Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ρέντσι μην.... φεύγεις λέει ο Σόιμπλε και ψηφίζει «ναι» στο δημοψήφισμα

Ρέντσι μην…. φεύγεις λέει ο Σόιμπλε και ψηφίζει «ναι» στο δημοψήφισμα

Μετά τον Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ και ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε όχι μόνο «παραμερίζει» τις διαρκείς επιθέσεις Ρέντσι στο μέτωπο της οικονομίας αλλά πλέκει το εγκώμιο του Ιταλού πρωθυπουργού με φόντο το κρίσιμο δημοψήφισμα της 4ης Δεκεμβρίου για το οποίο θα ξενυχτήσουν Βρυξέλλες και ευρωπαϊκές πρωτεύουσες. Αν ήταν Ιταλός ο Σόιμπλε λέει ότι θα ψήφιζε «ναι» και εκφράζει την ελπίδα να παραμείνει ο Ρέντσι στην πολιτική ακόμη και αν χάσει καθώς εκτιμά πως πείθει περισσότερο από άλλους ότι μπορεί να κάνει τα βήματα προόδου που χρειάζεται η Ιταλία.

Μετά τον Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ και ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε όχι μόνο «παραμερίζει» τις διαρκείς επιθέσεις Ρέντσι στο μέτωπο της οικονομίας αλλά πλέκει το εγκώμιο του Ιταλού πρωθυπουργού με φόντο το κρίσιμο δημοψήφισμα της 4ης Δεκεμβρίου για το οποίο θα ξενυχτήσουν Βρυξέλλες και ευρωπαϊκές πρωτεύουσες.

Αν ήταν Ιταλός ο Σόιμπλε λέει ότι θα ψήφιζε «ναι» και εκφράζει την ελπίδα να παραμείνει ο Ρέντσι στην πολιτική ακόμη και αν χάσει καθώς πείθει περισσότερο από άλλους ότι μπορεί να κάνει τα βήματα προόδου που χρειάζεται η Ιταλία.

«Ο Ρέντσι φέρει σε πέρας ή προσπαθεί να φέρει σε πέρας συνταγματική μεταρρύθμιση και πρέπει να πω ότι τον σέβομαι πολύ» είπε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε μιλώντας σε συνέδριο για την εξωτερική πολιτική στο Βερολίνο.

Δήλωσε, δε, ότι αν ήταν Ιταλός θα ψήφιζε «ναι», μολονότι ανήκει σε διαφορετικό πολιτικό χώρο από εκείνον του Ρέντσι, όπως γράφει η Corriere della Sera.

«Ας περιμένουμε, ελπίζω να πετύχει» προσέθεσε επισημαίνοντας ότι «πείθει περισσότερο από άλλους ότι μπορεί να κάνει τα βήματα προόδου που χρειάζεται η Ιταλία».

«Αν καταλαβαίνω σωστά, [ο Ρέντσι] είπε ότι αν δεν εγκριθούν [οι μεταρρυθμίσεις] με το δημοψήφισμα, θα παραιτηθεί. Όμως δεν είπε ότι θα εγκαταλείψει την πολιτική» σημείωσε ο Σόιμπλε.

«Ελπίζω ότι ακόμη και αν αποτύχει [το δημοψήφισμα] -και έχω δει τις δημοσκοπήσεις- θα προσπαθήσει να ωθήσει την Ιταλία προς τα εμπρός με άλλα μέσα» συνέχισε.

Καταφεύγοντας στο δημοψήφισμα, αφού η μεταρρύθμιση δεν κατάφερε να αποσπάσει τα δύο τρία και να εγκριθεί στο Κοινοβούλιο, ο Ματέο Ρέντσι τα «έπαιξε όλα για όλα» συνδέοντας την έκβαση του δημοψηφίσματος με το πολιτικό του μέλλον.

Διακήρυξε ότι εάν το «όχι» επικρατήσει ο ίδιος θα παραιτηθεί σε μία κίνηση που ήλπιζε ότι θα κινητοποιήσει και θα συσπειρώσει, η οποία ωστόσο κινδυνεύει να γυρίσει μπούμερανγκ καθώς επί της ουσίας έδωσε στην ψηφοφορία χαρακτήρα ψήφου εμπιστοσύνης στα πεπραγμένα της κυβέρνησης Ρέντσι.

Εκεί «πάτησε» το Κίνημα 5 Αστέρων του Μπέμπε Γκρίλο, το οποίο ξεκίνησε εκστρατεία υπέρ του «Όχι» για την απομάκρυνση Ρέντσι από την πρωθυπουργία -αξιοποιώντας και το «δώρο» της απροσδόκητης νίκης του Ντόναλντ Τραμπ στις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ.

Ο Ρέντσι από το καλοκαίρι επιχείρησε να «αποπροσωποποιήσει» το δημοψήφισμα όμως ήταν πλέον αργά. Οι δημοσκοπήσεις καταδεικνύουν ότι πάνω από τους μισούς ψηφοφόρους εκλαμβάνουν το δημοψήφισμα ως κρίση της κυβέρνησης Ρέντσι. Το στρατόπεδο του «όχι» διατηρεί ελαφρύ προβάδισμα, όμως ο αριθμός των αναποφάσιστων ψηφοφόρων είναι μεγάλος.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Η UEFA αποθέωσε τον Ολυμπιακό για τις δύο προκρίσεις (pic)

Η UEFA με ποστάρισμά της στάθηκε και στην ομάδα Νέων του Ολυμπιακού, αλλά και στην ομάδα των ανδρών για τις δύo ευρωπαϊκές προκρίσεις μέσα σε λιγότερο από 20 ώρες στην διαδικασία των πέναλτι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024