Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Ξεχειλίζει η οργή για τις νέες δολοφονίες Αφροαμερικανών από αστυνομικούς

Ξεχειλίζει η οργή για τις νέες δολοφονίες Αφροαμερικανών από αστυνομικούς

Οργή έχει προκαλέσει το δεύτερο περιστατικό δολοφονίας Αφροαμερικανού από αστυνομικά πυρά στις ΗΠΑ μέσα σε ένα 24ωρο. «Η αστυνομία είναι εδώ για να μας δολοφονήσει» είπε η σύντροφος του 32χρονου Φιλάντο Καστίλ που έπεσε νεκρός από αστυνομικά πυρά στη Μινεσότα. «Είναι ένας σιωπηλός πόλεμος κατά των Αφροαμερικανών» σημειώνει η μητέρα του Καστίλ. Για μη μεμονωμένα περιστατικά, αλλά ενδείξεις προβλημάτων του ευρύτερου συστήματος κάνει λόγο ο Μπ.Ομπάμα. Σε διαθεσιμότητα ο αστυνομικός.

Οργή έχει προκαλέσει το δεύτερο περιστατικό δολοφονίας Αφροαμερικανού από αστυνομικά πυρά στις ΗΠΑ μέσα σε ένα 24ωρο.

Διαδηλωτές βγήκαν στους δρόμους και συγκεντρώθηκαν μπροστά από την κατοικία του κυβερνήτη της Μινεσότα στο Σέιντ Πολ. Κρέμασαν μάλιστα και πανό που γράφει: «Δικαιοσύνη για τον Φιλάντο».

O 32χρονος Φιλάντο Καστίλ πυροβολήθηκε από αστυνομικό μέσα στο αυτοκίνητό του κατά τη διάρκεια ελέγχου της τροχαίας.

Ο αστυνομικός που πυροβολήθηκε και σκότωσε τον Αφροαμερικανό τέθηκε σε διαθεσιμότητα, ανακοίνωσε ο δήμος των Φάλκον Χάιτς σε ανακοίνωση που ανήρτησε στην ιστοσελίδα του.

«Η αστυνομία δεν είναι εδώ για να μας προστατεύσει, είναι εδώ για να μας δολοφονήσει» είπε η σύντροφος του 32χρονου. Η Ντάιαμοντ Ρέινολντς βρισκόταν μαζί με τον Καστίλ τη στιγμή της δολοφονίας του, ενώ στο αμάξι βρισκόταν και η 4χρονη κόρη τους.

«Η αστυνομία μού το έκανε αυτό» είπε η Ρέινολντς. «Πήραν μακριά μας έναν αθώο άνδρα. Δεν έκανε τίποτα, στην πραγματικότητα έκανε αυτό που του είπε η αστυνομία» σημειώνει η Ρέινολντς.

Η μητέρα του Καστίλ είπε στο CNN: «Μας κυνηγούν καθημερινά. Πρόκειται για έναν σιωπηλό πόλεμο κατά των Αφροαμερικανών». Η Βαλερί Καστίλ ζήτησε, επίσης, από την ηγεσία της χώρας «να υψώσει ανάστημα» και να τιμωρήσει τους υπαίτιους.

Οι δολοφονίες δύο Αφροαμερικανών τις τελευταίες δύο ημέρες από αστυνομικούς -και μάλιστα με ερασιτεχνικές κάμερες να καταγράφουν και τα δύο περιστατικά-, υπογραμμίζουν ένα «σοβαρό πρόβλημα» της αμερικανικής κοινωνίας, δήλωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα.

«Το να παραδεχθούμε ότι αντιμετωπίζουμε ένα σοβαρό πρόβλημα δεν αντίκειται σε καμία περίπτωση στον σεβασμό που νιώθουμε και την αναγνώρισή μας προς του την τεράστια πλειονότητα των αστυνομικών οι οποίοι διακινδυνεύουν τις ζωές τους για να μας προστατεύσουν καθημερινά» επισημαίνεται σε ανακοίνωση του αμερικανού προέδρου.

«Αυτό που είναι ξεκάθαρο, είναι ότι αυτά τα φονικά περιστατικά με πυροβολισμούς δεν είναι μεμονωμένα» υπογράμμισε ο επικεφαλής του αμερικανικού κράτους.

«Είναι ενδεικτικά των ευρύτερων προκλήσεων (που αντιμετωπίζουμε) στους κόλπους του δικαστικού μας συστήματος» επισήμανε, όπως επίσης «των φυλετικών ανισοτήτων που εμφανίζονται στο σύστημα χρόνο με τον χρόνο κι έχουν ως αποτέλεσμα την έλλειψη εμπιστοσύνης μεταξύ των δυνάμεων επιβολής του νόμου και πολλών κοινοτήτων».

H Χίλαρι Κλίντον σημείωσε σε ανάρτησή της στο Twitter: «Κάτι είναι πολύ λάθος όταν τόσοι πολλοί Αμερικανοί έχουν λόγο να πιστεύουν ότι η χώρα μας δεν τους θεωρεί τόσο πολύτιμους όσο άλλους, εξαιτίας του χρώματος του δέρματός τους», χρησιμοποιώντας το σύνθημα «Black Lives Matters».

Ο κυβερνήτης της Μινεσότα καταδίκασε τη δολοφονία, σημειώνοντας ότι δεν πιστεύει πως το περιστατικό θα είχε συμβεί εάν ήταν λευκός ο οδηγός του οχήματος.

«Θα είχε συμβεί αυτό εάν ο οδηγός και οι επιβάτες ήταν λευκοί; Δεν πιστεύω (ότι θα είχε συμβεί)» είπε ο Μαρκ Ντέιτον.

«Αυτού του τύπου ο ρατσισμός υπάρχει και επιβάλεται να υποσχεθούμε και να εξασφαλίσουμε όλοι μας ότι αυτό δεν θα συνεχίσει να συμβαίνει» τόνισε.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024