Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Προσφυγικό: Συμφωνία «α λα τουρκικά» με αφρικανικές χώρες θα επιδιώξει η ΕΕ

Προσφυγικό: Συμφωνία «α λα τουρκικά» με αφρικανικές χώρες θα επιδιώξει η ΕΕ

Χρηματικά κίνητρα για αποδοχή επαναπροωθήσεων προσφύγων και μεταναστών από αφρικανικές χώρες σκοπεύει να επιδιώξει η Ευρωπαϊκή Ένωση, σύμφωνα με τα όσα αναφέρει ο αρμόδιος επίτροπος Δημήτρης Αβραμόπουλος πριν η Κομισιόν παρουσιάσει το σχετικό κείμενο θέσεών της. Οι Βρυξέλλες κινούνται προς συμφωνίες με εννέα χώρες της Αφρικής «με πρότυπο, αλλά όχι αντιγραφή, της συμφωνίας με την Τουρκία», στις οποίες θα προβλέπεται πως η έλλειψη συνεργασίας θα επισύρει και «ποινές».

Χρηματικά κίνητρα για αποδοχή επαναπροωθήσεων προσφύγων και μεταναστών από αφρικανικές χώρες σκοπεύει να επιδιώξει η Ευρωπαϊκή Ένωση, σύμφωνα με τα όσα αναφέρει ο αρμόδιος επίτροπος Δημήτρης Αβραμόπουλος πριν η Κομισιόν παρουσιάσει το σχετικό κείμενο θέσεών της.

Οι Βρυξέλλες κινούνται προς συμφωνίες με εννέα χώρες της Αφρικής «με πρότυπο, αλλά όχι αντιγραφή, της συμφωνίας με την Τουρκία», στις οποίες θα προβλέπεται πως η έλλειψη συνεργασίας θα επισύρει και «ποινές».

Η Κομισιόν παρουσιάζει την Τρίτη στο Στρασβούργο το κείμενο θέσεών της για την συνεργασία με χώρες της Αφρικής καθώς ήδη έχει «αναβιώσει» ο λεγόμενος Μεσογειακός Διάδρομος μεταξύ λιβυκών ακτών και Ιταλίας.

Μιλώντας στη γερμανική Welt, ο επίτροπος για θέματα Μετανάστευσης Δημήτρης Αβραμόπουλος ανέφερε πως η ΕΕ «μπορεί να δεσμευτεί για επιπλέον υποστήριξη προς εκείνες τις χώρες που εμφανίζονται συνεργάσιμες», αναφέροντας ως παράδειγμα -περάν των κονδυλίων- την αναβάθμιση των διμερών εμπορικών σχέσεων.

Αντιθέτως, «όποιος δεν τηρεί τις συμφωνίες θα μπορεί να βρεθεί αντιμέτωπος με περιορισμούς» ανέφερε ο επίτροπος. «Η ιδέα αξιοποιεί την εμπειρία με τη συμφωνία Τουρκίας και ΕΕ για το προσφυγικό, αλλά δεν θα είναι αντίγραφό της» ανέφερε, λέγοντας πως κάθε συμφωνία με κάθε μία από τις εννέα χώρες (αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο προσθήκης και άλλων χωρών) θα καταρτιστεί κατά περίπτωση.

Κατανομάζοντας τις χώρες με τις οποίες επιδιώκεται συνεργασία για αποδοχή επαναπροωθήσεων, ο Δ.Αβραμόπουλος ανέφερε την Λιβύη, την Τυνησία, τη Σενεγάλη, την Αιθιοπία, τη Νιγηρία, το Νίγηρα, το Μάλι αλλά και την Ιορδανία και το Λίβανο.

Επιδίωξη των «28» είναι, εκτός από την αποδοχή επαναπροωθήσεων, να δοθούν κίνητρα στις χώρες για καταπολέμηση των δικτύων διακινητών. Σε πρώτη φάση, επιδιώκεται η ταχύτερη κινητοποίηση κεφαλαίων που έχουν ήδη δεσμευτεί για τη συνεργασία στο προσφυγικό -ο Δ.Αβραμόπουλος μίλησε για κινητοποίηση περίπου 8 δισ. ευρώ μεταξύ 2016 και 2020- αλλά και την κατάρτιση επενδυτικού σχεδίου το φθινόπωρο, με στόχο επενδύσεις που θα κινητοποιούν μέχρι 62 δισ. ευρώ.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Μπάγερν Μονάχου – Άρσεναλ 1-0: Ο Κίμιχ έστειλε τους Βαυαρούς στα ημιτελικά

Η γκολάρα του Κίμιχ ήταν αρκετή για την Μπάγερν που νίκησε με 1-0 την Άρσεναλ και προκρίθηκε στα ημιτελικά του Champions League.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 18 Απριλίου 2024