Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Η διεθνής κοινότητα τιμά και αποχαιρετά τον Σιμόν Πέρες

Η διεθνής κοινότητα τιμά και αποχαιρετά τον Σιμόν Πέρες

Η διεθνής κοινότητα τιμά τον τελευταίο μιας γενιάς πολιτικών. Ο Σιμόν Πέρες, υπουργός, πρωθυπουργός και πρόεδρος του Κράτους του Ισραήλ πέθανε σε ηλικία 93 ετών. «Ο πατέρας μου πάντα έλεγε: είσαι όσο μεγάλος είναι ο σκοπός που υπηρετείς» τόνισε στο μήνυμά του ο Χέμι Πέρες.

Η διεθνής κοινότητα τιμά τον τελευταίο μιας γενιάς πολιτικών. Ο Σιμόν Πέρες, υπουργός, πρωθυπουργός και πρόεδρος του Κράτους του Ισραήλ πέθανε σε ηλικία 93 ετών.

«Εργάστηκε ακούραστα για το Ισραήλ προτού καν υπάρξει. Ο πατέρας μου πάντα έλεγε: είσαι όσο μεγάλος είναι ο σκοπός που υπηρετείς» τόνισε στο μήνυμά του ο Χέμι Πέρες.

Στην «αιώνια αισιοδοξία» του Πέρες αναφέρεται ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, στο συλλυπητήριο μήνυμά του.

«Απόψε, η Μισέλ και εγώ ενωνόμαστε μαζί με όλους εκείνους που, στο Ισραήλ, τις ΗΠΑ και σε ολόκληρο τον κόσμο, αποτίουν φόρο τιμής στην ξεχωριστή ζωή του αγαπημένου μας φίλου Σιμόν Πέρες, πατέρα του έθνους του Ισραήλ και πολιτικό ηγέτη, η προσήλωση του οποίου στην ασφάλεια και την αναζήτηση της ειρήνης ήταν εδραιωμένη στην ακλόνητη ηθική του δύναμη και στην αιώνια αισιοδοξία του» αναφέρεται στην ανακοίνωση του προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών.

«Υπάρχουν λίγοι άνθρωποι με τους οποίους μοιραζόμαστε τον κόσμο αυτόν και οι οποίοι αλλάζουν τον ρου της ιστορίας…Ο φίλος μου Σιμόν ήταν ένα από αυτά τα πρόσωπα…

» Ίσως διότι είδε το Ισραήλ να ξεπερνά τεράστιους κινδύνους, ο Σιμόν ποτέ δεν εγκατέλειψε την δυνατότητα της ειρήνης ανάμεσα στους Ισραηλινούς, τους Παλαιστίνιους και τους γείτονες του Ισραήλ, ούτε μετά την τραγική νύκτα που έφυγε ο Γιτζάκ Ραμπίν στο Τελ Αβίβ» γράφει ο Μπαράκ Ομπάμα αναφερόμενος στην δολοφονία του ισραηλινού πρωθυπουργού τον Νοέμβριο 1995.

Ο πρώην πρόεδρος Μπιλ Κλίντον χαιρέτισε στο πρόσωπο του Σιμόν Πέρες «μία ιδιοφυία με μεγάλη καρδιά».

Ο Κλίντον, υπό την αιγίδα του οποίου υπεγράφησαν οι συμφωνίες του Όσλο, χαιρέτισε «έναν ένθερμο υποστηρικτή της ειρήνης, της συμφιλίωσης και ενός μέλλοντος όπου όλα τα παιδιά του Αβραάμ θα κτίσουν ένα καλύτερο αύριο».

Τη βαθύτατη λύπη του εξέφρασε ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπέντζαμιν Νετανιάχου, ο οποίος θα μιλήσει σε ειδική συνεδρίαση της Κνεσέτ.

Τη λύπη τους εξέφρασαν επίσης ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζορτζ Ο. Μπους, και ο πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας, Τόνι Μπλερ.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ τιμά στο πρόσωπο του Σιμόν Πέρες «έναν από τους θερμότερους υπερασπιστές της ειρήνης» και ένα «πιστό φίλο της Γαλλίας».

«Ο Σιμόν Πέρες ανήκει πλέον στην Ιστορία, που τον συνόδευσε σε όλη τη μακρά ζωή του», γράφει ο πρόεδρος της Γαλλίας στην ανακοίνωσή του.

«Μέλος σειράς κυβερνήσεων, κατ’ επανάληψιν πρωθυπουργός, πρόεδρος από το 2007 μέχρι το 2014, ο Σιμόν Πέρες ήταν το Ισραήλ στα μάτια του κόσμου» καταλήγει.

Ο πρόεδρος της Γερμανίας Γιόακιμ Γκάουκ τίμησε τη μνήμη του Πέρες, υπενθυμίζοντας την «ισχυρή του θέληση» για την «πρόοδο της ειρηνευτικής διαδικασίας με τους Παλαιστίνιους».

«Ο Σιμόν Πέρες σφράγισε το Ισραήλ όπως κανείς άλλος πολιτικός. Υπηρέτησε τη χώρα του σε διάφορα αξιώματα- με ισχυρές αρχές όταν επρόκειτο για την ασφάλεια του Ισραήλ και μία ισχυρή θέληση όταν επρόκειτο για την πρόοδο της ειρηνευτικής διαδικασίας με τους Παλαιστίνιους» αναφέρει.

«Παρά τις φρικαλεότητες (των ναζί) κατά της οικογενείας του στο Ολοκαύτωμα, ο Σιμόν Πέρες έτεινε το χέρι στους Γερμανούς. Για αυτή του τη στάση είμαστε ευγνώμονες» συνεχίζει ο Γερμανός πρόεδρος.

Ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας, Μάλκολμ Τέρνμπουλ, θυμήθηκε τα λόγια που είχε πει ο Πέρες στη σύζυγό του Λούσι: «Το μυστικό της αιώνιας νεότητας είναι να φροντίζεις ώστε η λίστα με τα όνειρά σου να είναι μεγαλύτερη από εκείνη των επιτευγμάτων σου».

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Η UEFA αποθέωσε τον Ολυμπιακό για τις δύο προκρίσεις (pic)

Η UEFA με ποστάρισμά της στάθηκε και στην ομάδα Νέων του Ολυμπιακού, αλλά και στην ομάδα των ανδρών για τις δύo ευρωπαϊκές προκρίσεις μέσα σε λιγότερο από 20 ώρες στην διαδικασία των πέναλτι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024