Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Μέρκελ καλεί τους «μεγάλους» της ΕΕ στο Βερολίνο για το Brexit

Μέρκελ καλεί τους «μεγάλους» της ΕΕ στο Βερολίνο για το Brexit

Σπριντ... διαρκείας αρχίζουν οι «μεγάλοι» της ΕΕ για το διαζύγιο με τη Βρετανία. Η αρχή έγινε το Σάββατο με την επίσκεψη Ρέντσι στο Παρίσι, ενώ το απόγευμα της Δευτέρας η Άνγκελα Μέρκελ φιλοξενεί στο Βερολίνο «μίνι» σύνοδο με Φρανσουά Ολάντ, Ντόναλντ Τουσκ και Ματέο Ρέντσι εν όψει του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες. Απέναντι σε σκληρές ευρωπαϊκές πιέσεις για έναρξη της διαδικασίας αποχώρησης «τώρα» βρίσκεται το Λονδίνο, ωστόσο η Μέρκελ κινείται σε πιο ήπια γραμμή.

Σπριντ… διαρκείας αρχίζουν οι «μεγάλοι» της ΕΕ για το διαζύγιο με τη Βρετανία. Η αρχή έγινε το Σάββατο με την επίσκεψη Ρέντσι στο Παρίσι, ενώ τη Δευτέρα η Άνγκελα Μέρκελ φιλοξενεί στο Βερολίνο «μίνι» σύνοδο εν όψει του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες.

Η Γερμανίδα καγκελάριος, η οποία έχει υιοθετήσει έναν μάλλον συμφιλιωτικό τόνο έναντι του Λονδίνου, υποδέχεται το απόγευμα της Δευτέρας στο Βερολίνο τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ, τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ και τον Ιταλό πρωθυπουργό Ματέο Ρέντσι.

Ακολουθεί την Τρίτη η Σύνοδος Κορυφής στις Βρυξέλλες κατά την οποία ο Ντέιβιντ Κάμερον θα ενημερώσει τους Ευρωπαίους ηγέτες σχετικά με το δημοψήφισμα που οδηγεί τη χώρα του εκτός ΕΕ και τον ίδιο εκτός πρωθυπουργίας.

Και την Τετάρτη συνεδριάζει για πρώτη φορά η ΕΕ των «27», με τους Ευρωπαίους ηγέτες να συζητούν χωρίς την Βρετανία τα επόμενα βήματα μετά την ψήφο των πολιτών της για την έξοδο της χώρας τους από τους κόλπους της Ένωσης.

Η Βρετανία βρίσκεται αντιμέτωπη με ισχυρές πιέσεις να ξεκινήσει «τώρα» τη διαδικασία αποχώρησης, ωστόσο το Λονδίνο αντιστέκεται.

«Τίποτα δεν θα συμβεί αυτή τη στιγμή» επέμεινε την Κυριακή ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Φίλιπ Χάμοντ, τονίζοντας ότι εναπόκειται στο Λονδίνο η χρονική στιγμή ενεργοποίησης της διαδικασίας και αυτό δεν θα γίνει πριν αναδειχθεί ο διάδοχος του Ντέιβιντ Κάμερον στην πρωθυπουργία.

Ευρωπαίος αξιωματούχος δήλωσε παράλληλα ότι η ΕΕ δεν αναμένει στη Σύνοδο Κορυφής της Τρίτης να υπάρξει ενεργοποίηση του επίμαχου Άρθρου 50 της Συνθήκης της Λισαβόνας εκ μέρους του Κάμερον.

Μετά την «ψυχρολουσία» του Brexit ο Ντέιβιντ Κάμερον ανακοίνωσε πως δεν θα είναι εκείνος που θα ηγηθεί των διαπραγματεύσεων για τη νέα σχέση ΕΕ-Βρετανίας και προανήγγειλε την αποχώρησή του από την πρωθυπουργία τον προσεχή Οκτώβριο.

Ο Μπόρις Τζόνσον, «πρωταγωνιστής» της εκστρατείας του Brexit και πιθανός νέος πρωθυπουργός, έδειξε παράλληλα ότι δεν βιάζεται για την έναρξη της όλης διαδικασίας.

Ωστόσο, η ΕΕ -με τους Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ και Μάρτιν Σουλτς στην πρώτη γραμμή- διαμηνύει στο Λονδίνο ότι δεν πρόκειται να περιμένει μέχρι τον Οκτώβριο και ζητά ενεργοποίηση του επίμαχου Άρθρου 50 «τώρα». Άμεση έναρξη της διαδικασίας ζητούν και πολλοί υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ.

Η Άνγκελα Μέρκελ, πάντως, δείχνει να έχει επιλέξει να κινηθεί, μέχρι στιγμής τουλάχιστον, σε πιο ήπια γραμμή, λέγοντας το Σάββατο ότι δεν πρέπει να υπάρχει μεγάλη βιασύνη για την έναρξη της διαδικασίας εξόδου, και οι συνομιλίες θα πρέπει να είναι νηφάλιες και σε καλό κλίμα.

Και ο προσωπάρχης της Πέτερ Αλτμάιερ επισήμανε την Κυριακή οι πολιτικοί στη Βρετανία θα πρέπει να έχουν το χρόνο να εξετάσουν τις συνέπειες του Brexit. «Οι πολιτικοί στο Λονδίνο πρέπει να πάρουν χρόνο για να επανεξετάσουν τις συνέπειες της απόφασης για το Brexit -αλλά με αυτό υπογραμμίζω δεν εννοώ το Brexit το ίδιο» είπε ο Αλτμάιερ.

Από την πλευρά του, ο αντικαγκελάριος της Γερμανίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ δήλωσε στην εφημερίδα Handelsblatt ότι η ΕΕ δεν θα κάνει καμιά νέα πρόταση στη Βρετανία για να την κρατήσει στους κόλπους της. «Οι Βρετανοί αποφάσισαν τώρα να φύγουν. Δεν θα έχουμε συνομιλίες σχετικά με το τι μπορεί η ΕΕ να συνεχίσει να προσφέρει στους Βρετανούς για να τους κρατήσει στους κόλπους της» σημείωσε.

Πριν την μετάβασή του στο Βερολίνο, ο Φρανσουά Ολάντ δήλωσε την Κυριακή πως «είναι ευθύνη της Γαλλίας και της Γερμανίας πάρουν την πρωτοβουλία, επειδή δείξαμε πως από τη δυστυχία, από τη φρίκη και από τον πόλεμο είμαστε ικανοί να οικοδομήσουμε μια ισχυρή φιλία».

Ευαγγελία Μπίφη

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Το ξέσπασμα του Βαγγέλη Μαρινάκη στο πέναλτι που χάρισε την πρόκριση στην Κ19 στον τελικό (vid)

Δείτε πως «ξέσπασε» ο Βαγγέλης Μαρινάκης στο νικητήριο πέναλτι του Λιατσικούρα το οποίο χάρισε την πρόκριση στον Ολυμπιακό για τον τελικό του Youth League!

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024