Τετάρτη 24 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Θυελλώδης συνεδρίαση στο Ευρωκοινοβούλιο για το Brexit

Θυελλώδης συνεδρίαση στο Ευρωκοινοβούλιο για το Brexit

Βαρύτατο ήταν το κλίμα στο Ευρωκοινοβούλιο, όπου συζητήθηκε το Brexit. Ο Γιούνκερ δεν χαρίστηκε στους ευρωβουλευτές της Βρετανίας, ούτε όμως και στον Φάρατζ. Ο τελευταίος ξεσπάθωσε εναντίον των Βρυξελλών με σύμμαχο την Λεπέν. Η Ευρωβουλή ζητά να ξεκινήσει η διαδικασία του «διαζυγίου», μόλις αυτό καταστεί δυνατόν.

Βαρύτατο ήταν το κλίμα στη συνεδρίαση του Ευρωκοινοβουλίου, όπου συζητείται το Brexit. Ο Γιούνκερ δεν χαρίστηκε στον Φάρατζ, ο οποίος ξεσπάθωσε εναντίον των Βρυξελλών. Από κοντά και η Μαρίν Λεπέν.

«Δεν μπορούμε να παρατείνουμε την αβεβαιότητα» υπογράμμισε ο Γιούνκερ, αποκλείοντας να ξεκινήσουν «άτυπες» διαπραγματεύσεις πριν την ενεργοποίηση του άρθρου 50 και καλώντας το Λονδίνο να «ξεκαθαρίσει γρήγορα τη θέση του».

Ο πρόεδρος της Κομισιόν ανέφερε στην Ολομέλεια στις Βρυξέλλες πως «δεν θα υπάρξουν σε κανένα επίπεδο ‘κρυφές’ συνομιλίες με τη Βρετανία». Οποιαδήποτε διαπραγμάτευση, τόνισε, θα γίνει μετά την ενεργοποίηση του άρθρου 50.

«Χωρίς ειδοποίηση για το άρθρο 50, δεν υπάρχει διαπραγμάτευση» είπε χαρακτηριστικά, τονίζοντας πως η Βρετανία «πρέπει να ξεκαθαρίσει τη θέση της το συντομότερο δυνατόν».

«Δεν θα κρύψω πως είμαι λυπημένος από τη βρετανική απόφαση, όμως πρέπει να γίνει σεβαστή» είπε, σημειώνοντας πως «η Δημοκρατία είναι Δημοκρατία». «Οι Βρετανοί παραμένουν φίλοι» τόνισε.

«Δεν είμαι κουρασμένος, δεν έχω βαρεθεί, θα παλέψω για την Ευρώπη μέχρι την τελευταία μου ανάσα» είπε χαρακτηριστικά ο Γιούνκερ. «Το ευρωπαϊκό όνειρο συνεχίζεται και πρέπει να εργαστούμε επίμονα, η Ευρώπη είναι σχέδιο ειρήνηε και έτσι πρέπει να μείνει» τόνισε.

Δηλητηριώδεις ατάκες

Κατά την έναρξη της συνεδρίασης, ο Γιούνκερ χαιρέτησε τον Νάιτζελ Φάρατζ του UKIP, ο οποίος έδωσε τη μάχη της εξόδου από την ΕΕ.

Τον φίλησε μάλιστα και στο μάγουλο, ενώ δεν έλειψαν τα χαμόγελα και οι αγκαλιές. Ο Φάρατζ έκανε και αρκετές γκριμάτσες.

«Τι κάνετε εδώ; Δεν θα έπρεπε να είστε εδώ» είπε στη συνέχεια κοιτώντας προς τα έδρανα των βρετανών.

Στην ομιλία του, ο πρόεδρος της Κομισιόν είπε ότι η απόφαση του βρετανικού λαού είναι και πρέπει να είναι απολύτως σεβαστή. Εκεί άρχισαν να χειροκροτούν οι ευρωβουλευτές του Ηνωμένου Βασιλείου.

«Είναι η τελευταία φορά που χειροκροτάτε εδώ. Και ειλικρινά σε κάποιο βαθμό είμαι έκπληκτος που σας βλέπω εδώ».

Σχεδόν δίπλα του βρισκόταν ο Νάιτζελ Φάρατζ με την βρετανική σημαία πάνω στο έδρανο. Παρά το γεγονός ότι δεν απευθυνόταν προσωπικά προς τον πρόεδρο του UKIP, ο δεύτερος χαμογελούσε στα λεγόμενα του προέδρου.

Ο Νάιτζελ Φάρατζ πήρε το λόγο και ξεσπάθωσε. Αφού αρχικά είπε ότι η Βρετανία θα γίνει ο καλύτερος φίλος της Ένωσης με τη νέα συμφωνία που θα υπογράψει, ενώ αρκετοί τον αποδοκίμαζαν.

Προειδοποίησε μάλιστα τις Βρυξέλλες ότι αν δεν δώσουν μια καλή εμπορική συμφωνία στο Λονδίνο, οι συνέπειες θα είναι χειρότερες για την ΕΕ.

Απευθυνόμενος στους ευρωβουλευτές, ο Φάρατζ είπε πως οι πιο πολλοί δεν έχουν εργαστεί και δεν έχουν λειτουργήσει σωστά ποτέ στη ζωή τους, προκαλώντας την αντίδραση του προέδρου της Ευρωβουλής Μάρτιν Σουλτς, ο οποίος τον διέκοψε, ζητώντας του «να μην κρίνει εξ ιδίων τα αλλότρια».

«Ένα χαρακτηριστικό της Δημοκρατίας είναι, ότι ακούει κανείς κι εκείνους, με τους διαφωνεί. Όταν ήρθα εδώ πριν από 17 χρόνια και σας είπα, ότι θέλω να ηγηθώ της εκστρατείας για να φύγει η Βρετανία από την ΕΕ, γελάσατε. Τώρα όμως, δεν γελάτε» είπε.

«Ο λόγος είναι γιατί σαν πολιτικό εγχείρημα αμφισβητείστε κι εσείς και το νόμισμά σας. Με απάτες και ψέματα δεν είπατε την αλήθεια στους Βρετανούς και στους υπόλοιπους λαούς της Ευρώπης», πρόσθεσε, αναφερόμενος στην είσοδο των προσφύγων και μεταναστών στην ΕΕ.

«Επιβάλατε στους λαούς Ευρωπαϊκή Ένωση, ακόμα κι όταν στη Γαλλία και την Ολλανδία καταψήφισαν την ΕΕ, εσείς τους αγνοήσατε και πολύ απλά από την πίσω πόρτα τους επιβάλατε τη Συνθήκη της Λισαβόνας» πρόσθεσε.

Κλείνοντας την ομιλία του, ο Φάρατζ είπε: «Ανάμεσα στη δική σας τη χώρα και τη δική μου, υπάρχει αντάλλαγμα εμπορικό το οποίο παίζει ρόλο. Αν αποφασίσετε, να απορρίψετε τις εμπορικές συναλλαγές με τη Βρετανία, θα είναι σαν να φτύνατε μόνοι σας στο πρόσωπό σας. Καμία συμφωνία θα ήταν πολύ καλύτερη, από αυτές που υπάρχουν τώρα. Να γίνουν όλα λογικά και να μας επιτρέψετε, να προχωρήσουμε εμείς και να ορίζουμε τα οράματά μας τις φιλοδοξίες και το μέλλον μας».

Έντονη ήταν η αντίδραση του Μάνφρεντ Βέμπερ, επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος: «Tέλος στην εποχή του κατευνασμού (appeasement). Πρέπει να υπερασπιστούμε το ευρωπαϊκό σχέδιο. Να ζητήσετε συγγνώμη από τον βρετανικό λαό. Ντροπή σας. Σταματήστε αυτό τον λαϊκισμό.»

* To appeasment είναι διπλωματικός όρος που παραπέμπει στην πολιτική που ακολούθησε η Βρετανία μεταξύ 1935-1939 απέναντι στη ναζιστική Γερμανία σε μια προσπάθεια να αποφύγει έναν νέο Πόλεμο.

«Είστε σε άρνηση. Κανένας σας δεν έχει κάνει μια αληθινή δουλειά στη ζωή του. Τώρα προσφέρουμε έναν φάρο ελπίδας στους δημοκράτες όλης της Ευρώπης. Το Ηνωμένο Βασίλειο δεν είναι η τελευταία χώρα που φεύγει από την ΕΕ» απάντησε ο Φάρατζ.

To λόγο πήρε στη συνέχεια η Μαρίν Λεπέν, η οποία θέλει δημοψήφισμα και στην Γαλλία. «Να διώξουμε τα σκυθρωπά πρόσωπα και να χαρούμε τη χειραφέτηση των βρετανών» είπε.

Σφοδρότατη επίθεση στον Φάρατζ, αλλά και τους βρετανούς πολιτικούς που στήριξαν το Leave εξαπέλυσε και ο βέλγος Γκι Φερχόφστατ των Φιλελεύθερων.

Ο πρώην πρωθυπουργός του Βελγίου αναρωτήθηκεε πώς μπορεί να μιλά κατά των τραπεζών ένας άνθρωπος που υπήρξε στέλεχος από τον τραπεζικό τομέα.

«Με την έξοδο της Βρετανίας θα απαλλαγούμε τουλάχιστον από τη μεγαλύτερη σπατάλη των τελευταίων 17 χρόνων, τον μισθό σας» είπε, απευθυνόμενος στον Φάρατζ, ενώ τον κατηγόρησε για «ναζιστικού τύπου προπαγάνδα».

Ο Τζιάνι Πιτέλα είπε στον Ν.Φάρατζ: «Πρέπει να πω ένα πράγμα: δεν πράξατε το καλύτερο για τη χώρα σας και η ιστορία θα το αποδείξει αυτό. Δεν είναι η ώρα για αντιπαραθέσεις, αυτό που συμβαίνει αποτελεί ένα ιστορικό γεγονός και χρειαζόμαστε σαφήνεια. Έχουμε λάβει ενδείξεις σαφήνειας από τους υπέρμαχους του Brexit; Θα πρέπει να καταλήξετε σε συμπέρασμα και να μας κοινοποιήσετε την απόφασή σας. Έχουμε σαφείς ιδέες για το τι πρέπει να κάνουμε τόσο βραχυπρόθεσμα όσο και μεσοπρόθεσμα για να σώσουμε την Ευρώπη.»

Δάκρυα και συγκίνηση

Δεν έλειψαν πάντως και οι συγκινητικές στιγμές στην Ολομέλεια, όπως τη στιγμή που όρθιοι οι ευρωβουλευτές χειροκροτούσαν τον απερχόμενο επίτροπο της Βρετανίας, λόρδο Χιλ, ο οποίος παραιτήθηκε.

Συγκίνηση και τη στιμή που ο σκωτσέζος ευρωβουλευτής των Πρασίνων (και του SNP) Άλιν Σμιθ,
υπενθύμισε ότι η Σκωτία ψήφισε υπέρ της παραμονής στην ΕΕ. «Σας ικετεύω, μην απογοητεύσετε τώρα τη Σκωτία».

Αλλά και η Μαρτίνα Άντερσον από τη Βόρειο Ιρλανδία είπε: «Εμείς στη Βόρειο Ιρλανδία δεν δεσμευόμαστε από την ψηφοφορία του Ηνωμένου Βασιλείου. Σεβόμαστε και θα στηρίξουμε τους ψηφοφόρους στη Βόρειο Ιρλανδία, οι οποίοι, όπως ακριβώς και στη Σκωτία, ψήφισαν υπέρ της παραμονής του Ηνωμένου Βασιλείου στην ΕΕ. Το τελευταίο πράγμα που ο λαός της Βορείου Ιρλανδίας χρειάζεται είναι νέα σύνορα με 27 κράτη μέλη!»

Το ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου

Τελικά, το Ευρωκοινοβούλιο υιοθέτησε ψήφισμα με το οποίο καλεί τη Βρετανία να υποβάλει «μόλις καταστεί δυνατό» την αίτηση για το «διαζύγιο».

Η αρχική απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η οποία ήταν πιο σκληρή, καλούσε τη Βρετανία να αρχίσει «αμέσως» τις διαπραγματεύσεις, ωστόσο, έγινε πιο ήπια χάρη σε τροποποίηση που ψηφίστηκε από την πλειοψηφία.

Το ψήφισμα εγκρίθηκε με 395 ψήφους έναντι 200 και με 71 αποχές.

Επίσης, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο καλεί σε αλλαγή της σειράς της κυλιόμενης προεδρίας του Συμβουλίου, ώστε να μην αναλάβει η Βρετανία την προεδρία το β’ εξάμηνο του 2017.

Τέλος, επισημαίνεται η ανάγκη για μεταρρυθμίσεις, ώστε η ΕΕ να έρθει πιο κοντά στους πολίτες της.

Επιμέλεια: Απόστολος Ρουμπάνης

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Το μεγάλο λάθος του Σλούκα έδωσε το πλεονέκτημα στην Μακάμπι (vid)

Ο Κώστας Σλούκας πήρε την λάθος απόφαση, τη λάθος στιγμή. Και η Μακάμπι…

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 24 Απριλίου 2024