Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
ΝΑΤΟϊκοί στρατιώτες το 2017 στα σύνορα της Ρωσίας

ΝΑΤΟϊκοί στρατιώτες το 2017 στα σύνορα της Ρωσίας

Μονάδα 140 Ιταλών στρατιωτών θα αναπτυχθεί την άνοιξη του 2017 στα σύνορα της Λετονίας με τη Ρωσία, στο πλαίσιο πολυεθνούς δύναμης του ΝΑΤΟ υπό καναδική διοίκηση στις χώρες της Βαλτικής και την Πολωνία, όπως προανήγγειλε σε συνέντευξή του ο Γενικός Γραμματέας της Συμμαχίας Γενς Στόλτενμπεργκ -που πραγματοποιεί επίσκεψη στη Ρώμη- και επιβεβαίωσαν οι υπουργοί Εξωτερικών και Άμυνας της Ιταλίας. Τέσσερα τάγματα του ΝΑΤΟ θα αναπτυχθούν συνολικά· αντιδρά η Μόσχα, λέγοντας ότι η «πολιτική του ΝΑΤΟ είναι καταστροφική».

Μονάδα 140 Ιταλών στρατιωτών θα αναπτυχθεί την άνοιξη του 2017 στα σύνορα της Λετονίας με τη Ρωσία, στο πλαίσιο πολυεθνούς δύναμης του ΝΑΤΟ υπό καναδική διοίκηση στις χώρες της Βαλτικής και την Πολωνία, όπως προανήγγειλε σε συνέντευξή του ο Γενικός Γραμματέας Γενς Στόλτενμπεργκ -που πραγματοποιεί επίσκεψη στη Ρώμη- και επιβεβαίωσαν οι υπουργοί Εξωτερικών και Άμυνας της Ιταλίας.

Τέσσερα τάγματα του ΝΑΤΟ με 4.000 άνδρες θα αναπτυχθούν συνολικά· αντιδρά η Μόσχα, λέγοντας ότι η «πολιτική του ΝΑΤΟ είναι καταστροφική».

«Πρόκειται για λίγους άνδρες, μια συμβολική παρουσία», η οποία θα αποτελέσει μέρος «ενός εκ των τεσσάρων ταγμάτων της Συμμαχίας που αναπτύσσονται στις βαλτικές χώρες», δήλωσε ο Στόλτενμπεργκ στην εφημερίδα La Stampa αναφερόμενος στην ιταλική συμμετοχή.

Ο ίδιος επισήμανε ότι με τη στρατιωτική παρουσία η Συμμαχία θέλει να δείξει «ότι είναι παρούσα και ενωμένη, διαθέτει μια ισχυρή άμυνα που εγγυάται την αποτροπή των συγκρούσεων» και επιθυμεί να «κρατήσει ανοιχτό τον διάλογο με το Κρεμλίνο».

Από την πλευρά της, η Ιταλίδα υπουργός Άμυνας Ρομπέρτα Πινότι, μιλώντας σε συνεδρίαση της Ένωσης Ιταλικών Δήμων, επιβεβαίωσε ότι «Ιταλοί στρατιώτες θα αναπτυχθούν στην Λετονία, όπως αποφασίστηκε στην σύνοδο της Βαρσοβίας».

«Η συμμετοχή της Ιταλίας, από αριθμητικής απόψεως δεν θα είναι ιδιαίτερα σημαντική, μέσα σε ένα πλαίσιο που προβλέπει την ουσιαστική συμμετοχή πάρα πολλών χωρών του ΝΑΤΟ» τόνισε η Πινότι.

Ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών Πάολο Τζεντιλόνι δήλωσε από πλευράς του, μετά το πέρας συνάντησης με τον Γενς Στόλτενμπεργκ, ότι «η Ιταλία θα αποστείλει 140 άνδρες στην Λετονία για να συμμετάσχει στην υπό καναδική διοίκηση δύναμη του ΝΑΤΟ που αναπτύσσεται στην χώρα αυτή».

Ο επικεφαλής της ιταλικής διπλωματίας εξήγησε ότι η εν λόγω απόφαση ελήφθη πριν από μήνες «και δεν έχει να κάνει με τις εντάσεις της παρούσας φάσης, οι οποίες συνδέονται την Συρία, και ούτε φυσικά σημαίνει διακοπή του διαλόγου με την Ρωσία».

«Δεν πρόκειται για πολιτική επίθεσης κατά της Ρωσίας, αλλά για άμυνα και ενίσχυση των συνόρων μας ως Συμμαχία» δήλωσε επίσης ο Τζεντιλόνι.

Έντονη είναι η αντίδραση της Μόσχας με την εκπρόσωπο του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα να δηλώνει στο ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων ANSA ότι «η πολιτική του ΝΑΤΟ είναι καταστρφοική», προσθέτοντας ότι «η Ατλαντική Συμμαχία δημιουργεί νέες διαχωριστικές γραμμές στην Ευρώπη, αντί για ισχυρές και βαθιές σχέσεις καλής γειτονίας».

«Η κίνηση αυτή στοχεύει στο να απομακρύνει ακόμη περισσότερο τους ανθρώπους, αντί να καταπολεμήσουμε όλοι μαζί τις κοινές προκλήσεις και απειλές», δήλωσε ακόμη η Ζαχάροβα.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

Μεντιλίμπαρ: «Δεν συμβιβαζόμαστε με τίποτα άλλο εκτός από τη νίκη με ΑΕΚ – Να επισκεφτούμε ξανά αυτό το γήπεδο»

Ο Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ τόνισε πως ο Ολυμπιακός δεν θα συμβιβαστεί με τίποτα λιγότερο εκτός από τη νίκη ενώ υπογράμμισε με... νόημα πως οι «ερυθρόλευκοι» θέλουν να επισκεφτούν ξανά την «Opap Arena».

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024