Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Αιτία νέας κρίσης μεταξύ Βερολίνου - Αγκυρας η Γενοκτονία των Αρμενίων

Αιτία νέας κρίσης μεταξύ Βερολίνου – Αγκυρας η Γενοκτονία των Αρμενίων

Γερμανικό νομοσχέδιο που αναγνωρίζει ως γενοκτονία τις δολοφονίες των Αρμενίων θα μπορούσε να βλάψει τη σχέση του Βερολίνου με την Άγκυρα, δήλωσε ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Ο τούρκος πρόεδρος μίλησε τηλεφωνικά με την γερμανίδα καγκελάριο και της εξέφρασε την «ανησυχία» του. Την ίδια ώρα, ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών παραδέχθηκε ότι το ψήφισμα της γερμανικής Βουλής θα επισκιάσει και το προσφυγικό.

Γερμανικό νομοσχέδιο που αναγνωρίζει ως γενοκτονία τις δολοφονίες των Αρμενίων θα μπορούσε να βλάψει τη σχέση του Βερολίνου με την Άγκυρα, δήλωσε ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ο τούρκος πρόεδρος μίλησε τηλεφωνικά με την γερμανίδα καγκελάριο και της εξέφρασε την «ανησυχία» του.

«Αν το κείμενο αυτό ψηφιστεί και η Γερμανία πέσει σ’ αυτή την παγίδα […] αυτό θα μπορούσε να επιδεινώσει όλες τις σχέσεις μας με τη Γερμανία όπου ζουν τρία εκατομμύρια Τούρκοι και η οποία είναι σύμμαχός μας στο ΝΑΤΟ» υπογράμμισε ο τούρκος πρόεδρος.

«Για την Τουρκία, το κείμενο αυτό δεν έχει τίποτε το υποχρεωτικό από την άποψη του διεθνούς δικαίου» τονίζει.

Η Τουρκία αρνείται ότι η μαζική εξόντωση Αρμενίων από τις οθωμανικές δυνάμεις αποτελεί γενοκτονία.

Τη Δευτέρα, ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης είχε προειδοποιήσει ότι η Γερμανία θα πρέπει να «είναι προσεκτική στις σχέσεις της με την Τουρκία».

Στην Μπούντεσταγκ, την Κάτω Βουλή του γερμανικού Κοινοβουλίου, ετοιμάζεται απόφαση με την οποία αναγνωρίζεται για πρώτη φορά η γενοκτονία των Αρμενίων από την Οθωμανική Αυτοκρατορία, όπως και «το μερίδιο ευθύνης» της Γερμανίας στο έγκλημα αυτό.

Το νομοσχέδιο με τίτλο «Μνήμη της γενοκτονίας των Αρμενίων και άλλων χριστιανικών μειονοτήτων πριν από 101 χρόνια» προτείνεται από τις κοινοβουλευτικές ομάδες της πλειοψηφίας (τους συντηρητικούς Χριστιανοδημοκράτες και Χριστιανοκοινωνιστές -CDU και CSU- και τους Σοσιαλδημοκράτες -SPD), καθώς και από τους Πράσινους, που ανήκουν στην αντιπολίτευση, και έχει όλες τις πιθανότητες να ψηφιστεί την Πέμπτη που θα συζητηθεί.

Την ίδια ώρα, ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών παραδέχθηκε ότι το ψήφισμα της γερμανικής Βουλής θα επισκιάσει και το προσφυγικό.

Όπως αναφέρει η Deutsche Welle, μιλώντας σε ξένους ανταποκριτές στο Βερολίνο, ο Φρανκ-Βέλτερ Σταϊνμάγερ υποστήριξε την αναγκαιότητα της σχετικής συμφωνίας της ΕΕ με την Τουρκία προκειμένου να αποφευχθούν στο μέλλον μεγάλα προσφυγικά κύματα προς την Ευρώπη όπως αυτά πέρυσι.

Σύμφωνα με τον γερμανό ΥΠΕΞ σε ό,τι αφορά τη συμφωνία με την Άγκυρα δύο θέματα επισκιάζουν την οριστική της εφαρμογή: το ένα είναι η επικείμενη ψηφοφορία στη γερμανική Βουλή για την γενοκτονία των Αρμενίων και το άλλο είναι η άρνηση του τούρκου προέδρου Ερντογάν να εφαρμόσει όλες τις δεσμεύσεις που προκύπτουν από τη συμφωνία με τις Βρυξέλλες.

Παρότι ο ίδιος έχει εκφράσει ενδοιασμούς για το ψήφισμα, ο γερμανός ΥΠΕΞ είπε ότι εάν δεν βρισκόταν την Πέμπτη στο Μπουένος Άιρες θα ψήφιζε μαζί με την κοινοβουλευτική ομάδα των σοσιαλδημοκρατών υπέρ.

Αναφορικά με τις πιθανές επιπτώσεις του ψηφίσματος άλλα και άλλων ανοιχτών θεμάτων για το προσφυγικό ο Σταϊνμάγερ εξέφρασε την ελπίδα «η πολιτική ηγεσία της Τουρκίας να μην πάρει ως αφορμή αντικειμενικές δυσκολίες που σίγουρα υπάρχουν, όπως είναι η υπόθεση με τον κωμικό Μπέμερμαν ή η διένεξη για το πότε μπορεί ρεαλιστικά να εφαρμοστούν οι ελαφρύνσεις στο θέμα της βίζας – αλλά και δεν έχω ενδείξεις για αυτό – για να ακυρώσει όλα αυτά για τα οποία έχουμε συμφωνήσει στο μεταναστευτικό».

Ο γερμανός ΥΠΕΞ παραδέχθηκε ότι η Τουρκία δεν σκοπεύει να εφαρμόσει τη συμφωνία επανεισδοχής προσφύγων πριν καταργηθεί η βίζα για τους πολίτες της.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Η εντυπωσιακή προσέλευση Ολυμπιακού και Παναθηναϊκού στη Euroleague

Η Euroleague έβγαλε το μέσο όρο των εισιτηρίων της, με αυτά να είναι περισσότερα από ποτέ άλλοτε.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024