Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
«Συνεχίζουμε, κλιμακώνουμε» λένε τα συνδικάτα, ανυποχώρητος ο Ολάντ

«Συνεχίζουμε, κλιμακώνουμε» λένε τα συνδικάτα, ανυποχώρητος ο Ολάντ

Σε «συνέχιση και κλιμάκωση» των κινητοποιήσεων καλούν από κοινού τα γαλλικά συνδικάτα προαναγγέλλοντας νέες διαδηλώσεις και αποκλεισμούς κόντρα στην εργασιακή μεταρρύθμιση που έχει προκαλέσει εδώ και δύο μήνες γενικό ξεσηκωμό. Ο Φρανσουά Ολάντ την ίδια στιγμή δηλώνει ότι δεν θα υποχωρήσει «γιατί αυτή είναι μια καλή μεταρρύθμιση».

Σε «συνέχιση και κλιμάκωση» των κινητοποιήσεων καλούν από κοινού τα γαλλικά συνδικάτα προαναγγέλλοντας νέες διαδηλώσεις και αποκλεισμούς κόντρα στην εργασιακή μεταρρύθμιση που έχει προκαλέσει εδώ και δύο μήνες γενικό ξεσηκωμό. Ο Φρανσουά Ολάντ την ίδια στιγμή διαμηνύει ότι δεν θα υποχωρήσει «γιατί αυτή είναι μια καλή μεταρρύθμιση».

Από την Ιαπωνία, όπου συμμετείχε στη σύνοδο της G7, ο Φρανσουά Ολάντ απάντησε ότι «δεν θα υποχωρήσει» γιατί «αυτή είναι είναι μια καλή μεταρρύθμιση» -παρόλο που ο πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς έχει αφήσει να εννοηθεί πως θα μπορούσαν να υπάρξουν ορισμένες τροποποιήσεις.

Για όγδοη φορά από τα μέσα Μαρτίου, δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι (300.000 σύμφωνα με το συνδικάτο CGT, 153.000 σύμφωνα με τις αρχές), κατέβηκαν την Πέμπτη στους δρόμους σε ολόκληρη τη Γαλλία κατά του σχεδίου νόμου, που έχει σκοπό να δώσει μεγαλύτερη ευελιξία στις επιχειρήσεις, σύμφωνα με την κυβέρνηση, αλλά απειλεί να αυξήσει, σύμφωνα με τους αντιπάλους του, την εργασιακή αβεβαιότητα των μισθωτών.

Τις τελευταίες ημέρες το κίνημα έχει σκληρύνει τη στάση του με τον αποκλεισμό λιμανιών, διυλιστηρίων και αποθηκών καυσίμων, σε μία μεγάλη πρόκληση για την κυβέρνηση που θέλει να αποφύγει την παράλυση της χώρας δύο εβδομάδες πριν από την έναρξη του ποδοσφαιρικού Euro 2016.

Εννέα από τους 19 πυρηνικούς σταθμούς της χώρας έχουν μειώσει την παραγωγή τους, σύμφωνα με το CGT, χωρίς ωστόσο να υπάρχουν προβλήματα στην ηλεκτροδότηση, σύμφωνα με τον διαχειριστή του δικτύου.

Την Παρασκευή το διασωματειακό στο οποίο συμμετέχουν τα οκτώ συνδικάτα τα οποία αντιτίθενται στο σχέδιο νόμου κάλεσε σε ανακοίνωσή του να «συνεχιστούν και να διευρυνθούν οι κινητοποιήσεις».

Εκτός από τη συνέχιση των αποκλεισμών, ένατη ημέρα κινητοποίησης έχει προγραμματιστεί για τις 14 Ιουνίου, με μία «δυνατή εθνική διαδήλωση» στο Παρίσι. Η ημερομηνία αυτή επελέγη ώστε να συμπέσει με την έναρξη της συζήτησης του κειμένου στη Γερουσία.

Τα συνδικάτα, τα οποία ζήτησαν να συναντηθούν με τον Φρανσουά Ολάντ την περασμένη εβδομάδα χωρίς να λάβουν απάντηση στο αίτημά τους, εξέφρασαν επίσης τη λύπη τους για τη σιωπή της εκτελεστικής εξουσίας επικρίνοντας «την επιμονή της να μην αποσύρει το σχέδιο νόμου».

Τα συνδικάτα ανακοίνωσαν εξάλλου τη διοργάνωση, «από τις αρχές της επόμενης εβδομάδας» μίας «ψηφοφορίας των πολιτών», μεγάλης διαβούλευσης για το σχέδιο νόμου μέχρι τις 14 Ιουνίου «στις επιχειρήσεις, στις διοικήσεις και στους χώρους σπουδών».

Τα προβλήματα στις σιδηροδρομικές και αεροπορικές μεταφορές παραμένουν ωστόσο περιορισμένα, παρά τις πολλές εκκλήσεις για απεργία. Ο τομέας είναι νευραλγικής σημασίας καθώς πλησιάζει το Euro 2016, το οποίο θα φέρει στη Γαλλία δεκάδες χιλιάδες υποστηρικτές των εθνικών ομάδων.

«Δεν θα υποχωρήσω γιατί νομίζω πως είναι μια καλή μεταρρύθμιση και πως οφείλουμε να φθάσουμε μέχρι την υιοθέτησή της» δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος σε συνέντευξη Τύπου μετά τη Σύνοδο Κορυφής της G7 στην Ίσε-Σίμα της Ιαπωνίας, υπογραμμίζοντας ότι «δεν είναι καιρός να δημιουργούμε δυσκολίες για τη γαλλική οικονομία».

«Η πρώτη υποχρέωσή μας είναι εκείνη που κάλεσα την κυβέρνηση να φέρει σε πέρας και για την οποία καλώ ενώπιον όλων των Γάλλων, να κάνουμε τα πάντα για τον εφοδιασμό με καύσιμα των καταναλωτών, για την παροχή των απαραίτητων δημοσίων υπηρεσιών, να επιτρέψουμε τη μετακίνηση όλων και να διασφαλίσουμε την καλή λειτουργία της οικονομίας» συνέχισε ο αρχηγός του Κράτους.

«Έχουμε λάβει τα απαραίτητα μέτρα και θα συνεχίσουμε να τα λαμβάνουμε, πάντοτε με σεβασμό των ελευθεριών, αλλά και της πρώτης των ελευθεριών που είναι η ελευθερία της κυκλοφορίας» ανέφερε.

Για τον Φρανσουά Ολάντ, «ο διάλογος είναι πάντα δυνατός, ωστόσο ποτέ δεν στηρίζεται σε τελεσίγραφα».

«Δεν μπορούμε να δεχθούμε ότι υπάρχει ένα κεντρικό συνδικάτο με ιστορία που μπορεί να πει τι θα είναι ο νόμος ή τι δεν πρέπει να είναι ο νόμος» είπε, αναφερόμενος στο CGT.

Ο πρόεδρος Ολάντ άφησε, ωστόσο, ένα παράθυρο για αλλαγές. «Το κείμενο θα έλθει στη Γερουσία και ακολούθως θα επιστρέψει στην Εθνοσυνέλευση και σε αυτό το πλαίσιο, εκεί, θα πρέπει να γίνουν συζητήσεις και, προς το παρόν, πουθενά αλλού», συνέχισε.

«Θέλω να μπορέσουμε να φθάσουμε μέχρι το τέλος» είπε, προσθέτοντας πως «οι Γάλλοι θα κρίνουν» όταν το κείμενο τεθεί «σε εφαρμογή τον Σεπτέμβριο».

Αναφερόμενος στο άρθρο 2 του νόμου που αναφέρεται στην υπερίσχυση των επιχειρησιακών συμβάσεων στο θέμα της κατανομής του χρόνου εργασίας, και ευρύτερα στη «φιλοσοφία του κειμένου», ο Ολάντ είπε: «Όλο αυτό πρέπει να διατηρηθεί», ακόμη και αν «πρέπει να αποσαφηνιστεί, να παρουσιαστεί σε εκείνες και εκείνους που μπορεί να έχουν ακόμη ερωτήσεις».

Εν τω μεταξύ, ειδικές μονάδες της γαλλικής αστυνομίας απομάκρυναν διαδηλωτές και οδοφράγματα που εμπόδιζαν την πρόσβαση σε μια μεγάλη αποθήκη διανομής καυσίμων.

Της αστυνομικής επιχείρησης για την άρση του αποκλεισμού της αποθήκης καυσίμων κοντά στο διυλιστήριο Ντονζέ στη δυτική Γαλλία, είχαν προηγηθεί παρόμοιες επιχειρήσεις σε άλλες αποθήκες καυσίμων αυτή την εβδομάδα.

Διαδηλωτές επιτέθηκαν σε ένα αστυνομικό τμήμα και έσπασαν προσόψεις τραπεζών μετά τα συλλαλητήρια που πραγματοποιήθηκαν την Πέμπτη σε όλη τη Γαλλία κατά του σχεδίου νόμου για τις εργασιακές σχέσεις.

Εβδομήντα επτά άνθρωποι συνελήφθησαν σε όλη τη χώρα στη διάρκεια των διαδηλώσεων, σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Reuters/Γαλλικό

Sports in

«Τελικός» για Παρτιζάν και Ολυμπιακό στο Βελιγράδι

Ο Ολυμπιακός φιλοξενείται απόψε (28/3, 21:30) στο Βελιγράδι από την Παρτιζάν για την 32η αγωνιστική της Euroleague.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024