Τρίτη 16 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ρωσική παύση πυρός στο Χαλέπι για την «έξοδο» ενόπλων και αμάχων

Ρωσική παύση πυρός στο Χαλέπι για την «έξοδο» ενόπλων και αμάχων

Η «ανθρωπιστική» κατάπαυση πυρός που θα τηρήσουν οι συριακές και ρωσικές δυνάμεις την Πέμπτη στο Χαλέπι -και η οποία επικρίνεται ως ανεπαρκής από ΟΗΕ και ΗΠΑ- παρατείνεται κατά τρεις ώρες και θα διαρκέσει από τις 8 το πρωί έως τις επτά το βράδυ. Οκτώ διάδρομοι θα είναι ανοιχτοί -έξι για αμάχους, ασθενείς και τραυματίες και δύο για ένοπλους αντάρτες. Ωστόσο, οι τζιχαντιστές του Φάτεχ αλ-Σαμ (πρώην Μετώπου αλ-Νούσρα) διαμηνύουν ότι δεν αποσύρονται και θα συνεχίσουν να μάχονται.

Η «ανθρωπιστική» κατάπαυση πυρός που θα τηρήσουν οι συριακές και ρωσικές δυνάμεις την Πέμπτη στο Χαλέπι -και η οποία επικρίνεται ως ανεπαρκής από ΟΗΕ και ΗΠΑ- παρατείνεται κατά τρεις ώρες και θα διαρκέσει από τις 8 το πρωί έως τις επτά το βράδυ. Οκτώ διάδρομοι θα είναι ανοιχτοί -έξι για αμάχους, ασθενείς και τραυματίες και δύο για ένοπλους αντάρτες.

Ωστόσο, οι τζιχαντιστές του Φάτεχ αλ-Σαμ (πρώην Μετώπου αλ-Νούσρα) διαμηνύουν ότι δεν αποσύρονται από τις ανταρτοκρατούμενες ανατολικές συνοικίες του Χαλεπίου και θα συνεχίσουν να μάχονται.

Περισσότεροι από 2.700 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί ή τραυματιστεί σε βομβαρδισμούς αφότου οι δυνάμεις του καθεστώτος Άσαντ περικύκλωσαν τον περασμένη μήνα το Χαλέπι και εξαπέλυσαν ολομέτωπη επίθεση υποστηριζόμενοι από ρωσικά αεροσκάφη.

Ο συριακός στρατός τηρεί την προσωρινή εκεχειρία -που ανακοινώθηκε μονομερώς από τη ρωσική πλευρά- στο Χαλέπι και έχει οπισθοχωρήσει, προκειμένου να δώσει χώρο στους αντάρτες που το επιθυμούν να εγκαταλείψουν την πόλη μέσω των δύο προκαθορισμένων διαδρόμων, ανακοίνωσε το βράδυ της Τετάρτης το υπουργείο Εξωτερικών της Συρίας.

«Η κυβέρνηση θα χρησιμοποιήσει όλα τα μέσα για να σταθεροποιήσει την κατάσταση στο Χαλέπι» να βοηθήσει στη μετακίνηση των πολιτών και την μεταφορά της ανθρωπιστικής βοήθειας, υποστήριξε το υπουργείο σε ανακοίνωση που μεταδόθηκε από την κρατική τηλεόραση και το επίσημο ειδησεογραφικό πρακτορείο της Συρίας.

Οι συριακές και ρωσικές δυνάμεις θα τηρήσουν την κατάπαυση του πυρός, η οποία παρατάθηκε για τρεις ώρες (μέχρι τις 19.00 αντί για τις 16.00), και όλα τα ρωσικά και συριακά μαχητικά αεροσκάφη δεν θα πλησιάζουν στο Χαλέπι σε απόσταση μικρότερη των 10 χιλιομέτρων.

Οκτώ ανθρωπιστικοί διάδρομοι, εκ των οποίων οι έξι για τους άμαχους, τους ασθενείς και τους τραυματίες και οι δύο για τους ένοπλους αντάρτες θα ανοίξουν το πρωί και θα επιτηρούνται από μη επανδρωμένα αεροσκάφη, ανέφεραν πηγές των ρωσικών Ενόπλων Δυνάμεων.

Στους ανθρωπιστικούς διαδρόμους του βόρειου Χαλεπιού θα σταλούν εννέα λεωφορεία και επτά ασθενοφόρα, ενώ άλλα οκτώ λεωφορεία και ισάριθμα ασθενοφόρα θα παραλαμβάνουν αμάχους και τραυματίες στα νότια, σύμφωνα με τον Ρώσο στρατηγό Σεργκέι Ρουντσκόι.

Εργαζόμενοι στην αποστολή των Ηνωμένων Εθνών και εθελοντές της συριακής Ερυθράς Ημισελήνου θα βοηθήσουν στην εκκένωση και θα συνοδεύσουν τους αμάχους μετά την αποχώρησή τους από το Χαλέπι.

Η επιχείρηση θα μεταδίδεται σε πραγματικό χρόνο από τον δικτυακό τόπο του ρωσικού υπουργείου Άμυνας χάρη στις κάμερες που έχουν τοποθετηθεί κοντά στους ανθρωπιστικούς διαδρόμους. «Η ρωσική και η συριακή πλευρά εκπλήρωσαν όλες τις υποχρεώσεις τους σχετικά με την εφαρμογή μιας ανθρωπιστικής επιχείρησης στο ανατολικό Χαλέπι» υποστήριξε.

Παράταση εκεχειρίας ζητά ο Ολάντ

Εν τω μεταξύ, στο διπλωματικό πεδίο ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ δήλωσε ότι θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να παραταθεί η κατάπαυση του πυρός στο ανατολικό Χαλέπι κατά την προγραμματισμένη για το βράδυ της Τετάρτης συνάντηση με τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν και την καγκελάριο της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ στο Βερολίνο.

«Την ώρα που μιλάμε, συνεχίζονται οι βομβαρδισμοί. Είναι αλήθεια ότι ανακοινώθηκε μια εκεχειρία και έχουν περάσει 24 ώρες. Θα κάνω τα πάντα απόψε, σε συνεργασία με την καγκελάριο Μέρκελ, ώστε να παραταθεί η εκεχειρία» είπε ο Γάλλος πρόεδρος αφού συναντήθηκε με εκπροσώπους των ανταρτοκρατούμενων συνοικιών του Χαλεπιού.

Ο Ολάντ, ο οποίος την περασμένη εβδομάδα αρνήθηκε να συναντηθεί με τον Πούτιν στο Παρίσι παρά μόνο αν θα περιλαμβανόταν στο πρόγραμμα των συζητήσεων η Συρία, θα συναντηθεί με τους ηγέτες της Ρωσίας και της Γαλλίας για να συζητήσουν το θέμα της Ουκρανίας. Συμφώνησαν όμως να εξετάσουν ξεχωριστά και την κατάσταση στη Συρία.

Ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου του ανταρτοκρατούμενου Χαλεπιού, Μπρίτα Χάγκι Χάσαν, μετά τη συνάντηση που είχε με τον Ολάντ, είπε ότι η Ευρώπη έχει πει πολλά για τη σωτηρία της πόλης αλλά στην πράξη έχει κάνει ελάχιστα.

«Συζητήσαμε για το γεγονός ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι μια μεγάλη δύναμη αλλά υπήρξαν πολλά λόγια, πολλή συμπάθεια αλλά όχι πολλές πράξεις. Η ΕΕ, ως μεγάλη δύναμη, βρίσκεται στην τρίτη θέση πίσω από τις ΗΠΑ και τη Ρωσία, η οποία βοηθά το καθεστώς με όλες τις δυνάμεις της για να σφαγιάσει τον συριακό λαό» ανέφερε.

Η επιβολή νέων κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας για τις ενέργειές της στη Συρία παραμένει μια επιλογή, όμως οι ηγέτες των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν αναμένεται να λάβουν καμία απόφαση κατά τη Σύνοδο Κορυφής της Πέμπτης και της Παρασκευής, ανέφερε την ίδια στιγμή υψηλόβαθμος Γερμανός αξιωματούχος.

Σύμφωνα με τον ίδιο, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ είπε πως δεν θα ληφθούν αποφάσεις για τη Ρωσία στη Σύνοδο Κορυφής. «Αυτό σημαίνει ότι καμία επιλογή δεν αποσύρεται από το τραπέζι. Οι κυρώσεις είναι μία από τις επιλογές. Αναμένουμε ότι θα παραμείνουν στο τραπέζι μετά τη Σύνοδο» προσέθεσε.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Reuters,ΑΠΕ/Reuters/Γαλλικό/Sputnik

Sports in

8 Ιουλίου-15 Απριλίου: τόσο διάστημα περίμενε ο Σλούκας…

Η μετακίνηση του Κώστα Σλούκα στον Παναθηναϊκό και η ανακοίνωση στις 8 Ιουλίου ήταν μια στιγμή που έφερε δονήσεις στο ελληνικό και ευρωπαϊκό μπάσκετ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 16 Απριλίου 2024