χιλιάδες κόσμου, μαζί με αντιπροσωπείες από το εξωτερικό, κατέκλυσαν την Πλατεία Επανάστασης για το ύστατο αντίο στον Φιντέλ Κάστρο. Η πλατεία ήταν και ο χώρος όπου αντιπροσωπείες από το εξωτερικό απέτισαν φόρο τιμής -και το ποιοι ήταν παρόντες και ποιοι απόντες αντανακλά τα ανάμεικτα συναισθήματα που προκάλεσε ο θάνατος του Κάστρο στη διεθνή κοινότητα. Φωτορεπορτάζ.

Χιλιάδες κόσμου κατέκλυσαν την Πλατεία Επανάστασης στην Αβάνα της Κούβας για το ύστατο αντίο στον Φιντέλ Κάστρο, καθώς κορυφώνονται οι εκδηλώσεις απόδοσης τιμής στην προσωπικότητα που χάραξε την ιστορία του νησιού.

Η πλατεία ήταν και ο χώρος όπου αντιπροσωπείες από το εξωτερικό απέτισαν φόρο τιμής – και το ποιοι ήταν παρόντες και ποιοι απόντες αντανακλά τα ανάμεικτα συναισθήματα που προκάλεσε ο θάνατος του Κάστρο στη διεθνή κοινότητα.

Στη συγκέντρωση, η οποία άνοιξε με τον εθνικό ύμνο, οι ξένες αντιπροσωπείες διαβάσαν τα μηνύματα και τους επικηδείους τους πριν πάρει το λόγο ο Ραούλ Κάστρο, πρόεδρος της Κούβας (και αδερφός τού Φιντέλ).

Εξυμνώντας τη σφραγίδα που άφησε ο Φιντέλ Κάστρο, ο Ραούλ είπε πως ήταν «αρχηγός μίας επαναστάσης που έγινε από τους ταπεινούς και για τους ταπεινούς».

Όπως ήταν αναμενόμενο, ορισμένοι από τους βασικότερους σύμμαχους της Αβάνας στη Νότια και Κεντρική Αμερική ήταν εκεί: ο πρόεδρος της Βενεζουέλας, Νικολάς Μαδούρο, της Νικαράγουα Ντανιέλ Ορτέγκα, του Ισημερινού Ραφαέλ Κορέα και της Βολιβίας Έβο Μοράλες.

Η κεντροαριστερή πρόεδρος της Χιλής Μισέλ Μπατσελέτ δεν ταξίδεψε, αλλά έστειλε τον σοσιαλιστή τέως πρόεδρο Ρικάρντο Λάγος και τον πρόεδρο της Βουλής.

Ούτε ο πρόεδρος της Αργεντινής Μαουρίσιο Μάκρι πήγε στην Αβάνα, ενώ η τέως πρόεδρος Κριστίνα Φερνάντες, η οποία είχε συναντηθεί σχετικά πρόσφατα με τον Φιντέλ Κάστρο και ήταν πιθανό να πάει στην Κούβα, τελικά έμεινε στην Αργεντινή και πήγε μέχρι την πρεσβεία στο Μπούενος Άιρες.

Επισήμως, η Αργεντινή εκπροσωπήθηκε από την υπουργό Εξωτερικών Σουσάνα Μακλκόρα.

Παρόντες οι πρόεδροι του Μεξικού Ενρίκε Πένια Νιέτο, της Κολομβίας Χουάν Μανουέλ Σάντος και του Παναμά Χουάν Κάρλος Βαρέλα.

Ούτε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα μετέβη στην Κούβα. Απών και ο Καναδός πρωθυπουργός Τζάστιν Τριντό, ο οποίος -μέσω Twitter- μίλησε με θερμά λόγια για τον Κάστρο και ξεσήκωσε θύελλα διαμαρτυριών.

Ο τέως βασιλιάς της Ισπανίας Χουάν Κάρλος έδωσε το παρών.

Αίσθηση προκαλεί η απουσία άλλων ηγετών χωρών που είχαν καλές σχέσεις με την Κούβα: ο Ρώσος Βλαντιμίρ Πούτιν δεν ταξίδεψε, ούτε ο πρόεδρος του Ιράν Μοχάμαντ Ροχανί.
Save
Save

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Ο Βαγγέλης Μαρινάκης στη Νιόν για τον ημιτελικό της Κ19 του Ολυμπιακού

Ο πρόεδρος της ΠΑΕ Ολυμπιακός, Βαγγέλης Μαρινάκης, μια μέρα μετά το έπος της Πόλης βρίσκεται και στη Νιόν για να παρακολουθήσει τον σπουδαίο ημιτελικό της Κ19 με τη Ναντ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024