Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Αυστρία: Πρώτη η ακροδεξιά αν στήνονταν σήμερα βουλευτικές κάλπες

Αυστρία: Πρώτη η ακροδεξιά αν στήνονταν σήμερα βουλευτικές κάλπες

Δημοσκοπήσεις που δημοσιεύονται στα κυριακάτικα φύλλα των αυστριακών εφημερίδων Kronen Zeitung και Österreich φέρουν εκ νέου το ακροδεξιό Κόμμα των Ελευθέρων να αναδεικνύεται πρώτη πολιτική δύναμη με ποσοστό 34% στην πρόθεση ψήφου για τις βουλευτικές εκλογές.

Δημοσκοπήσεις που δημοσιεύονται στα κυριακάτικα φύλλα των αυστριακών εφημερίδων Kronen Zeitung και Österreich φέρουν εκ νέου το ακροδεξιό Κόμμα των Ελευθέρων να αναδεικνύεται πρώτη πολιτική δύναμη με ποσοστό 34% στην πρόθεση ψήφου για τις βουλευτικές εκλογές.

Και στις δύο δημοσκοπήσεις επιβεβαιώνεται η αυξημένη δημοφιλία του Κόμματος των Ελευθέρων, του οποίου ο υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές, Νόρμπερτ Χόφερ, συγκέντρωσε κατά τον δεύτερο γύρο ένα πρωτοφανές ποσοστό 49,7%, ελάχιστα κάτω από το 50,3% που ανέδειξε νικητή τον υποψήφιο των Πράσινων, Αλεξάντερ Βαν ντερ Μπέλεν.

Δεύτερο κόμμα στη δημοσκόπηση της εφημερίδας Kronen εμφανίζεται με ποσοστό 26% το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα, το οποίο ηγείται του σημερινού κυβερνητικού συνασπισμού. Ακολουθεί με 18% το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα, εταίρος της κυβέρνησης, ενώ στην επόμενη θέση βρίσκεται το κόμμα των Πράσινων με 13%.

Αξιοσημείωτο είναι πως στην προηγούμενη δημοσκόπηση της ίδιας εφημερίδας, που είχε πραγματοποιηθεί πριν την παραίτηση του έως τότε καγκελάριου και αρχηγού των Σοσιαλδημοκρατών, Βέρνερ Φάιμαν, το ποσοστό των Σοσιαλδημοκρατών ήταν μόλις στο 18%.

Ως αιτία της ανόδου τους στην τωρινή δημοσκόπηση θεωρείται η ανάληψης του αξιώματος του καγκελάριου και του αρχηγού του κόμματος από τον 50χρονο Κρίστιαν Κερν, έως τώρα επιτυχημένου γενικού διευθυντή των δημόσιων Αυστριακών Ομοσπονδιακών Σιδηροδρόμων, ο οποίος συγκεντρώνει ήδη υψηλό ποσοστό δημοτικότητας.

Στη δημοσκόπηση της εφημερίδας Österreich, το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα εμφανίζεται με ποσοστό 24%, το Λαικό Κόμμα με 21% και ακολουθούν οι Πράσινοι με 13%.

Η δημοσκόπηση της ίδιας εφημερίδας θέτει και το ερώτημα ως προς τις προτιμήσεις των ψηφοφόρων στην περίπτωση απευθείας εκλογής του καγκελάριου της χώρας, όπου, ένα ποσοστό 36% των ερωτηθέντων επιλέγει τον νέο καγκελάριο και νέο αρχηγό των Σοσιαλδημοκρατών, Κρίστιαν Κερν και ένα 26% τον αρχηγό του Κόμματος των Ελευθέρων, Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε, ενώ ακολουθεί ο αρχηγός του Λαϊκού Κόμματος και αντικαγκελάριος σήμερα στην κυβέρνηση, Ράινχολντ Μιτερλένερ με μόλις 8%.

Σε ένα δεύτερο ερώτημα ως προς την εκλογή καγκελάριου, στην περίπτωση όμως που αρχηγός του Λαϊκού Κόμματος αναλάμβανε ο προερχόμενος από αυτό το κόμμα, ο ιδιαίτερα δημοφιλής υπουργός Εξωτερικών, Σεμπάστιαν Κουρτς, τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης είναι διαφορετικά, με τον Κουρτς να προηγείται με ποσοστό 27%, έναντι 25% του Κρίστιαν Κερν και 21% του Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε.

Σε άλλη δημοσκόπηση που θα δημοσιευτεί στο αυριανό τεύχος του εβδομαδιαίου αυστριακού περιοδικού Profile και στο ερώτημα εάν ο νέος Αυστριακός καγκελάριος Κρίστιαν Κερν μπορεί να ενώσει και πάλι τη χώρα μετά τον πολωτικό προεκλογικό αγώνα για τις προεδρικές εκλογές, ένα ποσοστό 8% απαντά «σίγουρα ναι», ένα 37% «μάλλον ναι», ενώ σε ποσοστό 28% οι ερωτηθέντες εκτιμούν πως «μάλλον δεν θα το κατορθώσει» και 16% το αποκλείουν.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

Η UEFA αποθέωσε τον Ολυμπιακό για τις δύο προκρίσεις (pic)

Η UEFA με ποστάρισμά της στάθηκε και στην ομάδα Νέων του Ολυμπιακού, αλλά και στην ομάδα των ανδρών για τις δύo ευρωπαϊκές προκρίσεις μέσα σε λιγότερο από 20 ώρες στην διαδικασία των πέναλτι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024