Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Επίθεση στη Γαλλία: Μακελειό με 84 νεκρούς ανήμερα της εθνικής εορτής

Επίθεση στη Γαλλία: Μακελειό με 84 νεκρούς ανήμερα της εθνικής εορτής

Επίθεση με φορτηγό όχημα, το οποίο ένας άντρας οδήγησε πάνω σε πλήθος ανθρώπων σημειώθηκε στη Νίκαια, στη νότια Γαλλία, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον 84 άτομα και άλλα περίπου 100 να τραυματιστούν. Μεταξύ των θυμάτων είναι πολλά παιδιά. Η επίθεση έγινε στην παραλία της πόλης, όπου είχαν συγκεντρωθεί πολίτες και τουρίστες για να δουν τη ρίψη πυροτεχνημάτων για την εθνική εορτή της Γαλλίας.

Επίθεση με φορτηγό όχημα, το οποίο ένας άντρας οδήγησε πάνω σε πλήθος ανθρώπων σημειώθηκε στη Νίκαια, στη νότια Γαλλία, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον 84 άτομα και άλλα 100 να τραυματιστούν, εκ των οποίων περίπου 20 βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση. Μεταξύ των νεκρών είναι τουλάχιστον 10 παιδιά, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες περίπου 50 άλλα έχουν τραυματιστεί.

Η επίθεση έγινε στην παραλία της πόλης, όπου είχαν συγκεντρωθεί πολίτες και τουρίστες για να δουν τη ρίψη πυροτεχνημάτων για την εθνική εορτή της Γαλλίας.

Σύμφωνα με τις γαλλικές αρχές, ο οδηγός του αυτοκινήτου έχει σκοτωθεί, ενώ υπάρχουν αναφορές αυτοπτών μαρτύρων ότι υπήρξε ανταλλαγή πυροβολισμών μεταξύ του οδηγού και της αστυνομίας. Επιπλέον, αναφέρεται ότι ο δράστης άνοιξε και πυρ κατά του πλήθους, ωστόσο τα πυρά δεν ακούγονταν καθαρά, καθώς την ίδια ώρα βρισκόταν σε εξέλιξη το σόου με τα πυροτεχνήματα.

Οι αρχές ανέφεραν ότι το φορτηγό ήταν γεμάτο όπλα και χειροβομβίδες. Επιπλέον, ανακοινώθηκε ότι μέσα στο όχημα βρέθηκαν επίσημα έγγραφα ταυτότητας που ανήκουν σε έναν 31χρονο γαλλο-τυνήσιο πολίτη, γεννημένο στην Τυνησία. Σύμφωνα με πηγές της αστυνομίας ο δράστης έχει ταυτοποιηθεί και είναι ο συγκεκριμένος 31χρονος.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο δράστης ήταν γνωστός στις αρχές για αδικήματα του κοινού ποινικού δικαίου, αλλά δεν είχε απασχολήσει τις μυστικές υπηρεσίες. Τα κίνητρά του δεν έχουν διευκρινιστεί ακόμη, ούτε αν συνδέεται με κάποιο τρόπο με την ISIS. Οι αρχές προσπαθούν να διευκρινίσουν αν είχε συνεργούς.

Πριν πέσει νεκρός από τα πυρά αστυνομικών, ο δράστης κατάφερε να οδηγήσει το όχημα επί περίπου δύο χιλιόμετρα μέσα στο πλήθος.

Η επίθεση έγινε στη λεωφόρο Προμενάντ ντεζ Ανγκλέ, στην παραλία της πόλης, μια περιοχή πολύ δημοφιλή στους τουρίστες, όπου είχαν συγκεντρωθεί πολίτες και τουρίστες για να δουν τη ρίψη πυροτεχνημάτων για την εθνική εορτή της Γαλλίας.

Δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου που βρισκόταν στο σημείο για να δει κι αυτός τη ρίψη των πυροτεχνημάτων είπε ότι είδε ένα λευκό φορτηγό να πέφτει με μεγάλη ταχύτητα πάνω στο πλήθος, προκαλώντας πανικό και συντρίμμια να διασκορπίζονται παντού. Επικράτησε «πλήρες χάος» στην Προμενάντ ντεζ Ανγκλέ, στην καρδιά της τουριστικής πόλης στην Κυανή Ακτή, περιέγραψε ο ίδιος.

Ο Σεμπαστιάν Ιμπέρ, αξιωματούχος της αυτοδιοίκησης, εξήγησε ότι ο οδηγός συνέχιζε να χτυπάει πολίτες σε μεγάλη απόσταση κατά μήκος της Προμενάντ, γεγονός «το οποίο εξηγεί τον εξαιρετικά βαρύ απολογισμό». «Υπήρξαν πυρά και ο οδηγός σκοτώθηκε» πρόσθεσε.

«Είδα τα πτώματα να πέφτουν δεξιά κι αριστερά καθώς το φορτηγό περνούσε. Πάγωσα. Όσοι βρίσκονταν εκεί έφερναν νερό και πετσέτες για τους τραυματισμένους, ενώ μετέφεραν στην άκρη του δρόμου, αυτούς που δεν είχαν καμία ελπίδα» δήλωσε ο δημοσιογράφος Νταμιέν Αλεμάν.

Αλλοι αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν στην αστυνομία ότι ο δράστης οδηγούσε το όχημα από την μία άκρη του δρόμου στην άλλη, πιθανότατα με σκοπό να παρασύρει όσο περισσότερο κόσμο μπορούσε. Όταν το όχημα σταμάτησε, έβγαλε ένα όπλο και άρχισε να πυροβολεί κατά του πλήθους και των αστυνομικών, ανέφεραν αυτόπτες μάρτυρες.

Η αστυνομία απέκλεισε μια μεγάλη περιοχή γύρω από τον τόπο της τραγωδίας και οι αρχές απηύθυναν έκκληση στους κατοίκους να παραμείνουν κλεισμένοι στα σπίτια τους. Η περιοχή παραμένει αποκλεισμένη το πρωί της Παρασκευής.

Το επίπεδο ασφάλειας έχει αυξηθεί στον ανώτατο βαθμό για τρομοκρατική επίθεση σε όλη την περιοχή των Αλπεων – Κυανής Ακτής. Στην Μασσαλία ακυρώθηκαν ανάλογες εορταστικές εκδηλώσεις που είχαν προγραμματισθεί για σήμερα, Παρασκευή.

Επιπλέον, οι 10.000 άνδρες του στρατού που έχουν κινητοποιηθεί και αναπτυχθεί στο εσωτερικό της χώρας για την ασφάλεια κατά τις ημέρες του Euro 2016 έχουν λάβει εντολή να παραμείνουν στις γαλλικές πόλεις. Η κατάσταση εκτάκτου ανάγκης θα παραταθεί για άλλους τρεις μήνες από την 26η Ιουλίου και πέρα.

Το προσωπικό των νοσοκομείων όπου έχουν μεταφερθεί οι τραυματίες δήλωσε ότι οι γιατροί δεν είχαν χρόνο για να κρατήσουν τα στοιχεία των τραυματιών, καθώς προτεραιότητά τους, ήταν να τους παρέχουν ιατρική βοήθεια.

Οι τραυματίες έχουν κατανεμηθεί επί τη βάσει του αριθμού της εισόδου τους στα νοσοκομεία, ενώ στη σκηνή της επίθεσης τα πτώματα έχουν καλυφθεί με λευκά σεντόνια.

Η έρευνα για την επίθεση ανατέθηκε σε ανακριτές και εισαγγελείς με γνώσεις σε υποθέσεις τρομοκρατίας.

Πρόκειται για την τρίτη μεγάλη τρομοκρατική επίθεση εναντίον της Γαλλίας μέσα σε 18 μήνες και σημειώνεται οκτώ μήνες μετά τα αιματηρά χτυπήματα στο Μπατακλάν, το Stade de France, το μπαρ Le Carillon και το εστιατόριο Petit Campodge, στο Παρίσι, που στοίχησαν τη ζωή σε 130 ανθρώπους -κι ενώ η πληγή είναι ακόμη νωπή.

Προς το παρόν, δεν υπάρχει επίσημη ανάληψη ευθύνης για την τρομοκρατική επίθεση. Πάντως, υποστηρικτές της οργάνωσης «Ισλαμικό Κράτος» πανηγυρίζουν σε αναρτήσεις τους σε ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης για την πολύνεκρη επίθεση. Μια χαρακτηριστική ανάρτηση στο Twitter αναφέρει ότι οι άνθρωποι που έχασαν τη ζωή τους στη Νίκαια ήταν «γάλλοι σταυροφόροι κι αμαρτωλοί άπιστοι. Ο θεός είναι μεγάλος».

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ, ο οποίος βρισκόταν στην Αβινιόν, επέστρεψε στο Παρίσι, προκειμένου να μεταβεί στο υπουργείο Εσωτερικών, όπου και προήδρευσε σε σύσκεψη ομάδας για την αντιμετώπιση της κρίσης.


Save

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Μεντιλίμπαρ: «Δεν συμβιβαζόμαστε με τίποτα άλλο εκτός από τη νίκη με ΑΕΚ – Να επισκεφτούμε ξανά αυτό το γήπεδο»

Ο Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ τόνισε πως ο Ολυμπιακός δεν θα συμβιβαστεί με τίποτα λιγότερο εκτός από τη νίκη ενώ υπογράμμισε με... νόημα πως οι «ερυθρόλευκοι» θέλουν να επισκεφτούν ξανά την «Opap Arena».

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024