Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Άμεση σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για το Χαλέπι ζητεί η Γαλλία

Άμεση σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για το Χαλέπι ζητεί η Γαλλία

Άμεση σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για την κατάσταση στο Χαλέπι, μία ημέρα μετά την ανακατάληψη μεγάλου μέρους του ανταρτοκρατούμενων περιοχών από τον Συριακό Στρατό, ζήτησε την Τρίτη ο γάλλος υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Ζαν-Μαρκ Ερό. «Περισσότερο από ποτέ στο παρελθόν πρέπει να θέσουμε σε εφαρμογή μέτρα για να τερματιστούν οι εχθροπραξίες και να μπορέσει να περάσει χωρίς εμπόδια ανθρωπιστική βοήθεια», ανέφερε ο Ερό σε ανακοίνωσή του.

Άμεση σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για την κατάσταση στο Χαλέπι, μία ημέρα μετά την ανακατάληψη μεγάλου μέρους του ανταρτοκρατούμενων περιοχών από τον Συριακό Στρατό, ζήτησε την Τρίτη ο γάλλος υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Ζαν-Μαρκ Ερό.

«Περισσότερο από ποτέ στο παρελθόν πρέπει να θέσουμε σε εφαρμογή μέτρα για να τερματιστούν οι εχθροπραξίες και να μπορέσει να περάσει χωρίς εμπόδια ανθρωπιστική βοήθεια», ανέφερε ο Ερό σε ανακοίνωσή του.

Ο Συριακός Στρατός και οι σύμμαχοί του ανακοίνωσαν τη Δευτέρα ότι ανακατέλαβαν μεγάλο μέρος του ανταρτοκρατούμενου ανατολικού Χαλεπιού, εκδιώχνοντας τους σύρους αντάρτες από το σημαντικότερο προπύργιό τους.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας αναμένεται να συνεδριάσει την Τρίτη στη Νέα Υόρκη.

Η ολοκληρωτική πτώση του Ανατολικού Χαλεπιού θα επέφερε τη χειρότερη ήττα για τους σύρους αντάρτες από την έναρξη του εμφυλίου το 2011.

Αφού αντιστάθηκαν στη σφοδρή πολιορκία του συριακού στρατού και των ρώσων συμμάχων από τον Ιούλιο, σχεδόν 10.000 άμαχοι έφυγαν τις τελευταίες ημέρες εξαιτίας των καταστροφικών βομβαρδισμών.

Περίπου 6.000 κατέφυγαν στη συνοικία Σέιχ Μάκσουντ που ελέγχεται από τις κουρδικές δυνάμεις και οι υπόλοιποι προς άλλες περιοχές που βρίσκονται υπό τον έλεγχο του συριακού στρατού, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Άλλες οικογένειες αναζήτησαν καταφύγιο σε συνοικίες που εξακολουθούν να ελέγχονται από τους αντάρτες.

«Είναι οι χειρότερες ημέρες από την αρχή της πολιορκίας. Καταστροφή. Σημειώνεται μαζική έξοδος και το ηθικό έχει πέσει πολύ», δήλωσε ο Ιμπραήμ Αμπού Λάιτ εκπρόσωπος των Λευκών Κρανών, της υπηρεσίας διασωστών του Ανατολικού Χαλεπιού.

«Δεν υπάρχει ούτε τροφή, ούτε νερό, ούτε καταφύγιο, ούτε μέσα μεταφοράς. Οι άνθρωποι κοιμούνται στον δρόμο», πρόσθεσε. «Μέχρι πότε ο κόσμος θα είναι εναντίον μας;», διερωτήθηκε.

Τη Δευτέρα, ο ΟΗΕ εξέφρασε για μία ακόμη φορά την ιδιαίτερη ανησυχία του για την τύχη των 250.000 αμάχων που βρίσκονται εγκλωβισμένοι «σε φριχτές συνθήκες», ζητώντας «αμέσως από τις αντιμαχόμενες πλευρές να σταματήσουν τους τυφλούς βομβαρδισμούς και να επιτρέψουν την άμεση είσοδο ανθρωπιστικής βοήθειας».

Τα Λευκά Κράνη προειδοποιούν ότι έχουν εξαντληθεί τα αποθέματά τους σε βενζίνη, γεγονός που καθιστά αδύνατες τις μετακινήσεις τους με αυτοκίνητο για τη διάσωση αμάχων μετά τους βομβαρδισμούς. Υπάρχουν επίσης σοβαρές ελλείψεις σε τρόφιμα και φάρμακα.

Αφού είχαν απωθήσει πολλές επιθέσεις του Στρατού επί ένα χρόνο, αυτή τη φορά οι αντάρτες υποχώρησαν μπροστά στην χερσαία και εναέρια επιχείρηση που ξεκίνησε στις 15 Νοεμβρίου.
Η μάχη ήταν άνιση διότι «αντιμετωπίζαμε το Ιράν και τη Ρωσία» που υποστηρίζουν στρατιωτικά το καθεστώς, σχολίασε ο Γιάσερ αλ Γιούσεφ, αξιωματούχος της Νουρεντίν αλ Ζίνκι, μιας από τις κυριότερες ομάδες των ανταρτών στο Χαλέπι.

Η ανακατάληψη της πόλης από τον Συριακό Στρατό θα «αποτελέσει σημείο καμπής» για τον πόλεμο που μαίνεται στη Συρία από την άνοιξη του 2011, διότι θα δείξει ότι «η αντιπολίτευση δεν είναι σε θέση να σημειώσει μια μεγάλη επιτυχία στο στρατιωτικό πεδίο», ώστε να αποτελέσει «εναλλακτική επιλογή» απέναντι στη Δαμασκό, υπογράμμισε ο Φαμπρίς Μπαλάνς ειδικός σε θέματα Συρίας στο Washington Institute.

Η πτώση του Χαλεπιού θα αποτελέσει επίσης ήττα για τους συμμάχους της αντιπολίτευσης, τη Σαουδική Αραβία, το Κατάρ, την Τουρκία και τους Δυτικούς.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Reuters/Γαλλικό

Sports in

Σε ποια διοργάνωση θα παίξει ο Ολυμπιακός αν κάνει το double;

Τι θα συμβεί σε αυτό το πρωτοφανές σενάριο; Που θ’ αγωνιστεί ο Ολυμπιακός; Στο Champions League ή στο Europa League;

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024