Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Πρωθυπουργό Ραχόι αποφάσισαν (γκρινιάζοντας) οι Ισπανοί σοσιαλιστές

Πρωθυπουργό Ραχόι αποφάσισαν (γκρινιάζοντας) οι Ισπανοί σοσιαλιστές

Ανοίγει ο δρόμος στην Ισπανία για να σχηματίσει κυβέρνηση μειοψηφίας ο Μαριάνο Ραχόι: Στη συνεδρίασή του, το αντίπαλο Σοσιαλιστικό Κόμμα (PSOE) κλήθηκε να αποφασίσει τι στάση θα κρατήσει εν όψει της νέας εντολής σχηματισμού κυβέρνησης στον Μαριάνο Ραχόι και τελικά, όπως αναμενόταν, επικράτησε η γραμμή της αποχής στην ψήφο εμπιστοσύνης -που θα λύσει τα χέρια στον αρχηγό του Λαϊκού Κόμματος. Στις τάξεις των σοσιαλιστών η γκρίνια -και όχι μόνο- είναι έντονη για το γεγονός ότι το Λαϊκό Κόμμα θα παραμείνει στην εξουσία.

Ανοίγει ο δρόμος στην Ισπανία για να σχηματίσει κυβέρνηση μειοψηφίας ο Μαριάνο Ραχόι: Στη συνεδρίασή του, το αντίπαλο Σοσιαλιστικό Κόμμα (PSOE) κλήθηκε να αποφασίσει τι στάση θα κρατήσει εν όψει της νέας εντολής σχηματισμού κυβέρνησης στον Μαριάνο Ραχόι και τελικά, όπως αναμενόταν, επικράτησε η γραμμή της αποχής στην ψήφο εμπιστοσύνης -που θα λύσει τα χέρια στον αρχηγό του Λαϊκού Κόμματος.

Η ομοσπονδιακή επιτροπή τελικά ψήφισε το απόγευμα της Κυριακής με 139 «υπέρ» έναντι 96 «κατά» την επιλογή της αποχής της κοινοβουλευτικής ομάδας στην επικείμενη ψηφοφορία στην ισπανική Βουλή.

Πάντως, στις τάξεις των σοσιαλιστών η γκρίνια -και όχι μόνο- είναι έντονη. Ήδη, το σοσιαλιστικό κόμμα της Καταλονίας (PSC) βρίσκεται σε τροχιά ρήξης με το κόμμα, εκφράζοντας ανοικτά την αντίθεσή του στην αποχή, ώστε ο Ραχόι να γίνει τελικά πρωθυπουργός. Ήδη, υπήρξαν επαφές των στελεχών από τη Μαδρίτη με στελέχη από τη Βαρκελώνη, προκειμένου να πέσουν οι τόνοι.

Η αποχή του PSOE ήταν και ο μόνος τρόπος να μην γίνουν οι τρίτες εκλογές, περί τα μέσα Δεκεμβρίου. Ουσιαστικά ο χρόνος για την προκήρυξη εκλογών δεν είχε σταματήσει να μετρά αντίστροφα, καθώς αν δεν βρισκόταν λύση μέχρι τις 31 Οκτωβρίου, η Βουλή θα διαλυόταν.

Οι σοσιαλιστές της Καταλονίας «φωνάζουν» προς τη Μαδρίτη ότι ο λόγος για τον οποίο η Καταλονία θέλει να φύγει από την Ισπανία είναι οι πολιτικές του Μαριάνο Ραχόι, κατά συνέπεια θα ήταν λάθος να ξαναγίνει πρωθυπουργός.

Αν, αντιθέτως, το PSOE έπαιρνε και πάλι θέση κατά του Ραχόι και η χώρα πήγαινε σε εκλογές, η ζημιά για το ιστορικό κόμμα θα ήταν μάλλον μεγαλύτερη – τουλάχιστον αυτό εκτιμούν οι «βαρώνοι» που έριξαν (κατά μία ερμηνεία) τον Πέδρο Σάντσεθ από την ηγεσία: κατά πάσα πιθανότητα θα έχανε τη δεύτερη θέση από τους Podemos και το μέλλον του θα ήταν πλέον ζοφερό.

Το βράδυ του Σαββάτου μερίδα οπαδών του PSOE συγκεντρώθηκε υπό βροχή στα γραφεία του κόμματος, φωνάζοντας συνθήματα κατά του Λαϊκού Κόμματος και υπενθυμίζοντας τη φράση του Πέδρο Σάντσεθ «το ‘όχι’ σημαίνει ‘όχι’»…

Ο βασιλιάς Φίλιππος Στ’ θα έχει νέο γύρο επαφών με τους πολιτικούς αρχηγούς από τη Δευτέρα με πιθανότερο πλέον σενάριο να δώσει και πάλι εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον υπηρεσιακό πρωθυπουργό Μαριάνο Ραχόι.

Εκείνος θα παρουσιαστεί στην Βουλή, «ξεπαγώνοντας» τη συμφωνία με τους Ciudadanos, η οποία άθροισε 170 έδρες (επί συνόλου 350).

Με το PSOE να ψηφίζει αποχή, ο Ραχόι θα πάρει την ψήφο εμπιστοσύνης της Βουλής στην β’ ψηφοφορία, όπου απαιτείται σχετική πλειοψηφία.

Ενδεχομένως για να χρυσωθεί το χάπι, επισημαίνεται αρμοδίως ότι ακόμα και αν ο Ραχόι γίνει πρωθυπουργός, θα είναι σε κυβέρνηση μειοψηφίας, άρα η συντριπτική πλειοψηφία της Βουλής θα είναι απέναντί του.

Bεβαίως στην Ισπανία η πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης, για παράδειγμα, έχει αρκετές δυσκολίες, αφού πρέπει να συνοδεύεται από συγκεκριμένη υποψηφιότητα για την πρωθυπουργία.

Με λίγα λόγια, δεν αρκεί η πλειοψηφία της Βουλής να ρίξει τον Ραχόι (αν τεθεί ζήτημα), πρέπει παράλληλα να βρεθεί και κοινός υποψήφιος για τη διαδοχή του. Και εκεί το ζήτημα γίνεται αρκετά περίπλοκο.

Υπάρχει βέβαια και ο αντίλογος: Η κίνηση αυτή θα είναι «βούτυρο στο ψωμί» των Podemos (που έτσι κι αλλιώς έχουν πάρει ψηφοφόρους του PSOE), οι οποίοι θα κατηγορήσουν τους Σοσιαλιστές ότι επέτρεψαν στο Λαϊκό Κόμμα να συνεχίσει να κυβερνά.

Αλλά και το επιχείρημα ότι η Βουλή είναι στην πλειοψηφία της κατά του Ραχόι έχει αντίλογο: το Λαϊκό Κόμμα ελέγχει το προεδρείο και την Γερουσία. Κατά συνέπεια, ακόμα και αν κινηθεί κατά της κυβέρνησης σε κάποιο νομοσχέδιο, η συντριπτική πλειοψηφία της Γερουσίας θα μπορεί να καθυστερήσει την εξέλιξη των πραγμάτων.

Η ουσία είναι ότι όλα αυτά είναι καινούργια για την Ισπανία της Μεταπολίτευσης, αφού για πρώτη φορά -εκτός απροόπτου- θα αποκτήσει κυβέρνηση μειοψηφίας.

Μια κυβέρνηση που θα κληθεί να χειριστεί άμεσα δύο ζητήματα: τις απαιτήσεις των Βρυξελλών για νοικοκυρεμένα οικονομικά και την απόφαση των Καταλανών να διοργανώσουν δημοψήφισμα για την απόσχιση.

Απόστολος Ρουμπάνης

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024