Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Μέρκελ: Ναι, έγιναν λάθη στο προσφυγικό

Μέρκελ: Ναι, έγιναν λάθη στο προσφυγικό

«Η Γερμανία θα παραμείνει Γερμανία», διαβεβαίωσε η καγκελάριος της χώρας Άνγκελα Μέρκελ, επιχειρώντας να καθησυχάσει τους συμπολίτες της σε ό,τι αφορά την υποδοχή προσφύγων στη χώρα. Ομολόγησε ωστόσο ότι «και εμείς οι Γερμανοί αγνοούσαμε για πολύ καιρό το πρόβλημα».

«Η Γερμανία θα παραμείνει Γερμανία», διαβεβαίωσε η καγκελάριος της χώρας Άνγκελα Μέρκελ, επιχειρώντας να καθησυχάσει τους συμπολίτες της σε ό,τι αφορά την υποδοχή προσφύγων στη χώρα. Ομολόγησε ωστόσο ότι «και εμείς οι Γερμανοί αγνοούσαμε για πολύ καιρό το πρόβλημα».

«Ήδη το 2004 και το 2005 ήρθαν πολλοί πρόσφυγες και αφήσαμε να ασχοληθούν με αυτό η Ισπανία και άλλες χώρες στα εξωτερικά σύνορα», σημείωσε η Μέρκελ σε συνέντευξή της στην Süddeutsche Zeitung, αφήνοντας να εννοηθεί ότι τόσο η Γερμανία όσο και άλλες χώρες της ΕΕ εθελοτυφλούσαν μπροστά στην προσφυγική κρίση.

Η καγκελάριος παραδέχτηκε μεταξύ άλλων ότι και το Βερολίνο αντιστάθηκε για καιρό σε μεταρρυθμίσεις, οι οποίες είναι σήμερα απαραίτητες στην Ε.Ε. Έτσι απορρίφθηκε μια αναλογική κατανομή των προσφύγων, καθώς και η προστασία των εξωτερικών συνόρων, η οποία θα έφερνε περιορισμούς στην εθνική κυριαρχία.

«Η Γερμανία ήταν αρκετά ευτυχής, μετά τους πολλούς πρόσφυγες που υποδεχτήκαμε κατά τη διάρκεια των πολέμων της Γιουγκοσλαβίας, για το γεγονός ότι τώρα άλλοι είχαν κατά προτεραιότητα να αντιμετωπίσουν το ζήτημα», ανέφερε η καγκελάριος και τόνισε ότι «δεν γίνεται όμως έτσι».

Αναφερόμενη στις πρόσφατες τρομοκρατικές επιθέσεις, η γερμανίδα καγκελάριος χαρακτήρισε «απολύτως κατανοητή» την ανησυχία και τον φόβο που προκαλείται. Παραδέχτηκε επίσης ότι μεταξύ των προσφύγων υπάρχουν και κάποιοι οι οποίοι δεν έχουν έρθει «με αγαθές προθέσεις». Αυτό, πρόσθεσε, καθιστά την ενσωμάτωση των προσφύγων ακόμη μεγαλύτερη πρόκληση.

Ταυτόχρονα, όμως, απέρριψε την άμεση σύνδεση μεταξύ των προσφύγων και της τρομοκρατίας. «Είναι απλώς λάθος ότι η τρομοκρατία ήρθε μόλις με τους πρόσφυγες, διότι ήταν εδώ ήδη από πριν, κυρίως σε ό,τι αφορά τους υπόπτους που πρέπει να παρακολουθούμε», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Η καγκελάριος διαβεβαίωσε ακόμη ότι η Γερμανία δεν θα αλλάξει κατά πολύ ούτε μετά την ενσωμάτωση εκατοντάδων χιλιάδων προσφύγων. «Η Γερμανία θα παραμείνει Γερμανία, με όλα όσα μας είναι αγαπητά και σημαντικά», επισήμανε.

Η καγκελάριος ζήτησε τέλος εγκράτεια και μετριοπάθεια στη μεταχείριση «ακραίων» στοιχείων. Ερωτηθείσα για την αντίδραση του αντικαγκελάριου Ζίγκμαρ Γκάμπριελ σε λεκτική επίθεση ακροδεξιών, όταν ύψωσε το μεσαίο δάχτυλό του, η Μέρκελ δήλωσε με νόημα ότι «καθένας έχει τον τρόπο του».

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

Μπαρτσελόνα – Ολυμπιακός 75-77: ΘΡΥΛΑΡΑ στη Βαρκελώνη – Μυθική εμφάνιση και break για το 1-0!

Μυθικό παιχνίδι για τον Ολυμπιακό, που «έσπασε» την έδρα της Μπαρτσελόνα και έκανε το 1-0 στη σειρά των playoffs της Euroleague.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024