Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Στο Αματρίτσε ο χρόνος σταμάτησε στις 3:36...

Στο Αματρίτσε ο χρόνος σταμάτησε στις 3:36…

Οι δείκτες στο ρολόι του καμπαναριού του Αματρίτσε σταμάτησαν στις 3:36 τα ξημερώματα, τη στιγμή της δόνησης των 6 βαθμών που ισοπέδωσε χωριά της κεντρικής Ιταλίας. Όμως, ο χρόνος κυλά και μετρά πλέον αντίστροφα για τις αγωνιώδεις προσπάθειες απεγκλωβισμού από τα συντρίμμια. Περισσότεροι από 120 είναι οι νεκροί, πολλά παιδιά ανάμεσά τους, ενώ αγνοείται η τύχη δεκάδων ανθρώπων. Χιλιάδες οι άστεγοι. Συγκλονιστικές εικόνες καταστροφής στην καρδιά της Ιταλίας.

Οι δείκτες στο ρολόι του καμπαναριού του Αματρίτσε σταμάτησαν στις 3:36 τα ξημερώματα, τη στιγμή της δόνησης των 6 βαθμών που ισοπέδωσε χωριά της κεντρικής Ιταλίας σπέρνοντας θρήνο και θάνατο. Όμως, ο χρόνος κυλά και μετρά πλέον αντίστροφα για τις αγωνιώδεις προσπάθειες απεγκλωβισμού από τα συντρίμμια. Περισσότεροι από 120 είναι οι νεκροί, ενώ αγνοείται η τύχη δεκάδων ανθρώπων.

Έστω κι αν δεν λείπουν μικρές αχτίδες ελπίδας -το βράδυ, οι διασώστες κατάφεραν να βγάλουν ζωντανό ένα κορίτσι 10 ετών από τα ερείπια στην Πεσκάρα ντελ Τρόντο- ο φόβος για τον τελικό αριθμό των νεκρών δεν αφήνει την Ιταλία να ηρεμήσει. Από κοντά κι ο τρόμος για μετασεισμούς, που κρατά έξω από τα σπίτια τους χιλιάδες τη νύχτα προς Πέμπτη.

Συγκλονιστικές είναι οι εικόνες που φθάνουν από την κεντρική Ιταλία. «Η καταστροφή είναι ακόμη μεγαλύτερη από την Λ’ Άκουιλα, δεν έχουμε δει ποτέ κάτι τέτοιο» αναφέρουν διασώστες, σύμφωνα με τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης.

Τεράστιες είναι οι καταστροφές στην περιοχή μεταξύ Λάτσιο, Μάρκε, Ούμπρια και Αμπρούτσο. Με γυμνά χέρια διασώστες και πολίτες αναζητούν επιζώντες στα συντρίμμια του Αματρίτσε και άλλων χωριών. Οι Ιταλοί θρηνούν τους νεκρούς τους. Συγγενείς εγκλωβισμένων και αγνοουμένων περιμένουν επί ώρες ολόκληρες με κομμένη την ανάσα να μάθουν αν οι αγαπημένοι τους ζουν ή πέθαναν. Χιλιάδες άλλοι έχουν μείνει άστεγοι.

Από τις πιο δραματικές ιστορίες που φθάνουν από την Ιταλία είναι αυτή της Μαρτίνα Τούρκο, η οποία επτά χρόνια πριν επέζησε του καταστροφικού σεισμού στην Λ’ Ακουιλα για να χάσει σήμερα την μόλις 18 μηνών κόρη της όταν το σπίτι τους κατέρρευσε στην Αρκουάτα ντελ Τρόντο.


Ζωντανή εικόνα από ιταλικά μέσα

Το βαρύτερο χτύπημα δέχθηκαν οι κοινότητες Αματρίτσε, όπου έχει καταστραφεί όλο το ιστορικό κέντρο, Ακουμόλι, και Αρκουάτα ντελ Τρόντο.

Ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι έδωσε μία εκτίμηση για 120 νεκρούς, μέχρι στιγμής, φθάνοντας αργά το απόγευμα στις πληγείσες ζώνες.

Ανάμεσά τους η τετραμελής οικογένεια (μητέρα, πατέρας και δύο μικρά παιδιά) που επιχειρούσαν επί ώρες να σώσουν τα συνεργεία, μεταδίδουν τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης. Με γυνά χέρια προσπαθούσαν να τους σώσουν ακούγοντας κάτω από τα συντρίμμια τις φωνές της μητέρας και ενός παιδιού. Δυστυχώς όταν πλέον κατάφεραν να τους φθάσουν, ήταν νεκροί.

Ανάμεσα στα θύματα βρίσκονται πολλά παιδιά.

«Το χωριό δεν υπάρχει πια. Κάτω από τα συντρίμμια υπάρχουν δεκάδες ανθρώποι» είναι η δραματική δήλωση από τα χείλη του δημάρχου του Αματρίτσε, Σέρτζο Πιρότσι.

Η Ιταλία σήμερα ζει μία δεύτερη, χειρότερη Λ’ Άκουιλα.

Το επίκεντρο του σεισμού εντοπίστηκε περίπου 90 χλμ βόρεια της Ρώμης (στα περίχωρα του Ακουμόλι, το οποίο βρίσκεται έξω από την πόλη Ριέτι) με το εστιακό βάθος μόλις στα 4 χλμ, γι ‘αυτό και η δόνηση έγινε ιδιαίτερα αισθητή σε τόσο μεγάλη έκταση -από το Ρίμινι έως τη Νάπολη.

H δόνηση προήλθε από τη ρηγματογενή ζώνη των Απεννίνων, η οποία είναι γνωστή και έχει δώσει πολλούς ισχυρούς σεισμούς στο πρόσφατο παρελθόν.

Περισσότερες από 200 δονήσεις ακολούθησαν, οι 55 μεγέθους άνω των 3 βαθμών.

Άνθρωποι σε κατάσταση πανικού έτρεχαν μέσα στη νύχτα έξω από τα σπίτια τους, ακόμη και με τις πυζάμες, αναζητώντας ασφαλές καταφύγιο μετά την ισχυρή δόνηση των 6 βαθμών. Όμως, υπάρχουν φόβοι ότι πολλοί είναι εκείνοι που δεν πρόλαβαν για βγουν.

Σε εξέλιξη βρίσκονται από τα ξημερώματα αγωνιώδεις προσπάθειες για τον απεγκλωβισμό ανθρώπων κάτω από τα συντρίμμια. Τραυματίες μεταφέρονται με ελικόπτερα στο καθολικό νοσοκομείο Τζεμέλι της Ρώμης, ενώ πολλοί πολίτες έσπευσαν να δώσουν αίμα έπειτα από έκκληση των αρχών.

Πυροσβέστες, αστυνομία, Πολιτική Προστασία και στρατός βρίσκονται επί ποδός για να σωθούν ζωές.

Ο Πάολο Κρεστσέντζι της Υπηρεσίας Πολιτικής Προστασίας στο Βάλε ντε Βελίνο εκτιμά ότι ο αριθμός των θυμάτων θα αυξηθεί κατά πολύ, όταν οι δρόμοι καθαρίσουν από τα συντρίμμια και μπορέσουν να εισέλθουν οι διασώστες σε ισοπεδωμένα σπίτια. «Θα βρούμε μόνο νεκρούς» αναφέρει…

Τόσο η Ευρωπαϊκή Ένωση, όσο και οι ΗΠΑ, εξέφρασαν την ετοιμότητά τους να συνδράμουν την Ιταλία.

Μιλώντας στο πλαίσιο επίσκεψής της στην Εσθονία η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ τόνισε πως το Βερολίνο είναι έτοιμο να παράσχει όποια βοήθεια χρειαστεί η Ιταλία, εκφράζοντας την αλληλεγγύη της μπροστά στην τεράστια καταστροφή.

Τα συλλυπητήρια των ΗΠΑ εξέφρασε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι σε επικοινωνία με τον Ιταλό ομόλογό του Πάολο Τζεντιλόνι, τον οποίο και διαβεβαίωσε πως η Ουάσινγκτον είναι έτοιμη να ανταποκριθεί σε οποιοδήποτε ιταλικό αίτημα για βοήθεια.

Στην Αθήνα, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας αναφέρει σε ανακοίνωσή της ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε αυξημένη ετοιμότητα για το ενδεχόμενο προσφοράς βοήθειας στην Ιταλία.

Οι δείκτες στο ρολόι του καμπαναριού του Αματρίτσε σταμάτησαν στις 3:36 τα ξημερώματα

«Το χωριό δεν υπάρχει πια», συγκλονιστική εικόνα του Αματρίτσε από ελικόπτερο

Ευαγγελία Μπίφη

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024