Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Ανησυχία για τις διαδηλώσεις υπέρ και κατά του Ερντογάν στην Κολωνία

Ανησυχία για τις διαδηλώσεις υπέρ και κατά του Ερντογάν στην Κολωνία

Δεκάδες χιλιάδες υποστηρικτές, αλλά και αντίπαλοι του Ταγίπ Ερντογάν αναμένεται να συμμετάσχουν αύριο, Κυριακή στην Κολωνία σε σειρά διαδηλώσεων. Μιλώντας στην εφημερίδα Süddeutsche Zeitung o γερμανός υπουργός Εξωτερικών Φρανκ Βάλτερ Στάινμαϊερ απηύθυνε έκκληση στους συμμετέχοντες να διαδηλώσουν ειρηνικά, προειδοποιώντας ότι το Βερολίνο δεν θα επιτρέψει να μεταφερθούν στη Γερμανία οι εσωτερικές εντάσεις της Τουρκίας. Επί ποδός 2.300 αστυνομικοί.

Δεκάδες χιλιάδες υποστηρικτές, αλλά και αντίπαλοι του Ταγίπ Ερντογάν αναμένεται να συμμετάσχουν αύριο, Κυριακή στην Κολωνία σε σειρά διαδηλώσεων.

Οι κινητοποιήσεις έχουν προκαλέσει τις τελευταίες μέρες στη Γερμανία δημόσια συζήτηση, με ορισμένους να καλούν τις γερμανικές Αρχές να τις απαγορεύσουν.

Μιλώντας στην εφημερίδα Süddeutsche Zeitung o γερμανός υπουργός Εξωτερικών Φρανκ Βάλτερ Στάινμαϊερ απηύθυνε έκκληση στους συμμετέχοντες να διαδηλώσουν ειρηνικά, προειδοποιώντας ότι το Βερολίνο δεν θα επιτρέψει να μεταφερθούν στη Γερμανία οι εσωτερικές εντάσεις της Τουρκίας.

Στη συγκέντρωση υποστηρικτών του Ερντογάν εκτιμάται ότι θα λάβουν μέρος 15.000 – 30.000 άτομα. Στη συγκέντρωση ενδέχεται μάλιστα να πάρουν μέρος και μέλη της τουρκικής κυβέρνησης.

Επί ποδός θα βρίσκονται 2.300 αστυνομικοί, καθώς την Κυριακή θα λάβουν χώρα και τέσσερις αντισυγκεντρώσεις που διοργανώνουν αριστερές οργανώσεις και νεολαίες γερμανικών κομμάτων.

Ο σοσιαλδημοκράτης υπουργός Εξωτερικών σε συνέντευξή του τόνισε ότι η Γερμανία δεν θα επιτρέψει προσπάθειες εκφοβισμού των διαφορετικά σκεπτόμενων.

«Δεν γίνεται», σημείωσε, να μεταφέρονται οι εσωτερικές εντάσεις της Τουρκίας στη Γερμανία και να εκφοβίζονται όσοι έχουν διαφορετικές πολιτικές πεποιθήσεις. Στη Γερμανία δεν έχουν θέση αυτά και «δεν θα το επιτρέψουμε» τόνισε ο Σταϊνμάιερ.

Ο συμπρόεδρος των Πρασίνων Τζεμ Εζντεμίρ επέκρινε τις μαζικές προσπάθειες εκφοβισμού των αντιπάλων του Ερντογάν: «Βιώνουμε στη χώρα μας ένα κυνηγητό των αντιπολιτευόμενων Τούρκων. Υποστηρικτές του Ερντογάν, εκφοβίζουν τους άλλους πρέπει να τιμωρηθούν με την μεγαλύτερη δυνατή αυστηρότητα που προβλέπουν οι νόμοι», τόνισε.

Διαδηλώσεις υπέρ ή κατά της τουρκικής ηγεσίας σε γερμανικό έδαφος θα πρέπει «να γίνονται στο πλαίσιο της έννομης τάξης», πρόσθεσε. «Δεν επιτρέπεται να δημιουργηθεί κανενός είδους κλίμα φόβου».

Ο πρόεδρος του σοσιαλδημοκρατικού κόμματος (SPD) Ζίγκμαρ Γκάμπριελ έγραψε στα γερμανικά και τα τουρκικά στη σελίδα του στο facebook ότι κατά τη γνώμη του η Τουρκία είναι βαθιά διχασμένη. Όλοι θα πρέπει να βοηθήσουν ώστε να μην επεκταθεί αυτός ο κοινωνικός διχασμός και στην Γερμανία.

«Η παράκλησή μου είναι η εξής: Συμπεριφερθείτε στους έχοντες διαφορετικές απόψεις με σεβασμό. Ακόμα και θεμελιώδεις διαφορές απόψεων δεν επιτρέπεται να μας διχάσουν. Η Γερμανία πρέπει να είναι η πατρίδα όλων όσοι ζουν εδώ» τόνισε.

Ο εκπρόσωπος των Πρασίνων για θέματα μετανάστευσης Φόλερ Μπεκ, κάλεσε τους διοργανωτές και τους διαδηλωτές να δεσμευθούν σαφώς υπέρ της δημοκρατίας.

Η Ένωση Ευρωπαίων – Τούρκων Δημοκρατών (UETD), η οποία διοργανώνει τη συγκέντρωση υπέρ του Ερντογάν στην Κολωνία, «πρέπει να πει για ποια δημοκρατία κατεβαίνει στους δρόμους, αν θέλει να λαμβάνεται στα σοβαρά υπόψη στη Γερμανία. Η UETD πρέπει να αντιταχθεί στις επιθέσεις κατά της ελευθερίας του τύπου και της ανεξάρτητης δικαιοσύνης από τον Ερντογάν, διαφορετικά το ναι της στη δημοκρατία δεν είναι ειλικρινές και στην πραγματικότητα είναι ένα ναι στην Ερντοκρατία», είπε την οικονομική εφημερίδα Handelsblatt.

Κατά την άποψη του Μπεκ το κάλεσμα στη συγκέντρωση υπέρ της «δημοκρατίας και κατά του πραξικοπήματος», όπως είναι ο τίτλος της, το οποίο κάνει η UETD, μοιάζει με «άνευ όρων ναι στο πραξικόπημα», του τούρκου προέδρου κατά της τουρκικής δημοκρατίας μετά την απόπειρα πραξικοπήματος του στρατού.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Σάλος με τον Ρούντιγκερ: Αντιδράσεις για ποστάρισμά του που παραπέμπει σε… ISIS

Ο Αντόνιο Ρούντιγκερ έχει ξεσηκώσει αντιδράσεις με ένα ποστάρισμά του με αφορμή το Ραμαζάνι.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024