Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Κωνσταντινούπολη: Μέχρι το χώρο των αναχωρήσεων έφτασαν οι ένοπλοι

Κωνσταντινούπολη: Μέχρι το χώρο των αναχωρήσεων έφτασαν οι ένοπλοι

Νέες λεπτομέρειες από τη βάρβαρη επίθεση στο κεντρικό αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης δείχνουν ότι οι δράστες εκμεταλλεύτηκαν το χάος για να φτάσουν μέχρι το χώρο των αναχωρήσεων. Υποβαθμίζει η Άγκυρα τα ερωτηματικά για την ασφάλεια, την ώρα που ο αριθμός των νεκρών φτάνει πλέον τους 42. Σε βαρύ πένθος η χώρα. Ασφαλής θεωρείται η εκτίμηση για «χέρι» της ISIS, έστω και χωρίς ανάληψη ευθύνης προς το παρόν.

Νέες λεπτομέρειες ανακύπτουν από τη βάρβαρη επίθεση στο κεντρικό αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης που δείχνουν ότι οι τρεις δράστες εκμεταλλεύτηκαν το χάος και τον πανικό για σκορπίσουν τον θάνατο -την ώρα που οι νεκροί έχουν πλέον αυξηθεί σε 42.

Οι δράστες, που είχαν φτάσει με ταξί, κατάφεραν να φτάσουν μέχρι το χώρο των αναχωρήσεων -χτυπώντας αρχικά τον έλεγχο- αλλά η Άγκυρα υποβαθμίζει τα ερωτηματικά για τα κενά στην ασφάλεια.

Σύμφωνα με συγκλίνουσες αναφορές αριθμού πηγών κοντά στην έρευνα που επικαλούνται διεθνή πρακτορεία ειδήσεων, μεταξύ τους το Γαλλικό και το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων, φαίνεται ότι η επίθεση κατάφερε να περάσει και στο χώρο των αναχωρήσεων. Ο πρώτος ένοπλος, υποστηρίζουν οι αναφορές, αφού άρχισε να ανοίγει πυρ αδιακρίτως πυροδότησε στο χώρο του ελέγχου τα εκρηκτικά με τα οποία ήταν ζωσμένος.

Εξαιτίας του χάους και του πανικού που ακολούθησε στο σημείο, ο δεύτερος δράστης (επίσης πυροβολώντας αδιακρίτως) φέρεται να κατάφερε να περάσει στο χώρο των αναχωρήσεων στον πρώτο όροφο και να πυροδοτήσει, στο τέλος, εκεί τα εκρηκτικά με το οποία ήταν ζωσμένος.

Ο τρίτος δράστης φέρεται να πυροδότησε τα εκρηκτικά με τα οποία ήταν ζωσμένος κοντά στην είσοδο του κτιρίου, θέτοντας έτσι στόχο κόσμο που προσπαθούσε να διαφύγει.

Πέραν των μαρτυριών, και τα βίντεο από την επίθεση που διαδόθηκαν στο Διαδίκτυο δείχνουν πως τουλάχιστον ένας από τους δράστες είχε καταφέρει να περάσει στα ενδότερα του αεροδρομίου.

Ο τούρκος πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ είχε υποβαθμίσει την Τετάρτη τα ερωτηματικά για τα μέτρα ασφαλείας, λέγοντας πως «δεν μπορεί να γίνει λόγος για κενό ασφάλειας ούτε στο χώρο των αναχωρήσεων ούτε στον χώρο των αφίξεων».

Μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει ανάληψη ευθύνης από καμία οργάνωση, όμως η επίθεση φέρει όλα τα χαρακτηριστικά της τζιχαντιστικής ISIS και, εκτός από τις τουρκικές Αρχές, και οι αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών θεωρούν (όπως ανέφερε ο επικεφαλής της CIA Τζον Μπρέναν) ότι η «υπογραφή» της είναι σαφής.

Αυτοί είναι οι καμικάζοι

Στις δύο φωτογραφίες που ελήφθησαν από τις κάμερες ασφαλείας εμφανίζεται ένας από τους καμικάζι έξω από τον τερματικό σταθμό πτήσεων εξωτερικού.

Σε μία άλλη σειρά φωτογραφιών, ένας άλλος καμικάζι φαίνεται να έχει πέσει στο έδαφος, προφανώς από πυρά των ανδρών ασφαλείας και ένας αστυνομικό τον πλησιάζει και στη συνέχεια απομακρύνεται γρήγορα από δίπλα του. Οι ίδιες εικόνες φαίνονται και στο βίντεο που δόθηκε στη δημοσιότητα.

Ήδη, λίγες ώρες μετά τις επιθέσεις, κυκλοφορούσε στο YouTube βίντεο από τη στιγμή της έκρηξης σε μία από τις πύλες εισόδου του κτηρίου. Στο σημείο εκείνο ένας από τους καμικάζι έγινε αντιληπτός, πιθανώς στον έλεγχο ασφαλείας, πυροβόλησε με καλάσνικοφ εναντίον του πλήθους που αρχίζει να τρέχει και στη συνέχεια εμφανίζεται η λάμψη από την έκρηξη.

Save

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός 60-50: Ισοφάρισε σε 2-2 και ο τίτλος θα κριθεί σε πέμπτο παιχνίδι

Ο Παναθηναϊκός ισοφάρισε την σειρά με τον Ολυμπιακό (60-50), στους τελικούς της Α1 Μπάσκετ Γυναικών και πλέον όλα θα κριθούν στο 5ο ματς.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024