Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Διάταγμα Ερντογάν φέρνει προφυλάκιση έως 30 ημέρες, κλείσιμο σχολείων

Διάταγμα Ερντογάν φέρνει προφυλάκιση έως 30 ημέρες, κλείσιμο σχολείων

Η προφυλάκιση μπορεί να διαρκεί έως 30 ημέρες για τα άτομα που θεωρούνται ύποπτα για συμμετοχή στο αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου, σύμφωνα με το πρώτο διάταγμα του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μετά την κήρυξη της χώρας σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Το διάταγμα διαλύει αρκετές χιλιάδες δομές και ιδρύματα, συμπεριλαμβανομένων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, που θεωρούνται ότι έχουν σχέση με τον εξόριστο ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν. Την Πέμπτη συγκαλείται το Ανώτατο Στρατιωτικό Συμβούλιο.

Η προφυλάκιση μπορεί να διαρκεί έως 30 ημέρες για τα άτομα που θεωρούνται ύποπτα για συμμετοχή στο αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου, σύμφωνα με το πρώτο διάταγμα του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μετά την κήρυξη της χώρας σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

«Η διάρκεια προσωρινής κράτησης δεν μπορεί να υπερβαίνει τις 30 ημέρες από τη σύλληψη του υπόπτου» σύμφωνα με το διάταγμαπου δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης.

Η νόμιμη διάρκεια είναι τέσσερις ημέρες. Ο υπουργός Δικαιοσύνης Μπεκίρ Μποζντάγκ είχε κάνει λόγο την Παρασκευή για παράτασή της κατά «7-8 ημέρες» ή και περισσότερο στο πλαίσιο της κατάστασης έκτακτης ανάγκης που ισχύει από την Πέμπτη.

Την Παρασκευή, απευθυνόμενος σε υποστηρικτές του, ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είπε ότι 11.000 άνθρωποι έχουν τεθεί υπό κράτηση μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα, το οποίο στοίχισε τη ζωή σε 265 ανθρώπους.

Το διάταγμα διαλύει αρκετές χιλιάδες δομές και ιδρύματα, συμπεριλαμβανομένων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, που θεωρούνται ότι έχουν σχέση με τον εξόριστο ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν, τον οποίο κατηγορεί η Άγκυρα ότι υποκίνησε το πραξικόπημα, κάτι το οποίο αυτός αρνείται.

Οι δομές που έκλεισαν βάσει του διατάγματος είναι 1.043 ιδιωτικά σχολεία, 1.229 ενώσεις και ιδρύματα, 19 συνδικάτα, ομοσπονδίες και συνομοσπονδίες και 35 εγκαταστάσεις παροχής ιατρικής περίθαλψης, σύμφωνα με το πρακτορείο Ανατολή.

Σύμφωνα με το διάταγμα, «διαπιστώθηκε ότι (οι οργανισμοί αυτοί) ανήκουν ή συνδέονται» με τον Φετουλάχ Γκιουλέν. Η Άγκυρα χαρακτηρίζει τον Γκιουλέν «απειλή για την εθνική ασφάλεια».

Το Ανώτατο Στρατιωτικό Συμβούλιο της Τουρκίας, αναμένεται ότι θα συγκληθεί την Πέμπτη 28 Ιουλίου σύμφωνα με δηλώσεις του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν που μεταδίδει το τηλεοπτικό κανάλι NTV.

Πρόκειται για την πρώτη σύγκλιση του ανώτατου στρατιωτικού οργάνου, μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα της προηγούμενης εβδομάδας.

Ο Ερντογάν δήλωσε προχθές στο Reuters ότι σχεδιάζει την αναδιοργάνωση των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων με «νέο αίμα» μετά την αποτυχημένη προσπάθεια πραξικοπήματος.

Η ετήσια συνεδρίαση του ανώτατου στρατιωτικού οργάνου γίνεται κάθε Αύγουστο.

Φέτος, επιταχύνθηκε χρονικά εξαιτίας των εξελίξεων, ενώ θα πραγματοποιηθεί στο προεδρικό παλάτι και όχι στο τουρκικό Γενικό Επιτελείο, όπως συνηθίζεται.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Βαθμολογία UEFA: O Ολυμπιακός κρατάει το όνειρο της Ελλάδας ζωντανό

Η ιστορική πρόκριση του Ολυμπιακού στα ημιτελικά δίνει έξτρα βαθμούς στην Ελλάδα και κρατάει το μεγάλο όνειρο της 15ης θέσης ζωντανό.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024