Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Υπό κράτηση έντεκα συντάκτες και διευθυντές της Cumhuriyet

Υπό κράτηση έντεκα συντάκτες και διευθυντές της Cumhuriyet

H τουρκική αστυνομία έθεσε υπό κράτηση έντεκα συντάκτες και διευθυντές της Cumhuriyet, μεταξύ τους και τον αρχισυντάκτη της,  σε μία κίνηση που κλιμακώνει τις διώξεις εναντίον δημοσιογράφων βάζοντας στο στόχαστρο μία από τις μεγαλύτερες εφημερίδες που κλίνουν προς την αντιπολίτευση. Η εισαγγελία αναφέρει πως η έρευνα σε βάρος της εφημερίδας άνοιξε για κατηγορίες που σχετίζονται και με «εγκλήματα εξ ονόματος» Κούρδων αυτονομιστών αλλά και για σχέσεις με το δίκτυο του Γκιουλέν.

H τουρκική αστυνομία έθεσε υπό κράτηση έντεκα συντάκτες και διευθυντές της Cumhuriyet, μεταξύ τους και τον αρχισυντάκτη της, σε μία κίνηση που κλιμακώνει τις διώξεις εναντίον δημοσιογράφων βάζοντας στο στόχαστρο μία από τις μεγαλύτερες εφημερίδες που κλίνουν προς την αντιπολίτευση. Η εισαγγελία αναφέρει πως η έρευνα σε βάρος της εφημερίδας άνοιξε για κατηγορίες που σχετίζονται και με «εγκλήματα εξ ονόματος» Κούρδων αυτονομιστών αλλά και για σχέσεις με το δίκτυο του Γκιουλέν.

Οι συλληφθέντες δεν θα μπορούν για πέντε ημέρες να έχουν επαφή με τους δικηγόρους τους. Την ίδια στιγμή, έγιναν έρευνες σε σπίτια άλλων υψηλόβαθμων στελεχών και συντακτών της εφημερίδας, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.

Η εισαγγελία ανέφερε πως στελέχη της εφημερίδας κατηγορούνται για τέλεση εγκλημάτων «εξ ονόματος» ή εκ μέρους τόσο κουρδικών ομάδων όσο και του δικτύου του Γκιουλέν, «χωρίς απαραίτητα να είναι μέλη» όπως σημείωσε.

Μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει ακόμη γνωστός ο λόγος για τον οποίο συγκεκριμένα ο αρχισυντάκτης της εφημερίδας, Μουράτ Σαμπουντζού, τέθηκε υπό κράτηση.

Η Cumhuriyet έχει εδώ και έναν χρόνο βρεθεί στο στόχαστρο των τουρκικών υπηρεσιών. Επιπλέον, τους τελευταίους μήνες οι τουρκικές Αρχές είχαν ξεκινήσει «εκκαθάριση» με στόχο το δίκτυο «υποστηρικτών» του Γκιουλέν, τον οποίο ο πρόεδρος Ερντογάν δείχνει ως υπεύθυνο για την απόπειρα πραξικοπήματος.

Παράλληλα με τις διώξεις κατά της Cumhuriyet, αφαιρέθηκαν (με απόφαση της γενικής διεύθυνσης Eνημέρωσης και Πληροφοριών) οι δημοσιογραφικές ταυτότητες δύο γνωστών τούρκων δημοσιογράφων, του Χασάν Τζεμάλ και του Ντογάν Ακίν, αρθρογράφος και διευθυντής σύνταξης αντίστοιχα του γνωστού ενημερωτικού δικτύου T24.

Μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος στις 15 Ιουλίου, έχουν κλείσει συνολικά 170 μέσα ενημέρωσης, 105 δημοσιογραφοι τέθηκαν υπό κράτηση και αφαιρέθηκαν 877 δημοσιογράφικές ταυτότητες.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024