Τετάρτη 24 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Περικυκλώνοντας τη Μοσούλη: Σφίγγει ο κλοιός στην ISIS από όλα τα μέτωπα

Περικυκλώνοντας τη Μοσούλη: Σφίγγει ο κλοιός στην ISIS από όλα τα μέτωπα

Από διαφορετικές πλευρές πλησιάζουν τη Μοσούλη οι δυνάμεις εναντίον της ISIS πριν το μεγάλο και δύσκολο βήμα της εισόδου στην ίδια την πόλη. Ιρακινές στρατιωτικές δυνάμεις, σιιτικές πολιτοφυλακές, σουνιτικές ομάδες και κούρδοι πεσμεργκά προχωρούν από διαφορετικές θέσεις, ενώ πληροφορίες από αέρος δίνουν μαχητικά των ΗΠΑ, της Βρετανίας και της Γαλλίας.

Από διαφορετικές πλευρές πλησιάζουν την Μοσούλη -όπου για δύο χρόνια ανεμίζει η μαύρη σημαία των τζιχαντιστών- οι δυνάμεις εναντίον της ISIS πριν το μεγάλο και δύσκολο βήμα της εισόδου στην ίδια την πόλη. Ιρακινές στρατιωτικές δυνάμεις, σιιτικές πολιτοφυλακές, σουνιτικές ομάδες και κούρδοι πεσμεργκά προχωρούν από διαφορετικές θέσεις, ενώ με πληροφορίες από αέρος δίνουν μαχητικά των ΗΠΑ, της Βρετανίας και της Γαλλίας.

Η είσοδος στην πόλη, που αναμένεται να ξεκινήσει σε μερικές ημέρες -και θεωρείται ότι θα χρειαστεί χρόνο- θα δοκιμάσει και τη συνεργασία των διάφορων ομάδων και το σχέδιο για την ελαχιστοποίηση θυμάτων μεταξύ αμάχων, δεδομένου ειδικά πως η ISIS δεν διστάζει να χρησιμοποιεί κατοίκους ως ανθρώπινες ασπίδες.

Οι εκτιμήσεις για τον αριθμό των τζιχαντιστών μαχητών της ISIS στη Μοσούλη κυμαίνονται μεταξύ 4.000 και 8.000 και το βασικό σενάριο βλέπει υποχώρησή τους στα δυτικά και προς τη Συρία. Στην πόλη εκτιμάται ότι έχουν μείνει περίπου 1,2 εκατομμύρια άμαχοι, οι οποίοι και κινδυνεύουν να βρεθούν μεταξύ διασταυρούμενων πυρών όταν αρχίσουν οι δυσκολότερες, και πιο αιματηρές, μάχες μέσα στην πόλη.

Δεδομένου του μικρού αριθμού των δυνάμεών τους -και του ότι η Μοσούλη έχει διπλάσια έκταση από το Ραμάντι- οι τζιχαντιστές της ISIS θεωρείται ότι θα προσανατολιστούν σε μάχη χαρακωμάτων στο δυτικό τμήμα της πόλης, όππου στεγάζονται οι υπηρεσίες διοίκησης, και στην παλιά πόλη με τους στενούς της δρόμους.

Από τα ανατολικά, προχωρούν οι ομάδες των κουρδικών πεσμεργκά, οι δυνάμεις των οποίων υπολογίζονται συνολικά σε 4.000. Η προέλασή τους γίνεται σχετικά ευκολότερα από ό,τι στα υπόλοιπα μέτωπα, εξαιτίας και της μορφολογίας του εδάφους και σύμφωνα με τις αναφορές έχουν φτάσει πριν το Μπαρτέλα, ανατολικά της Μοσούλης.

Μικρότερες ομάδες των κουρδικών δυνάμεων φαίνεται επίσης ότι προχωρούν και από βόρεια, όπως και, ξεχωριστά, μικρότερες σουνιτικές ομάδες. Από την ίδια κατεύθυνση ξεκινούν και οι δυνάμεις που έχουν εκπαιδευτεί από τον τουρκικό στρατό, με βάση το στρατόπεδο της Μπασίκα.

Οι σιιτικές πολιτοφυλακές, που έχουν και την υποστήριξη του Ιράν, πλησιάζουν κυρίως από το νότο και τα νοτιοδυτικά.{{{ map }}}

Οι δυνάμεις του ιρακινού στρατού και των υπόλοιπων ιρακινών Αρχών, που φτάνουν τις 30.000, ξεκινούν από το νότο, με βάση την Καράγια (όπου επίσης σταθμεύουν αμερικανικές δυνάμεις που λειτουργούν υποστηρικτικά). Το βράδυ της Δευτέρας, οι ΗΠΑ ανέφεραν πως η πορεία των επιτιθέμενων προχωρά «μπροστά από το χρονοδιάγραμμα».

Παράλληλα, αμερικανικά, βρετανικά και γαλλικά μαχητικά του διεθνούς συνασπισμού υπό τις ΗΠΑ συνδράμουν τις επίγειες δυνάμεις με πληροφορίες για τις θέσεις των τζιχαντιστών -με την ISIS να προσπαθεί με διάφορα τεχνάσματα, όπως πυρπόληση ελαστικών για να υψώσει καπνό, να τις καλύψει.

Το σχέδιο συνεργασίας μεταξύ των διαφορετικών ομάδων, το οποίο καταρτίστηκε υπό τη διαμεσολάβηση των ΗΠΑ, καθορίζει (θεωρητικά) ποιος όντως θα μπει στη Μοσούλη και ποιος θα σταματήσει στην περιφέρειά της.

Το σχέδιο προβλέπει ότι οι κουρδικές πεσμεργκά και οι σιιτικές πολιτοφυλακές δεν θα βρεθούν μέσα στην πόλη, όπου οι έρευνες και εκκαθαρίσεις μαχητών θα γίνουν από τις ιρακινές Αρχές και τις μικρότερες τοπικές ομάδες (από τα νότια της πόλης) ώστε να αποφευχθούν διακοινοτικές εντάσεις -ο πληθυσμός της πόλης ήταν κυρίως σουνιτικός.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Κομβικό ντέρμπι στη Νέα Φιλαδέλφεια, δοκιμασία στο «Κλ. Βικελίδης» για τον Ολυμπιακό

Σπουδαίο ντέρμπι στην «Opap Arena» ανάμεσα σε ΑΕΚ και Παναθηναϊκό, με τον Ολυμπιακό να φιλοξενείται νωρίτερα από τον Άρη. Έξοδος στη Λαμία για τον ΠΑΟΚ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 24 Απριλίου 2024