Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Η Ευρώπη ανησυχεί αν ο Τραμπ θα χειριστεί το ΝΑΤΟ «σαν επιχείρηση»

Η Ευρώπη ανησυχεί αν ο Τραμπ θα χειριστεί το ΝΑΤΟ «σαν επιχείρηση»

Η εκλογή του Τραμπ έχει προκαλέσει αρκετή αβεβαιότητα, και για την Ευρώπη ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες είναι το ΝΑΤΟ: Ο ρεπουμπλικανός επαναλαμβάνε κατά τη διάρκεια της εκστρατείας του πως θα ζητούσε μεγαλύτερη «συμβολή» των υπόλοιπων μελών της Συμμαχίας περίπου ως «αντάλλαγμα για την προστασία» της αμερικανικής πλευράς.

Η εκλογή του Τραμπ στην προεδρία έχει προκαλέσει αρκετή αβεβαιότητα, και για την Ευρώπη ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες είναι το ζήτημα του ΝΑΤΟ: Ο ρεπουμπλικανός επαναλαμβάνε κατά τη διάρκεια της εκστρατείας του πως θα ζητούσε μεγαλύτερη «συμβολή» των υπόλοιπων μελών της Συμμαχίας περίπου ως «αντάλλαγμα για την προστασία» της αμερικανικής πλευράς.

Η Γερμανία, διά της υπουργού Άμυνας Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, εξέφρασε την ανησυχία της, η οποία όμως ωστόσο υπάρχει εξίσου έντονη (αν όχι εντονότερη) κυρίως στα νέα μέλη του ΝΑΤΟ, και ειδικά στη Βαλτική.

Ο Τραμπ απειλήσει κατά την πορεία προς το Λευκό Οίκο να «εγκαταλειφθούν» τα ευρωπαϊκά μέλη του ΝΑΤΟ εάν δεν ενίσχυαν τις δαπάνες τους για τη διατήρηση της Συμμαχίας.

Μιλώντας για τις προθέσεις του Τραμπ, η γερμανίδα υπουργός Άμυνας είπε, μιλώντας στο ZDF, πως «ελπίζουμε ότι οι σύμβουλοί του θα του πουν πως το ΝΑΤΟ δεν είναι επιχείρηση, δεν είναι εταιρεία».

«Δεν ξέρω κατά πόσο εκτιμά το ΝΑΤΟ. Δεν μπορείς να λες πως «δεν μετράει το παρελθόν, δεν μετράνε οι αξίες που μοιραζόμαστε» και αντ’ αυτού να προσπαθείς να βγάλεις όσα περισσότερα λεφτά μπορείς, να πετύχεις ένα καλό επιχειρηματικό ντιλ» είπε χαρακτηριστικά η φον ντερ Λάιεν.

Η γερμανίδα υπουργός, σημειώνοντας πως το ΝΑΤΟ στάθηκε στο πλευρό των ΗΠΑ μετά την 11η Σεπτεμβρίου, δεν έκρυψε τις αμφιβολίες της ειδικά για το ζήτημα της Ρωσίας.

«Ο Ντόναλντ Τραμπ πρέπει να πει με τίνος το πλευρό είναι, εάν συντάσσεται με την πλευρά του νόμου, της ειρήνης και της Δημοκρατίας ή εάν δεν τον νοιάζουν όλα αυτά και διευκολύνει έναν κολλητό του» είπε, αναφερόμενη στον ρώσο πρόεδρο.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Βαθμολογία UEFA: O Ολυμπιακός κρατάει το όνειρο της Ελλάδας ζωντανό

Η ιστορική πρόκριση του Ολυμπιακού στα ημιτελικά δίνει έξτρα βαθμούς στην Ελλάδα και κρατάει το μεγάλο όνειρο της 15ης θέσης ζωντανό.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024