Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ενόψει βαθιάς πολιτικής κρίσης η Μ.Βρετανία

Ενόψει βαθιάς πολιτικής κρίσης η Μ.Βρετανία

Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος και η παραίτηση Κάμερον φέρνουν τόσο τους Συντηρητικούς όσο και τους Εργατικούς ενώπιον σοβαρών προκλήσεων για το μέλλον τους. Καθησυχαστικός ο διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας.


Στην δίνη μιας βαθιάς πολιτικής κρίσης, αντίστοιχης με εκείνη που ακολούθησε την ανατροπή της Μάργκαρετ Θάτσερ και τη νομισματική κατάρρευση του 1992, την διαβόητη Μαύρη Τετάρτη, εισέρχεται η Μεγάλη Βρετανία, μετά την επικράτηση του Brexit και την ανακοίνωση της παραίτησης του Ντέιβιντ Κάμερον.

Ο Ντέβιντ Κάμερον, εμφανώς συγκινημένος, δήλωσε ότι θα παραμείνει έως τον Οκτώβριο στην πρωθυπουργία, όταν το Συντηρητικό Κόμμα θα κληθεί πλέον μέσα από το συνέδριό του να εκλέξει το νέο ηγέτη του.

Παρά το ότι το αποτέλεσμα της άστοχης ,όπως αποδεικνύεται επιλογής του δημοψηφίσματος, έπληξε ανεπανόρθωτα την πολιτική του εικόνα, δεν θα ήταν υπερβολική να εικάσουμε ότι η παραίτηση Κάμερον ενδεχομένως θα οδηγήσει τη χώρα σε νέες εκλογές τους επόμενους μήνες. Κι αυτό διότι η αναπάντεχα μεγάλη νίκη των Συντηρητικών στις εκλογές του 2015 συνιστά αναμφισβήτητα επίτευγμα του ιδίου.

Ενδοσκόπηση για τουςΣυντηρητικούς αλλά και τους Εργατικούς

Οι διεργασίες στο Συντηρητικό Κόμμα πιθανότατα θα επηρεάσουν και τους Εργατικούς, συγκεκριμένα την ηγεσία του Τζέρεμι Κόρμπιν, ο οποίος θα κληθεί να διαχειριστεί ιδιαίτερα δυσμενείς πολιτικές εξελίξεις. Δίχως αμφιβολία μεγάλο μέρος της ευθύνης για το Brexit βαρύνει τον ηγέτη του Εργατικού Κόμματος, ο οποίος με την χλιαρή στάση του έναντι του Remain, ενίσχυσε τον αντιευρωπαϊσμό των παραδοσιακών ψηφοφόρων από την εργατική τάξη.

Τα λαϊκά στρώματα της Βορειοανατολικής Αγγλίας, των Midlands και της Ουαλίας, τα οποία έχει πλήξει η παγκοσμιοποίηση και η αποβιομηχάνιση ψήφισαν μαζικά υπέρ της Εξόδου. Είναι χαρακτηριστικό ότι στις περιοχές με το υψηλότερα ποσοστά υπέρ του Brexit καταγράφονται σχεδόν μηδενικοί αριθμοί μεταναστών. Εκτιμάται ότι ένα πολύ σημαντικό κομμάτι από τα 9 εκατ. των ψηφοφόρων των Εργατικών στις τελευταίες εκλογές έδωσε την νίκη στο στρατόπεδο Leave.

Σε οικονομικό επίπεδο πάντως η παρέμβαση του διοικητού της Τράπεζας της Αγγλίας Μάρκ Κάρνι και η διαβεβαίωση του ότι οι αγορές δεν έχουν να φοβηθούν τίποτα λόγω του ότι η Τράπεζα διαθέτει εναλλακτικό σχέδιο προς άμεση εφαρμογή, οδήγησε στην μερική ανάκαμψη της στερλίνας μετά την καταβαράθρωση της νωρίς το πρωί.


Μαρία Καστρισιανάκη, Λονδίνο

Deutsche Welle

Sports in

Ο Βαγγέλης Μαρινάκης στη Νιόν για τον ημιτελικό της Κ19 του Ολυμπιακού

Ο πρόεδρος της ΠΑΕ Ολυμπιακός, Βαγγέλης Μαρινάκης, μια μέρα μετά το έπος της Πόλης βρίσκεται και στη Νιόν για να παρακολουθήσει τον σπουδαίο ημιτελικό της Κ19 με τη Ναντ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024