Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Κολομβία: Ιστορική ειρηνευτική συμφωνία με τους αντάρτες των FARC

Κολομβία: Ιστορική ειρηνευτική συμφωνία με τους αντάρτες των FARC

Στην υπογραφή της ιστορικής συμφωνίας με την οργάνωση FARC προχώρησε η κυβέρνηση της Κολομβίας, εξέλιξη που σηματοδοτεί τον τερματισμό μιας ένοπλης σύρραξης που διήρκεσε πάνω από μισό αιώνα και είχε εκατοντάδες χιλιάδες νεκρούς κι εκατομμύρια εκτοπισμένους.

Στην υπογραφή της ιστορικής συμφωνίας με την οργάνωση FARC προχώρησε η κυβέρνηση της Κολομβίας, εξέλιξη που σηματοδοτεί τον τερματισμό μιας ένοπλης σύρραξης που διήρκεσε πάνω από μισό αιώνα και είχε εκατοντάδες χιλιάδες νεκρούς κι εκατομμύρια εκτοπισμένους.

Ο πρόεδρος της χώρας Χουάν Μανουέλ Σάντος «καλωσόρισε στη δημοκρατία» τους αντάρτες της οργάνωσης, η οποία πρόκειται να μετατραπεί σε πολιτικό κόμμα. «Προτιμώ μια ατελή συμφωνία που σώζει ζωές, από έναν τέλειο πόλεμο» τόνισε ο Σάντος στην Καρταχένα, έχοντας στο πλευρό του τον ηγέτη των ανταρτών Ροντρίγκο Λοντόνιο, γνωστότερο με το ψευδώνυμο Τιμολέον Χιμένες, ή Τιμοσένκο.

Ο Ροντρίγκο Λοντόνιο, από την πλευρά του, ζήτησε -για πρώτη φορά- συγγνώμη από τα «θύματα της σύρραξης» και υποσχέθηκε μια «νέα εποχή συμφιλίωσης».

«Σήμερα, μπορώ να πω πως ζούμε #LaFeliSIdad (σ.σ. λογοπαίγνιο με τη λέξη ‘χαρά’ και τα κεφαλαία γράμματα να σχηματίζουν τη λέξη ‘ναι’, εν όψει του δημοψηφίσματος της 2ης Οκτωβρίου) μιας νέας χαραυγής για την Κολομβία, ενός νέου βήματος στην ιστορία μας, αυτό προς μια χώρα που θα ζει με ειρήνη» έγραψε ο Σάντος στο Twitter λίγο πριν από την επίσημη τελετή υπογραφής της συμφωνίας.

«Ο πόλεμος τέλειωσε, όλοι και όλες θα εδραιώσουμε την ειρήνη! Όλα είναι έτοιμα για την #FirmaDeLaPaz (σ.σ. υπογραφή της συμφωνίας ειρήνης)» διαβεβαίωσε η οργάνωση, επίσης μέσω Twitter.

Περίπου 2.500 άνθρωποι ντυμένοι στα λευκά, ανάμεσά τους 250 θύματα της σύρραξης, παραβρέθηκαν στην τελετή.

«Η βάση όλου αυτού είναι ότι δεν θα πολεμάμε πια για τις ιδέες» είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο επικεφαλής της διαπραγματευτικής ομάδας της κυβέρνησης, Ουμπέρτο ντε λα Κάγιε, εκτιμώντας ότι η συμφωνία είναι «η καλύτερη δυνατή».

Παρόντες στην τελετή υπογραφής της συμφωνίας ήταν 15 ηγέτες κρατών της Λατινικής Αμερικής, μεταξύ των οποίων ο πρόεδρος της Κούβας, Ραούλ Κάστρο, η χώρα του οποίου φιλοξένησε τις διαπραγματεύσεις που κατέληξαν στη συμφωνία. Εγγυήτριες χώρες ήταν επίσης η Νορβηγία, η Βενεζουέλα και η Χιλή.

Στην Καρταχένα βρέθηκε και ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Γκι-μουν, όπως και ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζον Κέρι. «Το βήμα που κάνει η χώρα σας σήμερα είναι γιγαντιαίο» είπε ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας.

Η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ, από την πλευρά της χαιρέτισε «την αρχή μιας νέας πορείας», «μιας πορείας προς την ειρήνη και την οικονομική ανάπτυξη της χώρας».

Μεταξύ των 27 υπουργών Εξωτερικών που είναι παρόντες, ο Νορβηγός Μπέργκε Μπρέντε, η χώρα του οποίου υπήρξε εγγυήτρια δύναμη, χαιρέτισε αυτή την «ιστορική συμφωνία» αλλά προειδοποίησε ότι η εφαρμογή της θα απαιτήσει «να επιδειχθεί ηγεσία» και μάλιστα «πολλή».

Η Διεθνής Ομοσπονδία για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (FIDH) κάλεσε να αποκατασταθεί «η ισότητα και η δικαιοσύνη που μένουν να εδραιωθούν στην Κολομβία».

Από την πλευρά της η ΕΕ ανακοίνωσε ότι αποφάσισε να «διαγράψει» την οργάνωση FARC από τον κατάλογο των τρομοκρατικών οργανώσεων που καταρτίζει.

Ο πρόεδρος της Κολομβίας υπέγραψε τη συμφωνία των 297 σελίδων με έναν baligrafo, έναν στιλογράφο φτιαγμένο από κάλυκα σφαίρας που χρησιμοποιήθηκε στον πόλεμο.

Οι FARC, που ιδρύθηκαν το 1964 εν μέσω μιας αγροτικής εξέγερσης και μετρούν ακόμη περίπου 7.000 ένοπλους μαχητές, ενέκριναν ομόφωνα τη συμφωνία την Παρασκευή στο εθνικό συνέδριό τους.

Η περίπλοκη ένοπλη σύρραξη στην Κολομβία είχε αποτέλεσμα να σκοτωθούν πάνω από 260.000 άνθρωποι, χωρίς να υπολογίζονται οι 45.000 αγνοούμενοι, ενώ άλλοι 6,9 εκατ. εκτοπίστηκαν. Στον πόλεμο ενεπλάκησαν αντάρτες της άκρας αριστεράς, παραστρατιωτικοί της άκρας δεξιάς και οι ένοπλες δυνάμεις.

Η ειρήνη στην Κολομβία πάντως δεν θα είναι πλήρης πριν ο Στρατός Εθνικής Απελευθέρωσης (ELN), μια οργάνωση ανταρτών που συνεχίζει τη δράση της και έχει 1.500 μαχητές, κάνει τον δικό της αποχαιρετισμό στα όπλα. Ο ELN και η κυβέρνηση δεσμεύτηκαν τον Μάρτιο να αρχίσουν διαπραγματεύσεις, δίχως όμως να προσδιορίσουν την ημερομηνία.

Οι αντάρτες ανακοίνωσαν ότι κηρύσσουν μονομερή εκεχειρία, από την 30ή Σεπτεμβρίου ώς την 5η Οκτωβρίου, για «να διευκολύνουν τη συμμετοχή του λαού» στο δημοψήφισμα της 2ης Οκτωβρίου, από το οποίο θα εξαρτηθεί εάν η συμφωνία ειρήνης θα τεθεί σε εφαρμογή.

Το περιεχόμενο της συμφωνίας δέχεται εξαιρετικά σφοδρές επικρίσεις της αντιπολίτευσης, προεξάρχοντος του πρώην προέδρου Άλβαρο Ουρίμπε.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Γαλλικό

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024