Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Η Δύση κατηγορεί Άσαντ ή Ρωσία για τις βόμβες στο σχολείο της Ιντλίμπ

Η Δύση κατηγορεί Άσαντ ή Ρωσία για τις βόμβες στο σχολείο της Ιντλίμπ

Οι βομβαρδισμοί σε σχολείο στη βορειοδυτική Συρία, οι οποίοι στοίχισαν τη ζωή σε 28 ανθρώπους, συμπεριλαμβανομένων 22 παιδιών σύμφωνα με τη UNICEF, δεν μπορεί παρά να έγιναν είτε από την Πολεμική Αεροπορία της Ρωσίας ή από αυτή της Συρίας, δηλώνουν Γαλλία και ΗΠΑ. Άμεση και αμερόληπτη έρευνα ζητά την ίδια στιγμή ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Γκι-μουν, τονίζοντας ότι εάν η επίθεση ήταν εσκεμμένη πρόκειται για έγκλημα πολέμου. Αρνείται η Μόσχα ότι είχε εμπλοκή.

Οι βομβαρδισμοί σε σχολείο στη βορειοδυτική Συρία, οι οποίοι στοίχισαν τη ζωή σε 28 ανθρώπους, συμπεριλαμβανομένων 22 παιδιών σύμφωνα με τη UNICEF, δεν μπορεί παρά να έγιναν είτε από την Πολεμική Αεροπορία της Ρωσίας ή από αυτή της Συρίας, δηλώνουν Γαλλία και ΗΠΑ.

«Ποιος είναι υπεύθυνος; Σε κάθε περίπτωση δεν είναι η αντιπολίτευση, διότι για να βομβαρδίσεις από αέρος χρειάζεσαι αεροπλάνα. Είναι είτε οι Σύροι, το καθεστώς του Μπασάρ αλ Άσαντ, ή οι Ρώσοι» δήλωσε ο επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας Ζαν-Μαρκ Ερό κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στο Παρίσι.

Στην Ουάσινγκτον, ο Λευκός Οίκος κατηγόρησε επίσης την συριακή κυβέρνηση και την Ρωσία για τον βομβαρδισμό στο σχολείο.

«Δεν γνωρίζουμε ακόμη εάν ήταν το καθεστώς του Άσαντ ή οι Ρώσοι που έκαναν το αεροπορικό πλήγμα, αλλά γνωρίζουμε ότι ήταν κάποιος από τους δύο» δήλωσε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζος Έρνεστ. «Ακόμη κι αν ήταν το καθεστώς Άσαντ που προχώρησε [την επιδρομή], το καθεστώς Άσαντ είναι σε θέση να κάνει τέτοιου είδους επιθέσεις απλά και μόνο επειδή υποστηρίζεται από τη ρωσική κυβέρνηση» δήλωσε.

Στη Νέα Υόρκη, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Γκι-μουν ζήτησε να υπάρξει «άμεση και αμερόληπτη έρευνα» για τους αιματηρούς βομβαρδισμούς στο σχολείο της Ιντλίμπ. «Εάν ήταν εσκεμμένη, αυτή η επίθεση μπορεί να αποτελεί έγκλημα πολέμου» σημείωσε ο Μπαν, σύμφωνα με τον εκπρόσωπό του.

Ο πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας και ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ για την εκπαίδευση, Γκόρντον Μπράουν, απαίτησε να γίνει έρευνα από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ICC) για το «έγκλημα πολέμου» που διαπράχθηκε στο σχολείο στην Ιντλίμπ.

«Ζητώ από το Συμβούλιο Ασφαλείας να συναινέσει άμεσα η εισαγγελέας του ICC να διεξαγάγει έρευνα γι’ αυτό που πιστεύω ότι αποτελεί έγκλημα πολέμου» είπε ο Μπράουν στον Τύπο.

Η Μόσχα διαψεύδει κατηγορηματικά οποιαδήποτε εμπλοκή της στα πλήγματα αυτά.

«Η Ρωσία δεν έχει καμιά εμπλοκή σε αυτή τη φρικτή τραγωδία» δήλωσε η εκπρόσωπος της ρωσικής διπλωματίας Μαρία Ζαχάροβα.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας Ιγκόρ Κονασένκοφ υποστήριξε επίσης ότι δεν βρίσκονταν ρωσικά μαχητικά αεροσκάφη στον εναέριο χώρο πάνω από το σχολείο της Ιντλίμπ όταν έγινε η πολύνεκρη επιδρομή, την 26η Οκτωβρίου, σύμφωνα με ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων.

Ο ίδιος είπε ότι εικόνες που συγκεντρώθηκαν από τηλεκατευθυνόμενο μη επανδρωμένο αεροσκάφος από τον χώρο του σχολείου δείχνουν πως οι ζημιές που προκλήθηκαν δεν μοιάζουν να οφείλονται σε πλήγματα από αέρος.

Σύμφωνα με την UNICF, 22 παιδιά και έξι εκπαιδευτικοί σκοτώθηκαν στα αεροπορικά πλήγματα στο σχολείο, στην επαρχία Ιντλίμπ, στη βορειοδυτική Συρία. Ωστόσο, η UNICEF δεν προσδιόρισε ποιος έκανε τους βομβαρδισμούς.

Η Μόσχα «μπήκε» στον συριακό εμφύλιο την 30ή Σεπτεμβρίου 2015 για να υποστηρίξει τον σύμμαχό της πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ, και διαβεβαιώνει πως πλήττει μόνο «τρομοκρατικούς στόχους».

Ο Ερό ερωτηθείς εξάλλου για την έκθεση του ΟΗΕ που κατηγορεί το συριακό καθεστώς για επίθεση με χημικά όπλα στην κοινότητα Κμένας, στην επαρχία Ιντλίμπ, τον Μάρτιο του 2015, επανέλαβε ότι η Γαλλία θέλει να υπάρξει πόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που θα καταδικάζει και θα επιβάλλει κυρώσεις σε όσους διαπράττουν τέτοιες επιθέσεις.

Η Ρωσία έχει χρησιμοποιήσει μέχρι σήμερα πέντε φορές το δικαίωμα βέτο που διαθέτει στο ΣΑ του ΟΗΕ για να εμποδίσει την έγκριση σχεδίων απόφασης που σχετίζονταν με τον πόλεμο στη Συρία. Όσον αφορά τα χημικά όπλα, η Μόσχα υποστηρίζει ότι τα συμπεράσματα των ειδικών του οργανισμού και του ΟΑΧΟ δεν είναι επαρκώς πειστικά.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Reuters/Γαλλικό/Sputnik

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024