Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ισπανία: Ο Πέδρο Σάντσεθ αναζητά σωτηρία με σχέδιο... Τζέρεμι Κόρμπιν

Ισπανία: Ο Πέδρο Σάντσεθ αναζητά σωτηρία με σχέδιο… Τζέρεμι Κόρμπιν

H παταγώδης αποτυχία των Ισπανών Σοσιαλιστών στις τοπικές εκλογές της Κυριακής ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι. Τουλάχιστον για τον επικεφαλής του κόμματος, Πέδρο Σάντσεθ, ο οποίος χτύπησε το χέρι στο τραπέζι. Για πολλούς έκανε κίνηση ματ. Για άλλους, έκανε μια (ακόμα) τρέλα. Μήπως θέλει να το κάνει όπως ο Τζέρεμι Κόρμπιν;

H παταγώδης αποτυχία των Ισπανών Σοσιαλιστών (PSOE) στις τοπικές εκλογές της Κυριακής ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι. Τουλάχιστον για τον επικεφαλής του κόμματος, Πέδρο Σάντσεθ, ο οποίος χτύπησε το χέρι στο τραπέζι. Για πολλούς έκανε κίνηση ματ. Για άλλους, μια (ακόμα) τρέλα.

Κανείς πλέον δεν ασχολείται με το αν η χώρα θα αποφύγει τις τρίτες εκλογές. Θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι θα γίνουν περί τα μέσα Δεκεμβρίου, ίσως και τα Χριστούγεννα.

Το PSOE με τις 85 έδρες ήταν από την αρχή το «κλειδί» για το σχηματισμό κυβέρνησης με την έννοια ότι εφόσον αποφάσιζε αποχή στην ψηφοφορία για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης, ο Ραχόι θα γινόταν πρωθυπουργός σε κυβέρνηση μειοψηφίας με τους Ciudadanos.

Θα άθροιζε 170 έδρες (επί συνόλου 350), όχι κακή επίδοση, δεδομένου ότι και στο παρελθόν έχουν υπάρξει μονοκομματικές κυβερνήσεις με λιγότερες έδρες.

Ωστόσο, ο Σάντσεθ είχε από την αρχή ξεκαθαρίσει ότι «το ‘όχι’ σημαίνει ‘όχι’», γεγονός που προκαλούσε γκρίνιες στους βαρώνους του κόμματος, αλλά και τοποθετήσεις εναντίον της στρατηγικής του από ιστορικά στελέχη (όπως ο βετεράνος Φελίπε Γκονθάλεθ, πρωθυπουργός επί 14 έτη), που έχουν την άνεση να μιλούν ανοικτά.

Ο Σάντσεθ, ο oποίος μετρά μόνο κακές εκλογικές επιδόσεις ως αρχηγός (με εξαίρεση την Ανδαλουσία, όπου κυβερνά η εσωκομματική του αντίπαλος), αποφάσισε να πετάξει το γάντι σε όσους τον αμφισβητούν: Ας βγουν επιτέλους στα όργανα όσοι διαφωνούν να εκφράσουν την άποψή τους.

Το κόμμα (η βάση) θα αποφασίσει για την ηγεσία σε προκριματικές εκλογές στις 23 Οκτωβρίου. Το συνέδριο του κόμματος θα γίνει στις αρχές Δεκεμβρίου, προκειμένου να επικυρωθεί το αποτέλεσμα.

Οι ημερομηνίες που επέλεξε ο Σάντσεθ δεν είναι τυχαίες. Οι προκριματικές θα γίνουν λίγες μέρες προτού προκηρυχθούν και επίσημα οι τρίτες εκλογές (που όλοι ξόρκιζαν), ενώ το συνέδριο του κόμματος (στις αρχές Δεκεμβρίου) θα γίνει, ενώ θα είναι σε εξέλιξη η προεκλογική εκστρατεία.

«Πρέπει να έχουμε μια φωνή» είπε ο Σάντσεθ, διαβεβαιώνοντας παράλληλα ότι δεν θα μείνει με τα χέρια σταυρωμένα, αλλά θα προσπαθήσει να συγκροτήσει μια «κυβέρνηση της αλλαγής».

Απέφυγε να διευκρινίσει αν αυτή η κυβέρνηση θα περιλαμβάνει μόνο τους Podemos και τους Ciudadanos (αν υποτεθεί ότι οι μεν αποδέχονται την παρουσία των δε) ή και κόμματα που τάσσονται υπέρ της ανεξαρτησίας της Καταλονίας.

Η El Pais, εφημερίδα που στηρίζει παραδοσιακά το PSOE, μιλά με πολύ σκληρά λόγια για τον Σάντσεθ. Σε άρθρο γνώμης καταγγέλλει τις επιλογές του: Αντί να μιλήσει για τα αίτια της κατάρρευσης, τραβά διαχωριστικές γραμμές: «ή μαζί μου ή με τον Ραχόι».

«Με τον ίδιο αν τελικά επανεκλεγεί, να μπορεί διατηρήσει τη θέση του, παρά τη νέα διαφαινόμενη ήττα. Αλλά αυτό δεν δείχνει κανένα ενδιαφέρον για την Ισπανία και τα προβλήματα των πολιτών της. Αυτό είναι δείγμα εξαπάτησης από έναν αρχηγό που αμφισβητείται στο εσωτερικό και αποφασίζει τη φυγή, χωρίς κάποιο στόχο να υπερασπιστεί» γράφει η εφημερίδα.

Οι εσωκομματικοί του αντίπαλοι αιφνιδιάστηκαν από τις κινήσεις του, παρόλο που ήταν από τα πιθανά όπλα που θα έβγαζε στο τραπέζι μετά την εκλογική πανωλεθρία της Κυριακής.

Ωστόσο, δεν είναι βέβαιο ότι μπορούν να αθροίσουν κουκιά για να τον ανατρέψουν. Η βασική εσωκομματική αντίπαλος του Σάντσεθ είναι η Σουσάνα Ντίαθ, πρόεδρος της Ανδαλουσίας. Θεωρείται όμως δύσκολο να θέσει υποψηφιότητα για την ηγεσία, αφού -λόγω ασυμβιβάστου- θα πρέπει να παραιτηθεί από τη θέση που έχει σήμερα. Δεν αποκλείεται όμως…

Ουσιαστικά ο Πέδρο Σάντσεθ θέλει να το κάνει όπως ο Bρετανός Τζέρεμι Κόρμπιν: τον αμφισβήτησαν μετά το Brexit και ξαναπήγε στη βάση των Εργατικών, η οποία τον εξέλεξε πανηγυρικά.

Το αν οι υπόλοιποι Βρετανοί θα τον ψήφιζαν, είναι μια άλλη ιστορία. Αντίστοιχη με την ιστορία του PSOE, που δίνει μάχη να μείνει δεύτερο μπροστά από τους Podemos.

Aπόστολος Ρουμπάνης

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Ο Ολυμπιακός στο σπίτι του Ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου (pics, vids)

Ο Ολυμπιακός επισκέφτηκε το… σπίτι της UEFA στη Νιόν της Ελβετίας, λίγες μέρες πριν τον σπουδαίο ημιτελικό με τη Μίλαν για το Youth League

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024