Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Η Μέρκελ ξεκινά επαφές για το μέλλον της Ευρώπης

Η Μέρκελ ξεκινά επαφές για το μέλλον της Ευρώπης

Με τον γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ, αλλά και με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ και τον ιταλό πρωθυπουργό Ματέο Ρέντσι θα έχει τη Δευτέρα στο Βερολίνο η γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ. Η γερμανίδα καγκελάριος χαρακτήρισε «ισχυρό πλήγμα» για την ΕΕ την απόφαση του δημοψηφίσματος και τόνισε ότι η Ένωση είναι αρκετά δυνατή για να βρει «τις σωστές απαντήσεις».

Με τον γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ, αλλά και με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ και τον ιταλό πρωθυπουργό Ματέο Ρέντσι θα έχει τη Δευτέρα στο Βερολίνο η γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ.

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, η γερμανίδα καγκελάριος είπε: «Δεν υπάρχει τρόπος να το αποφύγουμε. Πρόκειται για ισχυρό πλήγμα στην ΕΕ».

Η γερμανίδα καγκελάριος ισχυρίστηκε ότι η ΕΕ είναι αρκετά δυνατή ώστε να βρει «τις σωστές απαντήσεις» μετά τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος.

«Το τι θα σημάνουν οι συνέπειες αυτής της υποβάθμισης τις επόμενες ημέρες, εβδομάδες, μήνες και χρόνια, εξαρτάται από το εάν εμείς, τα άλλα 27 κράτη μέλη της ΕΕ είμαστε τώρα πρόθυμοι και ικανοί να μην βγάλουμε βιαστικά συμπεράσματα από το δημοψήφισμα, αλλά να λάβουμε από κοινού τις σωστές αποφάσεις έπειτα από διαβουλεύσεις, με ηρεμία και σύνεση» είπε η γερμανίδα καγκελάριος.

Τόνισε ότι στόχος θα είναι μία «στενή» σχέση με τη Βρετανία στο μέλλον, ενώ ισχυρίστηκε ότι η Γερμανία έχει «ειδικό συμφέρον και ειδική ευθύνη» για να πετύχει η ευρωπαϊκή ενότητα.

Η καγκελάριος αναγνώρισε ότι συχνά οι άνθρωποι εκφράζουν θεμελιώδεις ανησυχίες σχετικά με την ευρωπαϊκή ενοποίηση και τόνισε ότι «πρέπει να καταστήσουμε σαφές σε αυτούς τους ανθρώπους πώς η Ευρώπη βελτιώνει συγκεκριμένα τη ζωή τους» και ότι η Ευρώπη αποτελεί εγγύηση ειρήνης, ευημερίας και δημοκρατίας.

Οι προκλήσεις του σημερινού κόσμου είναι πολύ μεγάλες για να μπορούν να τις αντιμετωπίσουν μεμονωμένα κράτη, πρόσθεσε, για να επαναλάβει την πάγια θέση της ότι μόνο από κοινού μπορεί η Ευρώπη να διαφυλάξει τα συμφέροντά της στον σημερινό παγκόσμιο ανταγωνισμό.

«Ακόμη και αν είναι δύσκολο να το φανταστεί κανείς για μας, δεν θα πρέπει ποτέ να ξεχνάμε ότι η ιδέα της ευρωπαϊκής ενοποίησης ήταν μια ιδέα ειρήνης. Βλέπουμε όλοι ότι ο κόσμος βρίσκεται σε αναταραχή. Η ειρήνη που έχουμε στην Ευρώπη εδώ και πολλά χρόνια, δεν είναι αυτονόητη», σημείωσε, αλλά έσπευσε να διαβεβαιώσει ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι αρκετά ισχυρή ώστε να δώσει τη σωστή απάντηση στη σημερινή μέρα.

Αναφερόμενη στη διαδικασία εξόδου μιας χώρας από την ΕΕ, η Καγκελάριος επισήμανε ότι θα διαρκέσει χρόνια και ότι μέχρι την ολοκλήρωσή της η Βρετανία παραμένει μέλος της ΕΕ.

Αύριο, Σάββατο, θα πραγματοποιηθεί στο Βερολίνο συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών των έξι ιδρυτικών μελών της ΕΟΚ (Βελγίου, Γαλλίας, Γερμανίας, Ιταλίας, Λουξεμβούργου και Ολλανδίας), προκειμένου κυρίως να απαναβεβαιωθεί η προσήλωση στο ευρωπαϊκό εγχείρημα.

Επίσης, την Τρίτη η Μέρκελ θα μιλήσει στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Παρτιζάν – Ολυμπιακός 69-74: Τεράστια νίκη στο Βελιγράδι και βήμα τετράδας!

Ο Ολυμπιακός βρέθηκε ακόμα και στο -13, αλλά με αντεπίθεση διαρκείας γύρισε τούμπα το παιχνίδι και πέτυχε μια σπουδαία νίκη στη μάχη για την τετράδα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024