Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Η ΕΕ των «27»: Πρώτη Σύνοδος Κορυφής χωρίς την Βρετανία την Τετάρτη

Η ΕΕ των «27»: Πρώτη Σύνοδος Κορυφής χωρίς την Βρετανία την Τετάρτη

Η πρώτη Σύνοδος Κορυφής χωρίς την Βρετανία πραγματοποιείται την προσεχή Τετάρτη στις Βρυξέλλες μετά την «ψυχρολουσία» του Brexit. Tο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο είναι διήμερο, και την πρώτη ημέρα εργασιών (Τρίτη) θα βρίσκεται στις Βρυξέλλες ο Ντ.Κάμερον για να ενημερώσει τους Ευρωπαίους ηγέτες για το δημοψήφισμα που οδηγεί τη χώρα του εκτός ΕΕ και τον ίδιο εκτός πρωθυπουργίας. Θα προηγηθεί το Σάββατο επίσκεψη του Ιταλού πρωθυπουργού στο Παρίσι, ενώ τη Δευτέρα συναντώνται στο Βερολίνο Μέρκελ, Τουσκ, Ολάντ και Ρέντσι.

Με την Ευρωπαϊκή Ένωση να έχει εισέλθει σε αχαρτογράφητα νερά μετά την επικράτηση του «στρατοπέδου» του Brexit στο ιστορικό δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ συγκαλεί την προσεχή Τετάρτη την πρώτη Σύνοδο Κορυφής χωρίς την Βρετανία για συζητηθούν τα βήματα μετά την βρετανική ψήφο.

Η Σύνοδος Κορυφής είναι διήμερη, την Τρίτη και την Τετάρτη, δήλωσε Ευρωπαίος αξιωματούχος που επικαλείται το πρακτορείο Reuters.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες ο Ντέιβιντ Κάμερον πρόκειται να παραστεί κατά την πρώτη ημέρα των εργασιών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για να ενημερώσει τους Ευρωπαίους ηγέτες σχετικά με το δημοψήφισμα που οδηγεί τη χώρα του εκτός ΕΕ και τον ίδιο εκτός πρωθυπουργίας.

Εν συνεχεία ο Ντέιβιντ Κάμερον θα επιστρέψει στο Λονδίνο και θα συνέλθει για πρώτη φορά Ευρωπαϊκό Συμβούλιο των «27» με αντικείμενο το Brexit.

Σε επίπεδο ηγεσιών επικρατεί «πυρετός» και αρχίζει μπαράζ επαφών εν όψει της Συνόδου Κορυφής.

Ο Ρέντσι στο Παρίσι το Σάββατο – «Μίνι» Σύνοδος τη Δευτέρα στο Βερολίνο

Ο Ιταλός πρωθυπουργός μεταβαίνει το Σάββατο στο Παρίσι για συνομιλίες με τον Φρανσουά Ολάντ, ενώ τη Δευτέρα πραγματοποιείται στο Βερολίνο συνάντηση της Γερμανίδας καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ με τους Ντόναλντ Τουσκ, Φρανσουά Ολάντ και Ματέο Ρέντσι.

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες επιμένουν να τεθεί γρήγορα σε κίνηση η διαπραγματευτική διαδικασία για την έξοδο της Βρετανίας από την Ένωση, σημειώνοντας ότι η καθυστέρηση παρατείνει την αβεβαιότητα.

Οι διαπραγματεύσεις για την έξοδο πρέπει να ξεκινήσουν άμεσα, διαμήνυσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, τονίζοντας ότι η ΕΕ δεν μπορεί να περιμένει μέχρι τον Οκτώβριο και την αποχώρηση του Ντέιβιντ Κάμερον από την εξουσία.

Μετά την ήττα του Remain ο Κάμερον ανακοίνωσε την πρόθεσή του να παραιτηθεί έως τον Οκτώβριο και σημείωσε ότι εναπόκειται στο νέο πρωθυπουργό να ζητήσει την ενεργοποίηση του Άρθρου 50 της Συνθήκης της Λισαβόνας που θα θέσει σε κίνηση την έως και διετή διαδικασία αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου.

Ωστόσο, τόσο ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, όσο και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, ζητούν η διαπραγμάτευση να ξεκινήσει «τώρα».

Ο πρόεδρος της Κομισιόν δήλωσε παράλληλα κοφτά και ξεκάθαρα πως επαναδιαπραγμάτευση με την Βρετανία δεν πρόκειται να υπάρξει (απαντώντας σε φωνές που είχαν ακουστεί από το στρατόπεδο του Brexit προ της ψηφοφορίας για ενδεχόμενη νέα διαπραγμάτευση με την Ένωση).

Από γερμανικής πλευράς, η Άνγκελα Μέρκελ ξεκινά άμεσα επαφές για την επόμενη ημέρα με τους Ντόναλντ Τουσκ, Φρανσουά Ολάντ και Ματέο Ρέντσι να καταφθάνουν τη Δευτέρα στο Βερολίνο για συνομιλίες.

«Δεν υπάρχει τρόπος να το αποφύγουμε. Πρόκειται για ισχυρό πλήγμα στην ΕΕ» δήλωσε η Μέρκελ σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά την βρετανική ψήφο, λέγοντας επίσης ότι η ΕΕ είναι αρκετά δύνατη ώστε να βρει «τις σωστές απαντήσεις» μετά τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος.

«Το τι θα σημάνουν οι συνέπειες αυτής της υποβάθμισης τις επόμενες ημέρες, εβδομάδες, μήνες και χρόνια, εξαρτάται από το εάν εμείς, τα άλλα 27 κράτη μέλη της ΕΕ είμαστε τώρα πρόθυμοι και ικανοί να μην βγάλουμε βιαστικά συμπεράσματα από το δημοψήφισμα, αλλά να λάβουμε από κοινού τις σωστές αποφάσεις έπειτα από διαβουλεύσεις, με ηρεμία και σύνεση» ανέφερε.

Και τόνισε ότι στόχος θα είναι μία «στενή» σχέση με τη Βρετανία στο μέλλον, ενώ επισήμανε ότι η Γερμανία έχει «ειδικό συμφέρον και ειδική ευθύνη» για να πετύχει η ευρωπαϊκή ενότητα.

Η εφημερίδα Handelsblatt δημοσίευσε στοιχεία ενός οκτασέλιδου γερμανικού σχεδίου έκτακτης ανάγκης σε περίπτωση Brexit και σε αυτό αναφέρεται ότι το Βερολίνο θα προτείνει στο Λονδίνο «δημιουργικές διαπραγματεύσεις εξόδου», αλλά σημειώνει ότι οι διαδικασίες «διαζυγίου» θα είναι δύσκολες, ιδίως όσον αφορά τη συμμετοχή της Βρετανίας στην Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.

Μετά από περίοδο δύο ετών, η γερμανική κυβέρνηση στοχεύει σε μία «ειδική σχέση» για τη Βρετανία μία σχέση συνεργασίας που θα φέρει τη χώρα σε καθεστώς «συνεργαζόμενου εταίρου».

«Ελπίζαμε για ένα άλλο αποτέλεσμα, αλλά είμαστε προετοιμασμένοι» για κάθε ενδεχόμενο, δήλωσε ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών Μάρτιν Γιέγκερ, αναφερόμενος στο βρετανικό δημοψήφισμα, αρνήθηκε ωστόσο να σχολιάσει το δημοσίευμα της Handelsblatt περί «κρυφού Σχεδίου Σόιμπλε για το Brexit».

«Δεν δημοσιοποιήθηκε τέτοιο έγγραφο από το υπουργείο Οικονομικών, δεν γνωρίζω από πού προέρχεται» διευκρίνισε ο Γιέγκερ, τόνισε όμως ότι «είναι σαφές και αυτονόητο και έχει ήδη συζητηθεί ότι είχαμε λάβει εκ των προτέρων προληπτικά μέτρα», αλλά δεν συνδέονται με συγκεκριμένες και οριστικές αποφάσεις.

Ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ δήλωσε την ίδια στιγμή ότι λυπάται για το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, σημειώνοντας όμως ότι αποτελεί απόφαση του βρετανικού λαού.

Τόνισε ότι οι διαπραγματεύσεις για έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ πρέπει να γίνουν γρήγορα και αναγνώρισε ότι η ψήφος υπέρ του Brexit αποτελεί βαθύτατη πρόκληση για την Ευρώπη. Παράλληλα υπογράμμισε πως πρέπει να ενισχυθεί η ζώνη του ευρώ.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

LIVE: Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός

LIVE: Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός. Παρακολουθήστε live στις 15:00 την εξέλιξη της αναμέτρησης Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός για τον 4ο τελικό της Α1 μπάσκετ γυναικών.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024