Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Aναδίπλωση της Γερμανίας για τη γενοκτονία των Αρμενίων

Aναδίπλωση της Γερμανίας για τη γενοκτονία των Αρμενίων

Σε μια πολιτική χειρονομία καλής θέλησης προς την Τουρκία ούτως ώστε να επιτραπεί σε βουλευτές της Μπούντεστακ να επισκεφτούν τους γερμανούς στρατιώτες οι οποίοι σταθμεύουν στην αεροπορική βάση του Ιντσιρλίκ, προχώρησε η γερμανική κυβέρνηση, την Παρασκευή. Ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαϊερ δήλωσε ότι το ψήφισμα με το οποίο αναγνωρίστηκε  η γενοκτονία των Αρμενίων δεν έχει νομικά δεσμευτικό χαρακτήρα.

Σε μια πολιτική χειρονομία καλής θέλησης προς την Τουρκία ούτως ώστε να επιτραπεί σε βουλευτές της Μπούντεστακ να επισκεφτούν τους γερμανούς στρατιώτες οι οποίοι σταθμεύουν στην αεροπορική βάση του Ιντσιρλίκ, προχώρησε η γερμανική κυβέρνηση, την Παρασκευή. Ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαϊερ δήλωσε ότι το ψήφισμα με το οποίο αναγνωρίστηκε στις 2 Ιουνίου η γενοκτονία των Αρμενίων που διέπραξαν το 1915 οι οθωμανικές Αρχές δεν έχει νομικά δεσμευτικό χαρακτήρα.

Η Άγκυρα αντιδρώντας στο ψήφισμα αυτό έχει απαγορεύσει την επίσκεψη γερμανών βουλευτών στην αεροπορική βάση του Ιντσιρλίκ της Ανατολικής Τουρκίας, από όπου οι συμμαχικές δυνάμεις επιχειρούν κατά του Ισλαμικού Κράτους με τη συμμετοχή των γερμανικών αναγνωριστικών αεροπλάνων Tornado.

Τις περασμένες εβδομάδες αξιωματούχοι του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών προσπάθησαν να βρουν μια λύση στην Άγκυρα. Εκεί τους διαμηνύθηκε με κατηγορηματικό τρόπο ότι η τουρκική κυβέρνηση απαιτεί μια δημόσια αποστασιοποίηση της κυβέρνησης Μέρκελ από το ψήφισμα της Μπούντεστακ. Σε αυτήν την απαίτηση ανταποκρίθηκε το Βερολίνο.

Σύμφωνα με πληροφορίες που είχε το Spiegel, η καγκελαρία και το υπουργείο Εξωτερικών είχαν συμφωνήσει να εμφανιστεί ο εκπρόσωπος Τύπου της κυβέρνησης Στέφεν Ζάιμπερτ στους δημοσιογράφους και να αναλάβει τον συγκεκριμένο ρόλο.

Όπως ανέφερε το Spiegel, το ερώτημα που είχε τεθεί στη γερμανική κυβέρνηση ήταν ποιος θα έκανε αυτή τη δήλωση. Ο υπουργός Εξωτερικών Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαϊερ δεν ήθελε να αναλάβει αυτό τον ρόλο. Μια προσωπική εμφάνιση της καγκελαρίου δεν ετίθετο καν ως θέμα, διότι θα ερμηνευόταν ως υποταγή της Άνγκελα Μέρκελ στον Ερντογάν.

Στο παρασκήνιο, τόσο η Μέρκελ όσο και ο Στάινμαϊερ είχαν εκφράσει την άποψη ότι το ψήφισμα δεν ήταν καλή ιδέα. Ο ίδιος δε ο Στάινμαϊερ είχε αποφύγει να χαρακτηρίσει ως γενοκτονία τα εγκλήματα που διεπράχθησαν από την οθωμανική αυτοκρατορία.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του σοσιαλδημοκρατικού κόμματος Τόμας Οπερμαν έστειλε προ ημερών στην Άγκυρα «τελεσίγραφο» να άρει την απαγόρευση έως τις αρχές Οκτωβρίου, διότι σε διαφορετική περίπτωση το κόμμα του δεν θα υπερψηφίσει τον Δεκέμβριο στην Μπούντεστακ την παράταση παραμονής της γερμανικής αποστολής στο Ιντσιρλίκ. Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες του Spiegel, το υπουργείο Άμυνας έχει ήδη εκπονήσει σχέδια για τη μετεγκατάσταση των γερμανικών αναγνωριστικών αεροπλάνων tornado σε άλλη χώρα της περιοχής.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

Η UEFA αποθέωσε τον Ολυμπιακό για τις δύο προκρίσεις (pic)

Η UEFA με ποστάρισμά της στάθηκε και στην ομάδα Νέων του Ολυμπιακού, αλλά και στην ομάδα των ανδρών για τις δύo ευρωπαϊκές προκρίσεις μέσα σε λιγότερο από 20 ώρες στην διαδικασία των πέναλτι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024