Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
H Ρωσία κατηγορεί τις ΗΠΑ πως θεωρούν «εφεδρεία» ισλαμιστές στη Συρία

H Ρωσία κατηγορεί τις ΗΠΑ πως θεωρούν «εφεδρεία» ισλαμιστές στη Συρία

Με τους βομβαρδισμούς στο Χαλέπι να συνεχίζονται, ούτε η μάχη στο διπλωματικό πεδίο δεν φαίνεται να κοπάζει: Ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ επέρριψε στις ΗΠΑ πως αθέτησαν την υπόσχεση να διαχωριστούν οι μετριοπαθείς αντικαθεστωτικοί από το ισλαμιστικό Φατέχ αλ Σαμ (πρώην Αλ Νούσρα) και τις κατηγόρησε ότι το θεωρούν «εφεδρεία» για να «επιφέρουν πτώση του Άσαντ». Συνομιλία Λαβρόφ-Κέρι εντός της ημέρας, ενώ οργανώσεις όπως οι Γιατροί Σύνορα καταγγέλλουν «λουτρό αίματος».

Με τους βομβαρδισμούς στο Χαλέπι να συνεχίζονται, ούτε η μάχη στο διπλωματικό πεδίο δεν φαίνεται να κοπάζει: Ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ επέρριψε στις ΗΠΑ πως αθέτησαν την υπόσχεση να διαχωριστούν οι μετριοπαθείς αντικαθεστωτικοί από το ισλαμιστικό Τζαμπχάτ Φατέχ αλ Σαμ (πρώην Αλ Νούσρα) και τις κατηγόρησε ότι το θεωρούν «εφεδρεία» για να «επιφέρουν πτώση του Άσαντ».

Συνομιλία Λαβρόφ-Κέρι εντός της ημέρας, ενώ οργανώσεις όπως οι Γιατροί Σύνορα καταγγέλλουν «λουτρό αίματος».

Ο ρώσος ΥΠΕΞ ανέφερε, μιλώντας την Παρασκευή στο BBC, πως σε συνομιλία που επρόκειτο να έχει με τον αμερικανό ομόλογό του θα συζητήσει το διαχωρισμό των αντικαθεστωτικών από το Φατέχ αλ Σαμ.

Ο Λαβρόφ υπερασπίστηκε τους βομβαρδισμούς στο Χαλέπι από συριακές και ρωσικές δυνάμεις, απορρίπτοντας επίσης τις κατηγορίες πως τα ρωσικά μαχητικά χτυπούν αμάχους -«απαιτούμε στοιχεία», είπε.

Κυρίως όμως, επιτέθηκε στις ΗΠΑ για την στάση τους απέναντι στους αντικαθεστωτικούς και διαμαρτυρήθηκε ότι «αντί διαχωρισμού από τους τρομοκράτες, βλέπουμε περισσότερες ομάδες να συνεργάζονται με το [Φατέχ αλ Σαμ]».

«Οι ΗΠΑ, παρά τις επανειλημμένες δεσμεύσεις τους, είτε δεν μπορούν είτε δεν θέλουν να [διαχωριστούν οι αντικαθεστωτικοί από τους ισλαμιστές] και έχουμε όλο και περισσότερους λόγους να πιστεύουμε πως είχαν εξαρχής το σχέδιο να αφήσουν το αλ Νούσρα και να το κρατήσουν για την περίπτωση ενός plan B ή ενός δεύτερου σταδίου για αλλαγή καθεστώτος» είπε χαρακτηριστικά ο Λαβρόφ.

Όσον αφορά το ζήτημα των ρωσικών πληγμάτων, υποστήριξε ότι η Μόσχα λαμβάνει «προληπτικά μέτρα» ώστε να αποφεύγονται θύματα μεταξύ των αμάχων και τόνισε ότι οι ρωσικές δυνάμεις δεν χρησιμοποιούν μέσα που απαγορεύονται από το Διεθνές Δίκαιο.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Άγριο ξύλο ανάμεσα σε μαθήτριες Γυμνασίου στον Πύργο

Το επεισόδιο έγινε μπροστά στα μάτια των υπόλοιπων μαθητών οι οποίοι όχι μόνο παρακολουθούν αμέτοχοι, αλλά με επευφημίες και επιφωνήματα βιντεοσκοπούν το συμβάν.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024