Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Τα «έσπασαν» οι οπαδοί της ανεξαρτησίας στην Καταλονία

Τα «έσπασαν» οι οπαδοί της ανεξαρτησίας στην Καταλονία

Πέντε μήνες κράτησε η ετερόκλητη (σε κάθε περίπτωση) συμμαχία των οπαδών της απόσχισης στην Καταλονία. Το αντικαπιταλιστικό CUP αποφάσισε να μην στηρίξει τον προϋπολογισμό της κυβέρνησης της συμμαχίας Junts per Si  που στήριζε, με αποτέλεσμα η τελευταία να είναι πλέον κυβέρνηση μειοψηφίας.

Πέντε μήνες κράτησε η ετερόκλητη (σε κάθε περίπτωση) συμμαχία των οπαδών της απόσχισης στην Καταλονία. Το αντικαπιταλιστικό CUP αποφάσισε να μην στηρίξει τον προϋπολογισμό της κυβέρνησης που στήριζε, με αποτέλεσμα η τελευταία να είναι πλέον κυβέρνηση μειοψηφίας.

Τον Ιανουάριο η Καταλονία απέφυγε στο παρά πέντε τις πρόωρες κάλπες που θα έβαζαν σε κίνδυνο το αμφιλεγόμενο σχέδιο ανεξαρτησίας: ο τότε πρόεδρος Αρτούρ Μας (τον οποίο δεν ήθελε το CUP) αποφάσισε να κάνει πίσω και να παραχωρήσει τη θέση του στον δήμαρχο της πόλης Χιρόνα, Κάρλες Πουιγδεμόντ.

Ο τελευταίος πήρε την ψήφο εμπιστοσύνης της τοπικής Βουλής, στην οποία (χάρη στο εκλογικό σύστημα) η συμμαχία Junts per Si και το αντικαπιταλιστικό CUP έχουν την απόλυτη πλειοψηφία.

Οι βουλευτές του CUP αποφάσισαν όμως να μην στηρίξουν το σχέδιο για τον προϋπολογισμό με αποτέλεσμα ο ίδιος ο Κάρλες Πουιγδεμόντ να δηλώσει ευθέως ότι δεν υφίσταται πλέον συμφωνία με το συγκεκριμένο κόμμα.

Υπενθυμίζεται ότι στις τοπικές εκλογές του 2015, το Junts per Si έλαβε 39,6% και 62 έδρες. Το CUP έλαβε 8,2% και 10 έδρες. Μαζί τα δύο κόμματα είχαν 72 έδρες επί συνόλου 135 στο Κοινοβούλιο.

Η κυβέρνηση παραμένει στην εξουσία, έχοντας πλέον τη στήριξη 62 βουλευτών, λιγότεροι από τους μισούς.

Οι δύο πλευρές παρουσίασαν μια τελείως διαφορετική εικόνα για το ποιος ευθύνεται για το ναυάγιο. Ο πρόεδρος της Καταλονίας είπε ότι υπήρξε διαβούλευση με τα μέλη του CUP, εξαντλητική μάλιστα, ενώ τα στελέχη της αντικαπιταλιστικής αριστεράς υποστηρίζουν ότι δεν τους έλαβαν υπόψη.

Τα υπόλοιπα κόμματα της Καταλονίας αντιμετώπισαν με αρκετή ειρωνία τις εξελίξεις: η βουλευτής του Σοσιαλιστικού Κόμματος (PSC), Αλίθια Ρομέρο, είπε χαρακτηριστικά: «Μάλλον θα πρέπει να σκέφτεστε καλύτερα για το ποιους επιλέγετε ως συνταξιδιώτες σας».

Από την πλευρά των Ciudadanos, ο βουλευτής Αντόνιο Εσπινόσα, εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι «ζούμε τις τελευταίες πράξεις της αποσχιστικής κωμωδίας», για να συμπληρώσει: «Όταν κάποιος εμπιστεύεται τον διάβολο, δεν έχει συνήθως καλά αποτελέσματα».

Ο «διάβολος» και οι «συνταξιδιώτες» που ανέφεραν οι συγκεκριμένοι βουλευτές είναι τα μέλη του CUP, τα οποία στην πραγματικότητα λίγα κοινά σημεία είχαν με τη συμμαχία Junts per Si.

Στην πραγματικότητα, το βασικό κοινό σημείο ήταν η προώθηση του οδικού χάρτη (με ορίζοντα το 2017) για την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας της Καταλονίας.

Η επόμενη κρίσιμη δοκιμασία για την κυβέρνηση (μειοψηφίας) της Καταλονίας θα είναι μετά το καλοκαίρι, όταν ο προϋπολογισμός θα έρθει στη Βουλή για να εγκριθεί.

Θα υπάρξει νέος γύρος θερινών ζυμώσεων με το CUP, ώστε να αντέξει η κυβέρνηση;

Η κατάσταση στην Καταλονία έρχεται βέβαια να προστεθεί στη γενικότερη αβεβαιότητα στην οποία ζει η Ισπανία από τον περασμένο Δεκέμβριο.

Οι γενικές εκλογές της 20ής Δεκεμβρίου έβγαλαν μια Βουλή χωρίς πλειοψηφίες, αλλά και χωρίς καμία ιδιαίτερη διάθεση των πολιτικών κομμάτων να συνεννοηθούν, ώστε να σχηματιστεί κυβέρνηση συνασπισμού.

Αποτέλεσμα όλων αυτών ήταν να προκηρυχθούν νέες εκλογές για τις 26 Ιουνίου με το Λαϊκό Κόμμα του υπηρεσιακού πρωθυπουργού Μαριάνο Ραχόι (ίσως του μεγαλύτερου πολέμιου των καταλανικών σχεδίων) να διατηρεί προβάδισμα στην πρόθεση ψήφου.

Στις τάξεις των Podemos υπάρχει μεγαλύτερη διάθεση συνεννόησης με τους Καταλανούς, ενώ οι Σοσιαλιστές (PSOE) που τώρα κινδυνεύουν να χάσουν και τη δεύτερη θέση στις εκλογές, πρότειναν μια νέα πολιτική συμφωνία Μαδρίτης-Βαρκελώνης, με περισσότερες εξουσίες, αλλά εντός Ισπανίας.

Μένει βέβαια να γίνουν εκλογές του Ιουνίου και να σχηματιστεί επιτέλους μια κυβέρνηση στη Μαδρίτη. Αλλά και η Βαρκελώνη καλείται να ξεπεράσει την πολιτική αβεβαιότητα στην οποία εισέρχεται.

Απόστολος Ρουμπάνης

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Η εντυπωσιακή προσέλευση Ολυμπιακού και Παναθηναϊκού στη Euroleague

Η Euroleague έβγαλε το μέσο όρο των εισιτηρίων της, με αυτά να είναι περισσότερα από ποτέ άλλοτε.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024