Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
«Στρατιώτες» του Ισλαμικού Κράτους έσφαξαν ιερέα σε εκκλησία στη Γαλλία

«Στρατιώτες» του Ισλαμικού Κράτους έσφαξαν ιερέα σε εκκλησία στη Γαλλία

Ιερέα σκότωσαν με μαχαίρι δύο ένοπλοι που εισέβαλαν σε καθολική εκκλησία κοντά στη Ρουέν στη Νορμανδία κρατώντας ομήρους. Οι δράστες έκοψαν τον λαιμό του 84χρονου ιερέα Ζακ Αμέλ, ενώ μάχη για να κρατηθεί στη ζωή δίνει άλλος ένας όμηρος που τραυματίστηκε σοβαρά. Νεκροί έπεσαν κατά την επέμβαση της αστυνομίας οι δράστες-«στρατιώτες» του Ισλαμικού Κράτους. Στο σημείο της επίθεσης ο Φρανσουά Ολάντ διακηρύσσοντας ότι η Γαλλία θα πολεμήσει τους τζιχαντιστές με όλα τα μέσα. Ανέλαβε την ευθύνη η ISIS. Συνελήφθη ένα άτομo. Φωτορεπορτάζ, βίντεο

Ιερέα σκότωσαν με μαχαίρι δύο ένοπλοι που εισέβαλαν σε καθολική εκκλησία κοντά στη Ρουέν στη Νορμανδία κρατώντας ομήρους. Οι δράστες έκοψαν τον λαιμό του 84χρονου ιερέα Ζακ Αμέλ, ενώ μάχη για να κρατηθεί στη ζωή δίνει άλλος ένας όμηρος που τραυματίστηκε σοβαρά. Νεκροί έπεσαν κατά την επέμβαση της αστυνομίας οι δράστες-«στρατιώτες» του Ισλαμικού Κράτους.

Ο Φρανσουά Ολάντ δήλωσε από το σημείο της φρικτής επίθεσης ότι «η Νταές [αραβικό ακρωνύμιο του Ισλαμικού Κράτους] μάς έχει κηρύξει τον πόλεμο, και πρέπει να πολεμήσουμε αυτόν τον πόλεμο με κάθε μέσο, σεβόμενοι παράλληλα το κράτος δικαίου γιατί αυτό μας καθιστά δημοκρατία».

Ακολούθησε ανάληψη ευθύνης από το Ισλαμικό Κράτος με το προπαγανδιστικό πρακτορείο ειδήσεων Amaq να μεταδίδει ότι δύο «στρατιώτες» του Ισλαμικού Κράτους διέπραξαν την επίθεση.

Ο ιερέας κρατούνταν όμηρος μαζί με άλλα τέσσερα άτομα -δύο μοναχές και πιστούς. Αστυνομική πηγή δήλωσε πως φαίνεται ότι οι ένοπλοι έκοψαν τον λαιμό του ιερέα με μαχαίρι.

Ένας εκ των ομήρων τραυματίστηκε σοβαρά και δίνει μάχη για να κρατηθεί στη ζωή.

Συνελήφθη ένα άτομo σε σχέση με την επίθεση, δήλωσαν πηγές προσκείμενες στην έρευνα που επικαλείται το πρακτορείο Reuters.

Το Βατικανό καταδίκασε τη «βάρβαρη δολοφονία» μεταφέροντας το σοκ και τον αποτροπιασμό του Πάπα Φραγκίσκου μπροστά στα γεγονότα.

«Είμαστε ιδιαίτερα συγκλονισμένοι επειδή αυτή η φρικτή βιαιότητα συνέβη σε μια εκκλησία, στην οποία εξυμνείται η αγάπη του Θεού» δήλωσε ο εκπρόσωπος του Βατικανού, πατέρας Φεντερίκο Λομπάρντι.

Εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών επισήμανε πως οι δράστες σκοτώθηκαν κατά την αστυνομική επιχείρηση που έθεσε τέλος στην ομηρία.

Την έρευνα για την υπόθεση έχει αναλάβει η Εισαγγελία αρμόδια για θέματα τρομοκρατίας.

Οι ένοπλοι εισήλθαν κατά πληροφορίες στο ναό από την πίσω πόρτα κατά τη διάρκεια της πρωινής λειτουργίας. Κρατούσαν μαχαίρια, δεν είναι σαφές εάν έφεραν και άλλα όπλα.

Τα γαλλικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν ότι κρατούνταν όμηροι πέντε άνθρωποι και ένας έκτος κατόρθωσε να διαφύγει ειδοποιώντας την αστυνομία. Ο ιερέας, δύο μοναχές, καθώς και πιστοί βρίσκονταν μεταξύ των ομήρων.

Πυροσβέστες δήλωσαν στο δίκτυο RTL ότι αρκετά άτομα έχουν τραυματιστεί.

Στο σημείο της επίθεσης έσπευσαν άμεσα ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ και ο υπουργός Εσωτερικών Μπερνάρ Καζνέβ.

Μιλώντας στους δημοσιογράφους από το Σεντ-Ετιέν-ντι-Ρουβρέ της Νορμανδίας, ο Γάλλος πρόεδρος ανέφερε ότι δράστες της επίθεσης στην εκκλησία είναι «δύο τρομοκράτες που δήλωσαν πίστη στο Ισλαμικό Κράτος».

Ο Ολάντ εξέφρασε την αλληλεγγύη τους προς όλους τους καθολικούς στη Γαλλία, τονίζοντας παράλληλα ότι η επίθεση αυτή έχει στόχο «όλους τους Γάλλους» τους οποίους και κάλεσε να ενωθούν απέναντι στην τρoμοκρατία και να συγκροτήσουν «ένα μέτωπο που κανείς να μην μπορεί να διαρρήξει».

Η απειλή επίθεσης κατά τόπων χριστιανικής λατρείας επλανάτο εδώ και περισσότερο από έναν χρόνο, μετά την αποτυχία του σχεδίου επίθεσης κατά καθολικής εκκλησίας στο Βιλζουίφ, στα παρισινά περίχωρα, τον Απρίλιο 2015.

Η Γαλλία, στόχος τρομοκρατών τρεις φορές σε διάστημα 18 μηνών, ζει υπό το κράτος του φόβου των επιθέσεων. Στις 19 Ιουλίου, στον απόηχο της επίθεσης στη Νίκαια, την ευθύνη για την οποία ανέλαβε το Ισλαμικό Κράτος, ο πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς είχε προειδοποιήσει ότι η Γαλλία πρέπει να περιμένει και άλλες επιθέσεις και άλλους θανάτους αθώων.

Σήμερα, διαβεβαίωσε ότι οι Γάλλοι θα συγκροτήσουν «μέτωπο» . «Αποτροπιασμός απέναντι στη βάρβαρη επίθεση στη Σεν-Μαριτίμ. Ολόκληρη η Γαλλία και όλοι οι καθολικοί επλήγησαν. Θα συγκροτήσουμε μέτωπο» έγραψε στο Τwitter ο Μανουέλ Βαλς.

Επιμέλεια: Ευαγγελία Μπίφη

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Μεντιλίμπαρ: «Δεν συμβιβαζόμαστε με τίποτα άλλο εκτός από τη νίκη με ΑΕΚ – Να επισκεφτούμε ξανά αυτό το γήπεδο»

Ο Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ τόνισε πως ο Ολυμπιακός δεν θα συμβιβαστεί με τίποτα λιγότερο εκτός από τη νίκη ενώ υπογράμμισε με... νόημα πως οι «ερυθρόλευκοι» θέλουν να επισκεφτούν ξανά την «Opap Arena».

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024