Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Κομισιόν: Και χωρίς βίζα, δεν θα ναυαγήσει η συμφωνία με την Τουρκία

Κομισιόν: Και χωρίς βίζα, δεν θα ναυαγήσει η συμφωνία με την Τουρκία

Ο ευρωπαίος επίτροπος Διεύρυνσης Γιοχάνες Χαν εξέφρασε την εκτίμηση η Τουρκία δεν θα εγκαταλείψει τη συμφωνία για το προσφυγικό ακόμη κι αν δεν υπάρξει πρόοδος στο ζήτημα της βίζα, επειδή η Άγκυρα «δεν θα αφήσει τα δισεκατομμύρια» της ΕΕ που προορίζονται για τους πρόσφυγες. «Τα δύο ζητήματα είναι ξεχωριστά, δεν πρέπει να πέφτουμε στην παγίδα και να φτιάχνουμε προϋποθέσεις εκεί που δεν υπάρχουν» λέει ο Χαν.

Ο ευρωπαίος επίτροπος Διεύρυνσης Γιοχάνες Χαν εξέφρασε την εκτίμηση η Τουρκία δεν θα εγκαταλείψει τη συμφωνία για το προσφυγικό ακόμη κι αν δεν υπάρξει πρόοδος στο ζήτημα της βίζα, επειδή η Άγκυρα «δεν θα αφήσει τα δισεκατομμύρια» της ΕΕ που προορίζονται για τους πρόσφυγες.

«Τα δύο ζητήματα είναι ξεχωριστά, δεν πρέπει να πέφτουμε στην παγίδα και να φτιάχνουμε προϋποθέσεις εκεί που δεν υπάρχουν» λέει ο Χαν σε συνέντευξή του στη γερμανική Handelsblatt Που δηγοσιεύεται τη Δευτέρα.

Η Άγκυρα έχει επανειλημμένα και ξεκάθαρα απειλήσει με υπαναχώρηση από τη συμφωνία εάν δεν υπάρξει, όπως φαίνεται στην παρούσα φάση, διέξοδος στο ζήτημα της κατάργησης της βίζα για τούρκους υπηκόους.

«Η συμφωνία πρέπει να ειδωθεί ξεχωριστά από την κατάργηση της βίζα» είπε ο Χαν. «Η Τουρκία επωφελείται σημαντικά από τη συμφωνία [για το προσφυγικό]» είπε, δείχνοντας στα ευρωπαϊκά κεφάλαια που προβλέπονται για τους 2,7 εκατ. πρόσφυγες που βρίσκονται σε τουρκικό έδαφος.

«Η Άγκυρα σίγουρα δεν πρόκειται να θελήσει να τα χάσει» είπε χαρακτηριστικά ο Χαν.

Ο αυστριακός επίτροπος εξέφρασε επίσης την αντίθεσή του σε προτάσεις που έχουν εκφραστεί από ηγεσίας όπως την αυστριακή για τερματισμό των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Άγκυρα: «Πρέπει να μείνουμε σε συνομιλίες για την Τουρκία, εφόσον η Τουρκία το επιθυμεί» είπε.

Αναγνώρισε ωστόσο προς το παρόν φαίνεται τουλάχιστον μακρινό το ενδεχόμενο ένταξης. Σε ερώτηση εάν, όπως είχε υπανιχθεί η τουρκική κυβέρνηση, είναι ρεαλιστική η ένταξη μέχρι το 2023, η απάντησή του ήταν κατηγορηματικά «όχι, τουλάχιστον από την σκοπιά του σήμερα».

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Η εντυπωσιακή προσέλευση Ολυμπιακού και Παναθηναϊκού στη Euroleague

Η Euroleague έβγαλε το μέσο όρο των εισιτηρίων της, με αυτά να είναι περισσότερα από ποτέ άλλοτε.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024