Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Γαλλία: Για πέμπτη νύχτα στους δρόμους οι αστυνομικοί

Γαλλία: Για πέμπτη νύχτα στους δρόμους οι αστυνομικοί

Στους δρόμους για πέμπτη συνεχόμενη νύχτα βγήκαν οι γάλλοι αστυνομικοί στο Παρίσι και σε άλλες πόλεις, συνεχίζοντας τις κινητοποιήσεις τους, παρά τις απόπειρες του Φρανσουά Ολάντ να αποκλιμακώσει την ένταση. Η αστυνομία υποστηρίζει ότι τα στελέχη της δεν είναι επαρκώς εξοπλισμένα ώστε να μπορούν να προστατευτούν. Με τον Ολάντ θα συναντηθούν στις αρχές της εβδομάδας τα συνδικάτα των αστυνομικών.

Στους δρόμους για πέμπτη συνεχόμενη νύχτα βγήκαν οι γάλλοι αστυνομικοί στο Παρίσι και σε άλλες πόλεις, συνεχίζοντας τις κινητοποιήσεις τους παρά τις απόπειρες του Φρανσουά Ολάντ να αποκλιμακώσει την ένταση.

Η αστυνομία υποστηρίζει ότι τα στελέχη της δεν είναι επαρκώς εξοπλισμένα ώστε να μπορούν να προστατευτούν.

Η βίαιη επίθεση, που πραγματοποιήθηκε στις 8 Οκτωβρίου σε προάστιο του Παρισιού εναντίον ενός περιπολικού με βόμβες μολότοφ και η οποία είχε ως αποτέλεσμα να τραυματιστούν σοβαρά δύο αστυνομικοί, ήταν η αφορμή για να ξεκινήσουν οι κινητοποιήσεις.

Τρεις ημέρες μετά την επίθεση εκατοντάδες αστυνομικοί συγκεντρώθηκαν σε σιωπηρή διαμαρτυρία μπροστά από αστυνομικά τμήματα, σε ένδειξη αλληλεγγύης στους συναδέλφους τους και ζητώντας περισσότερα μέσα για την αστυνομία, αλλά και μεγαλύτερη αυστηρότητα στην αστυνόμευση.

«Ζητάτε μέσα, σας τα δίνουμε. Ζητάτε υποστήριξη, την έχετε λάβει» ανέφερε σε επιστολή του προς του αστυνομικούς ο γάλλος υπουργός Εσωτερικών Μπερνάρ Καζνέβ.

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της αστυνομίας Ζαν-Μαρκ Φαλκόν επεσήμανε ότι θα υποβάλει «την επόμενη εβδομάδα» προτάσεις προς το υπουργείο για τα μέσα που χρειάζονται οι αστυνομικοί.

Πάντως οι αστυνομικοί δεν υποχωρούν και βγήκαν και πάλι στους δρόμους με πολιτικά και φορώντας ένα κόκκινα περιβραχιόνια που έγραφαν «αστυνομία».

Τα συνδικάτα των αστυνομικών, αν και φαίνεται πως έχουν απογοητεύσει τη βάση τους, σημείωσαν μια νίκη. Ζητούσαν επίμονα να συναντηθούν με τον γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ, ο οποίος τελικά ανακοίνωσε ότι θα τα δεχθεί «στις αρχές της εβδομάδας».

Παράλληλα έχουν καλέσει σε «σιωπηλές συγκεντρώσεις» κάθε Τρίτη μπροστά από τα δικαστήρια για να ζητήσουν την «αναθεώρηση του νομικού πλαισίου για τη χρήση όπλων», προκειμένου να χαλαρώσουν οι νόμοι που αφορούν τη νόμιμη άμυνα και «τη θέσπιση κατώτατη ποινής για όσους επιτίθενται εναντίον των δυνάμεων ασφαλείας και των υπηρεσιών διάσωσης». Οι ποινές αυτές είχαν θεσπιστεί από την κυβέρνηση της δεξιάς (2007-2012) και ακυρώθηκαν από τον Ολάντ.

Ο γάλλος υπουργός Δικαιοσύνης Ζαν-Ζακ Ουρβοά, που έχει ήδη συναντηθεί με τα συνδικάτα των αστυνομικών, έχει υποσχεθεί ότι θα αντιμετωπίζονται με «τη μεγαλύτερη αυστηρότητα» οι δράστες τέτοιων επιθέσεων, όμως αρνήθηκε να επαναφέρει τις κατώτατες ποινές.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Reuters/Γαλλικό

Sports in

Γιατί δεν παίζουν στην Αγγλία ο Μασούρας και ο Ντόη

Ο Ολυμπιακός θα κοντραριστεί με την Άστον Βίλα στις 2 Μαϊου χωρίς τους δύο ποδοσφαιριστές του.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024