Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Κολομβία: «Η μάχη με τα όπλα τελειώνει. Αρχίζει η μάχη των ιδεών»

Κολομβία: «Η μάχη με τα όπλα τελειώνει. Αρχίζει η μάχη των ιδεών»

Μία ιστορική συμφωνία ειρήνης υπέγραψαν η κυβέρνηση της Κολομβίας και οι αντάρτες των Farc βάζοντας τέλος σε έναν εμφύλιο πόλεμο που μαστίζει τη χώρα για περισσότερο από μισό αιώνα. Ο πρόεδρος της χώρας Μανουέλ Σάντος ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι η ειρηνευτική συμφωνία θα τεθεί σε δημοψήφισμα, το οποίο θα διεξαχθεί στις 2 Οκτωβρίου.

Μία ιστορική συμφωνία ειρήνης υπέγραψαν η κυβέρνηση της Κολομβίας και οι αντάρτες των Farc βάζοντας τέλος σε έναν εμφύλιο πόλεμο που μαστίζει τη χώρα για περισσότερο από μισό αιώνα.
Ο πρόεδρος της χώρας Μανουέλ Σάντος ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι η ειρηνευτική συμφωνία θα τεθεί σε δημοψήφισμα, το οποίο θα διεξαχθεί στις 2 Οκτωβρίου.

«Ο πόλεμος τελείωσε», ανακοίνωσε από την πλευρά του ο επικεφαλής διαπραγματευτής της κυβερνητικής πλευράς Ουμπέρτο ντε λα Κάλε, μετά την υπογραφή της συμφωνίας, όπου οι διαπραγματεύσεις διεξάγονταν από τον Νοέμβριο του 2012. «Είναι ώρα να δώσουμε στην ειρήνη μία ευκαιρία», τόνισε.

«Έχουμε κερδίσει την ομορφότερη από όλες τις μάχες: τη μάχη για την ειρήνη στην Κολομβία. Η μάχη με τα όπλα τελειώνει. Αρχίζει η μάχη των ιδεών», δήλωσε από την πλευρά του ο επικεφαλής διαπραγματευτής των Farc Ιβάν Μάρκεζ.

Εκατοντάδες πολίτες βγήκαν στους δρόμους για να γιορτάσουν την ιστορική συμφωνία.

Βάσει της συμφωνίας, οι Farc, η παλαιότερη ομάδα ανταρτών της Λατινικής Αμερικής, η οποία ξεκίνησε τον ένοπλο αγώνα της κατά του κράτους το 1964 με τη σημαία της κοινωνικής δικαιοσύνης, δεσμεύεται στη μετατροπή της σε νόμιμο πολιτικό κόμμα.

Ο εμφύλιος της Κολομβίας έχει στοιχίσει τη ζωή περίπου 220.000 ανθρώπων και έχει εξαναγκάσει σε φυγή εκατομμύρια άλλους.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον κολομβιανό ομόλογό του Χουάν Μανουέλ Σάντος για να τον συγχαρεί για την ειρηνευτική συμφωνία.

Στην τηλεφωνική συνομιλία τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα, λίγο μετά την ανακοίνωση της συμφωνίας, ο Ομπάμα «χαιρέτισε αυτή την ιστορική ημέρα ως μια κρίσιμη στιγμή στο πλαίσιο μιας μακράς διαδικασίας για την πλήρη εφαρμογή μιας δίκαιης και βιώσιμης ειρηνευτικής συμφωνίας η οποία μπορεί να προωθήσει την ασφάλεια και την ευημερία του κολομβιανού λαού», αναφέρει η ανακοίνωση του Λευκού Οίκου.

Ο Ομπάμα επίσης δεσμεύτηκε ότι οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να υποστηρίζουν την ενίσχυση των θεσμών της Κολομβίας και τη βελτίωση της ζωής του λαού της. «Οι δύο πρόεδροι συμφώνησαν να διατηρηθεί στενή συνεργασία μεταξύ των κυβερνήσεών μας κατά τους προσεχείς μήνες και να συνεχιστούν οι κοινές προσπάθειες για την καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος και της διακίνησης ναρκωτικών» αναφέρει η ανακοίνωση.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Αυτά μόνο ο Ολυμπιακός: Διεκδικεί 6 ευρωπαϊκά σε 4 αθλήματα!

Δεν υπάρχει αυτό που έχει καταφέρει ο Ολυμπιακός, καθώς βρισκόμαστε στο δεύτερο μισό του Απρίλη και διεκδικεί ακόμα 6 ευρωπαϊκά σε 4 διαφορετικά αθλήματα!

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024