Τρίτη 23 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Κωνσταντινούπολη: Συγκέντρωση του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος για τη δημοκρατία

Κωνσταντινούπολη: Συγκέντρωση του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος για τη δημοκρατία

Δεκάδες χιλιάδες υποστηρικτές των κομμάτων της συμπολίτευσης και της αντιπολίτευσης στην Τουρκία διαδήλωσαν μαζί υπέρ της δημοκρατίας στην Κωνσταντινούπολη, οκτώ μέρες μετά την απόπειρα πραξικοπήματος που τελικά ισχυροποίησε τον πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν.

Δεκάδες χιλιάδες υποστηρικτές των κομμάτων της συμπολίτευσης και της αντιπολίτευσης στην Τουρκία διαδήλωσαν μαζί υπέρ της δημοκρατίας στην Κωνσταντινούπολη, οκτώ μέρες μετά την απόπειρα πραξικοπήματος που τελικά ισχυροποίησε τον πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν.Σε μια σπάνια κίνηση, φιλοκυβερνητικά τηλεοπτικά δίκτυα μετέδωσαν απευθείας την ομιλία του Κεμάλ Κιλιντσάρογλου, επικεφαλής του αντιπολιτευόμενου Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος, το οποίο οργάνωσε τη διαδήλωση.

«Σήμερα είναι μια μέρα που πρέπει να ενωθούμε και να αντιταχθούμε στα πραξικοπήματα και τα δικτατορικά καθεστώτα» είπε στην κατάμεστη πλατεία Ταξίμ. Παρουσίασε μάλιστα «μανιφέστο» για το τι πρέπει να γίνει στην Τουρκία μετά την απόπειρα ανατροπής.

Μαζί με τις κόκκινες τουρκικές σημαίες που κατέκλυσαν την κεντρική πλατεία στης Κωνσταντινούπολης, οι διαδηλωτές ύψωσαν και φωτογραφίες του Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ, του πατέρα της Τουρκικής Δημοκρατίας.

«Υπερασπιζόμαστε τον ρεπουμπλικανισμό και τη δημοκρατία», «Η κυριαρχία ανήκει στον λαό χωρίς όρους», «Όχι στο πραξικόπημα, ναι στη δημοκρατία», έγραφαν τα πλακάτ των διαδηλωτών.

Παράλληλα με την καταγγελία του πραξικοπήματος, όμως, πολλοί ήταν αυτοί που εξέφραζαν την ανησυχία τους μετά την κήρυξη της κατάστασης έκτακτης ανάγκης, αλλά την αντίθεσή τους στον πρόεδρο Ερντογάν: «Η εξουσία στο λαό», «Η Τουρκία είναι και θα παραμείνει λαϊκή» φώναζαν.

Όπως σχολιάζει το Reuters, ο Ερντογάν πιθανότατα θα προσπαθήσει να εκμεταλλευτεί την υψηλή προσέλευση στη συγκέντρωση για να ανακτήσει τον πλήρη έλεγχο της χώρας, η οποία είναι μέλος του NATO και σημαντικός εταίρος των ΗΠΑ στη μάχη κατά του Ισλαμικού Κράτους.

Ο τούρκος πρόεδρος, ο οποίος κινδύνευσε να συλληφθεί και ενδεχομένως να δολοφονηθεί από τους στρατιωτικούς πραξικοπηματίες, κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, κάτι που του επιτρέπει να υπογράφει νόμους που δεν έχουν περάσει από το Κοινοβούλιο.

Δυτικές κυβερνήσεις και επικριτές του καθεστώτος καταγγέλλουν ωστόσο τον Ερντογάν για εκκαθάριση του Δημοσίου και του στρατού από τους αντιφρονούντες.

Ο πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ ανέφερε το Σάββατο ότι περίπου 13.000 άτομα έχουν τεθεί υπό κράτηση σχετικά με το πραξικόπημα, ανάμεσά τους 8.831 στρατιώτες και στρατιωτικοί. Ο ίδιος υποσχέθηκε ότι θα έχουν δίκαιη δίκη.

Η Διεθνής Αμνηστία ωστόσο κατήγγειλε την Κυριακή περιστατικά βασανισμών.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Φοβερό βίντεο: Η γκολάρα του Μπακούλα από την κερκίδα!

Η καταπληκτική γκολάρα του Μπακούλα σε ένα απολαυστικό βίντεο από την κερκίδα

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 23 Απριλίου 2024