Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Γαλλία: Επ΄αόριστον απεργία στα τρένα, ετοιμάζονται και στην Air France

Γαλλία: Επ΄αόριστον απεργία στα τρένα, ετοιμάζονται και στην Air France

Σημαντικό τμήμα των σιδηροδρομικών μεταφορών στη Γαλλία έχει επηρεαστεί από την επ' αόριστον απεργία που εξήγγειλε το συνδικάτο CGT, αντιδρώντας στο νόμο για τα εργασιακά -για τον οποίον Φρανσουά Ολάντ και Μανουέλ Βαλς εμφανίζονται ανυποχώρητοι.

Σημαντικό τμήμα των σιδηροδρομικών μεταφορών στη Γαλλία έχει επηρεαστεί από την επ’ αόριστον απεργία που εξήγγειλε το συνδικάτο CGT, αντιδρώντας στο νόμο για τα εργασιακά -για τον οποίον Φρανσουά Ολάντ και Μανουέλ Βαλς εμφανίζονται ανυποχώρητοι.

Εννέα ημέρες πριν την έναρξη του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Ποδοσφαίρου, οι ακυρώσεις δρομολογίων κυμαίνονται μεταξύ 40% και 50% ενώ έπονται κινητοποιήσεις και στα αεροδρόμια.

Τα συνδικάτα έχουν δείξει την πρόθεσή τους να συνεχίζουν τη μάχη μέχρι τουλάχιστον το ξεκίνημα του Πρωταθλήματος, οπότε ο φακός θα είναι στραμμένος στη Γαλλία -και άρα το πλήγμα στην εικόνα της κυβέρνησης ακόμη μεγαλύτερο.

Την Τετάρτη, οι γαλλικοί σιδηρόδρομοι (SNCF) ανέφεραν πως περίπου το 40% των δρομολογίων υψηλής ταχυτήτας και περίπου το μισό των περιφερειακών δρομολογίων έχει ακυρωθεί.

Επηρεάζονται επίσης και δρομολόγια προς το εξωτερικό (σχεδόν τα μισά προς Ισπανία και Ιταλία, αν και όχι το Eurostar προς Λονδίνο) όπως και η σιδηροδρομική μεταφορά στο μεγαλύτερο αεροδρόμιο του Παρισιού, το Ντε Γκωλ.

Eν τω μεταξύ, συνδικάτο που εκπροσωπεί μέρος των πιλότων της Air France ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει απεργία κατά της περικοπής μισθών στο τέλος της επόμενης εβδομάδας, αυξάνοντας τον κίνδυνο να υπάρξει αναστάτωση κατά την έναρξη του Euro 2016.

Ο επικεφαλής του συνδικάτου SPAF, που εκπροσωπεί περίπου το 25% των πιλότων της Air France, ανακοίνωσε ότι θα εκδώσει προειδοποίηση για απεργία δύο έως τεσσάρων ημερών και ότι το συνδικάτο θα συντονίσει τις ενέργειές του με το μεγαλύτερο συνδικάτων των πιλότων SNPL, το οποίο έχει ανακοινώσει ότι είναι έτοιμο να απεργήσει, αλλά δεν έχει ακόμη ορίσει ημερομηνία.

Παράλληλα η συνδικαλιστική συνομοσπονδία CGT ζήτησε από τα μέλη της να ψηφίσουν για την πραγματοποίηση πανεθνικών κυλιόμενων απεργιών στον ενεργειακό τομέα στη διάρκεια των συνεδριάσεών τους που θα πραγματοποιηθούν αργότερα.

Μόνο το 14% θα ξαναψήφιζε τον Ολάντ

Ο Ολάντ επρόκειτο αυτήν την περίοδο να αποφασίσει εάν θα έθετε υποψηφιότητα για δεύτερη φορά στις εκλογές του 2017, ξεκινώντας «δειλά» να βολιδοσκοπεί το κλίμα με το σύνθημα «τα πράγματα πηγαίνουν καλύτερα». Ο πόλεμος για τα εργασιακά όμως έβαλε, όπως φαίνεται, αυτόν τον σχεδιασμό σε δεύτερη μοίρα.

Στην ήδη τρωθείσα εικόνα του προέδρου -του λιγότερου δημοφιλούς από κάθε προκάτοχό του- έχουν έρθει να προστεθούν οι τελευταίες εξελίξεις, με τις δημοσκοπήσεις να καταγράφουν εξαιρετικά αρνητικό κλίμα στο ενδεχόμενο νέας υποψηφιότητας.

Σύμφωνα με έρευνα του Cevipof για λογαριασμό της Monde, μόνο το 14% δηλώνει ότι θα τον ψήφιζε στις επόμενες προεδρικές εκλογές, είτε είχε ως αντίπαλό του τον Σαρκοζί είτε τον Ζιπέ από το στρατόπεδο της κεντροδεξιάς.

Αντιθέτως, την Μαρίν Λεπέν θα ψήφιζε στο δεύτερο γύρο ένα 28%. Τα ποσοστά για τον Ολάντ είναι ακόμη χαμηλότερα από προηγούμενες μετρήσεις και, όπως χαρακτηριστικά σημειώνει η εφημερίδα, εμφανίζεται πιο μακριά από ποτέ στο να περνούσε στο δεύτερο γύρο.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,Associated Press

Sports in

Ο Βαγγέλης Μαρινάκης στη Νιόν για τον ημιτελικό της Κ19 του Ολυμπιακού

Ο πρόεδρος της ΠΑΕ Ολυμπιακός, Βαγγέλης Μαρινάκης, μια μέρα μετά το έπος της Πόλης βρίσκεται και στη Νιόν για να παρακολουθήσει τον σπουδαίο ημιτελικό της Κ19 με τη Ναντ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024