Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Με κομμένη την ανάσα για Brexit ή Bremain

Με κομμένη την ανάσα για Brexit ή Bremain

Αντίστροφη μέτρηση για τα αποτελέσματα του κρίσιμου δημοψηφίσματος στη Βρετανία, το οποίο θα κρίνει εάν η χώρα θα παραμείνει στην ΕΕ ή εάν θα αποχωρήσει. Οι Βρετανοί ψηφίζουν από το πρωί και οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δίνουν προβάδισμα μερικών ποσοστιαίων μονάδων στο «Bremain». Η Ευρώπη παρακολουθεί με αγωνία, με τις Βρυξέλλες να τηρούν «σιγή ασυρμάτου» μέχρι να ανακοινωθούν τα επίσημα αποτελέσματα. Συνεχής ενημέρωση.


Αντίστροφη μέτρηση για τα αποτελέσματα του κρίσιμου δημοψηφίσματος στη Βρετανία, το οποίο θα κρίνει εάν η χώρα θα παραμείνει στην ΕΕ ή εάν θα αποχωρήσει.

Οι Βρετανοί ψηφίζουν από το πρωί και οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δίνουν προβάδισμα μερικών ποσοστιαίων μονάδων στο «Bremain».

Έτοιμες για κάθε ενδεχόμενο είναι οι μεγάλες τράπεζες της Βρετανίας εν όψει της ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων του δημοψηφίσματος. Έχουν φορτώσει με μετρητά τα μηχανήματα αυτόματης ανάληψης, έχουν θέσει σε κατάσταση συναγερμού τα υψηλόβαθμα στελέχη τους σε «αίθουσες πολέμου» στο Σίτι του Λονδίνου και «κατεβάζουν τους διακόπτες» στα ηλεκτρονικά συστήματα αυτόματων συναλλαγών ώστε να αποφύγουν τις τεράστιες απώλειες στην περίπτωση που παρουσιαστούν βίαιες ταλαντεύσεις στις αγορές μετοχών, ομολόγων και συναλλάγματος.

Το Χρηματιστήριο του Λονδίνου έκλεισε πάντως με άνοδο, με τους επενδυτές να προεξοφλούν παραμονή του Ηνωμένου Βασιλείου στην ΕΕ.

Η Ευρώπη παρακολουθεί με αγωνία, με τις Βρυξέλλες να τηρούν «σιγή ασυρμάτου» μέχρι να ανακοινωθούν τα επίσημα αποτελέσματα.

Oι ύστατες δημοσκοπήσεις, που δημοσιεύονταν ενώ βρισκόταν σε εξέλιξη η ψηφοφορία, έδιναν οριακά προβάδισμα στην παραμονή αλλά δεν ανέτρεπαν τη γενική εικόνα της μικρής διαφοράς.

Το Britain Elects, το οποίο έχει συγκεντρώσει τα αποτελέσματα από διάφορες δημοσκοπήσεις αναφέρει ότι η παραμονή στην ΕΕ συγκεντρώνει 51% έναντι 49% που συγκεντρώνει το Brexit.

Οι κάλπες κλείνουν στις 22:00 (μεσάνυχτα ώρα Αθήνας). Δεν είναι γνωστό που θα κινηθεί η προσέλευση, ωστόσο στη Σκωτία αναμένεται να ψηφίσει το 70% με 80% των ψηφοφόρων.

Tα βρετανικά κανάλια δεν πρόκειται να διενεργήσουν μεν «κανονικά» exit poll, αλλά το YouGov θα δημοσιεύσει έρευνα για τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος μετά το κλείσιμο (η έρευνα θα είναι διαδικτυακή σε ομάδα ψηφοφόρων που θεωρείται ενδεικτική του εκλογικού σώματος).

Προβλήματα στην ψηφοφορία έχουν καταγραφεί λόγω της κακοκαιρίας. Σε ορισμένα σημεία έχουν προκληθεί πλημμύρες και δύο εκλογικά τμήματα στο Κίνγστον (έξω από το Λονδίνο) μεταφέρθηκαν επειδή γέμισαν νερά.

Ο Guardian μεταδίδει ότι ψηφοφόροι έχουν εγκλωβιστεί στον σταθμό Waterloo εξαιτίας της κακοκαιρίας, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να μεταβούν στα εκλογικά τμήματα.

Η ροή των αποτελεσμάτων αναμένεται να ξεκινήσει μερικές ώρες μετά τα μεσάνυχτα προς Πέμπτη, αλλά ο κύριος όγκος τους αναμένεται τα ξημερώματα -και ακόμη και τότε, δεδομένου του ότι η μάχη προβλέπεται να δοθεί στο νήμα, είναι άγνωστο πότε το πρωί της Παρασκευής θα έχει σχηματιστεί μία πρώτη σαφής εικόνα. Σε κάθε περίπτωση, η νύχτα θα είναι μακρά.

Οι ύστατες δημοσκοπήσεις που δημοσιεύτηκαν το μεσημέρι της Πέμπτης έδειχναν μπροστά το «Μένουμε». Σε έρευνα του Ipsos/Mori έδειχνε την παραμονή στο 52% και το Brexit στο 48%, και έρευνα του Populous εμφάνιζε το 55% την παραμονή. Η πρώτη έγινε για λογαριασμό της Evening Standard την Τρίτη και την Τετάρτη, η δεύτερη διαδικτυακά το ίδιο διάστημα.

Στις διεθνείς αγορές, η στερλίνα κατέγραφε ενίσχυση έναντι των υπόλοιπων νομισμάτων, αγγίζοντας στο άνοιγμα των ασιατικών αγορών το 1,4844 δολ. (ενίσχυση κατά 0,4% και στο υψηλότερό της επίπεδο από τον Ιανουάριο).

Τις ημέρες πριν το δημοψήφισμα, με κορύφωση την Τετάρτη, τα βρετανικά ανταλλακτήρια ανέφεραν πως είχαν αυξηθεί σημαντικά η αγορά ξένου συναλλάγματος για το φόβο υποτίμησης της στερλίνας σε ενδεχόμενο Brexit. Οι Financial Times μιλούσαν για ουρές στα ανταλλακτήρια του Σίτι και για όγκο συναλλαγών που είχε αυξηθεί κατά 30%, ενώ το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων μιλά επίσης για τέτοια επίπεδα, επικαλούμενο υπηρεσίες ανταλλαγής συναλλάγματος.

Η ανησυχία ειδικά για την παγκόσμια οικονομία είναι τέτοια που η G7 φέρεται να έχει έτοιμο ανακοινωθέν πως σε περίπτωση Brexit «είναι έτοιμη να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για να ηρεμήσει τις διεθνείς αγορές».

Καθώς η αξιοπιστία των βρετανικών εταιρειών δημοσκοπήσεων είχε πληγεί από τις τελευταίες βουλευτικές εκλογές, το Λονδίνο έχει καταφύγει μέχρι και στις… αποδόσεις των γραφείων στοιχημάτων για να καταλάβει προς τα πού πνέει ο άνεμος.

Στην τελευταία του εκτίμηση το μεσημέρι της Πέμπτης, το Betfair τοποθετούσε η πιθανότητα παραμονής στην ΕΕ βρισκόταν στην περιοχή του 86%. Η JPMorgan ωστόσο, η ανάλυση της οποίας έβλεπε προβάδισμα 2 μονάδων στην παραμονή, ήταν αρκετά πιο επιφυλακτική, τοποθετώντας τις πιθανότητες του Brexit στο 45%.

Οι βρετανοί Συντηρητικοί, του πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον, έχουν και τυπικά μοιραστεί στους υπέρ και στους κατά της παραμονής στην ΕΕ. Τα άλλα δύο κεντρικά κόμματα στο Λονδίνο, οι Εργατικοί και οι Lib Dem, όπως και το σκωτσεζικό SNP και του ουαλικό Plaid Cymru, έχουν ταχθεί υπέρ του «Μένουμε» όπως και ο ίδιος ο Κάμερον.

Φυσικά, το UKIP του Νάιτζελ Φάρατζ είναι υπέρ του Brexit -το στρατόπεδο του Φάρατζ είναι εκείνο που έχει κάνει την πιο επιθετική εκστρατεία υπέρ της αποχώρησης, με θέσεις που επικεντρώνονται στη μετανάστευση και ρητορική που, για τους επικριτές της, αγγίζει τα όρια της ρατσιστικής κινδυνολογίας.

Όπως και η βρετανική πολιτική σκηνή, καθώς και οι εφημερίδες είναι χωρισμένες σε δύο στρατόπεδα: σε εκείνο του «Μένουμε» και σε εκείνο του «Φεύγουμε».

Στη διάρκεια της εκστρατείας, πολιτικοί, καθώς και προσωπικότητες από τον κόσμο των γραμμάτων και των τεχνών έχουν σπεύσει να ταχθούν υπέρ της μίας ή της άλλης πλευράς.

Πολλοί είναι εκείνοι που προσπαθούν να «μαντέψουν» τι υποστηρίζει η βασίλισσα Ελισάβετ, η οποία έχει δηλώσει -μέσω του αντιπροσώπου της- ότι δεν αναμειγνύεται σε ζητήματα άσκησης πολιτικής.

Ευαγγελία Μπίφη

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024