Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ομπάμα: Ο Τραμπ έχει θορυβήσει τους ξένους ηγέτες και δικαίως

Ομπάμα: Ο Τραμπ έχει θορυβήσει τους ξένους ηγέτες και δικαίως

Ο Ντόναλντ Τραμπ έχει θορυβήσει τους ηγέτες της διεθνούς κοινότητας και δικαίως, δήλωσε ο Μπαράκ Ομπάμα μιλώντας στο περιθώριο της Συνόδου της G7 στην Ίσε Σίμα της Ιαπωνίας. Ο Αμερικανός πρόεδρος μεταβαίνει την Παρασκευή στην Χιροσίμα για ιστορικής σημασίας επίσκεψη, εν όψει της οποίας μίλησε για τον «πραγματικό κίνδυνο των πυρηνικών όπλων» και το βορειοκορεατικό καθεστώς ως πηγή έντονης ανησυχίας.

Ο Ντόναλντ Τραμπ έχει θορυβήσει τους ηγέτες της διεθνούς κοινότητας και δικαίως, δήλωσε ο Μπαράκ Ομπάμα μιλώντας στο περιθώριο της Συνόδου της G7 στην Ίσε Σίμα της Ιαπωνίας.

Ο Αμερικανός πρόεδρος μεταβαίνει την Παρασκευή στην Χιροσίμα για ιστορικής σημασίας επίσκεψη, εν όψει της οποίας μίλησε για τον «πραγματικό κίνδυνο των πυρηνικών όπλων» και το βορειοκορεατικό καθεστώς ως πηγή έντονης ανησυχίας.

Ενώπιον των δημοσιογράφων ο Ομπάμα μίλησε την Πέμπτη για τις προκριματικές εκλογές στις ΗΠΑ και κατήγγειλε την «άγνοια για τα παγκόσμια ζητήματα» που διακρίνει τον Ντόναλντ Τραμπ, μοναδικό πλέον υποψήφιο για το χρίσμα των Ρεπουμπλικανών στις προεδρικές εκλογές.

«Αρκετές προτάσεις που έχει διατυπώσει δείχνουν είτε άγνοια των παγκόσμιων θεμάτων, είτε στάση υπεροψίας» δήλωσε για να συμπληρώσει πως «ενδιαφέρεται μόνο για tweets και πρωτοσέλιδα αντί να σκέφτεται τι απαιτείται για να παραμείνει η Αμερική ασφαλής».

Μιλώντας για την ανησυχία των ξένων ηγετών μπροστά στο «φαινόμενο» Τραμπ, ο Ομπάμα ανέφερε: «Παρακολουθούν αυτές τις εκλογές με μεγάλη προσοχή. Νομίζω πως μπορώ εύλογα να πω ότι εκπλήσσονται από τον ρεπουμπλικανό υποψήφιο. Δεν ξέρουν πράγματι αν πρέπει να λαμβάνουν σοβαρά υπόψη ορισμένες δηλώσεις του, οι οποίες για πολλούς λόγους τούς έχουν θορυβήσει».

Οι ηγέτες της G7 εξετάζουν την Πέμπτη και την Παρασκευή στην Ισε-Σίμα, μια μικρή παράκτια περιοχή της κεντρικής Ιαπωνίας, θέματα όπως η υποτονική παγκόσμια ανάπτυξη, οι διεκδικήσεις αμφισβητούμενων θαλάσσιων περιοχών στη Νότια και την Ανατολική Σινική Θάλασσα και η μετανάστευση.

Ωστόσο, η επίσκεψη Ομπάμα την Παρασκευή στη Χιροσίμα -πρώτου εν ενεργεία προέδρου των ΗΠΑ που επισκέπτεται την πόλη- αναμένεται να μονοπωλήσει το ενδιαφέρον.

Ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε ότι η ιστορική επίσκεψή του στη Χιροσίμα, την πόλη που καταστράφηκε το 1945 από την αμερικανική πυρηνική βόμβα, θα υπογραμμίσει τους «πολύ πραγματικούς κινδύνους» των πυρηνικών όπλων.

«Θέλω ακόμη μια φορά να υπογραμμίσω τους πολύ πραγματικούς κινδύνους που υπάρχουν και την αίσθηση του κατεπείγοντος που πρέπει όλοι να έχουμε» σημείωσε.

«Η ρίψη αυτής της ατομικής βόμβας ήταν μια καμπή στη σύγχρονη ιστορία» δήλωσε ο Ομπάμα κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου. «Είναι κάτι που όλοι πρέπει να διαχειριστούμε με τον έναν ή τον άλλο τρόπο». Μολονότι οι πυρηνικοί εξοπλισμοί «δεν καταλαμβάνουν στο μυαλό μας μια τόσο πρωτεύουσα θέση όσο είχαν κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, το ενδεχόμενο ενός πυρηνικού συμβάντος παραμένει στο μυαλό μας» τόνισε.

Από την άποψη αυτή, η Βόρειος Κορέα, η οποία πραγματοποίησε στις 6 Ιανουαρίου την τέταρτη πυρηνική της δοκιμή και συνεχίζει να αναπτύσσει το πυρηνικό της πρόγραμμα παραβιάζοντας τις αποφάσεις του ΟΗΕ που το απαγορεύουν, συνιστά«»αιτία έντονης ανησυχίας», όπως δήλωσε ο Ομπάμα.

«Η Βόρειος Κορέα αποτελεί πηγή έντονης ανησυχίας για όλους μας. Όταν έχετε ένα τόσο ασταθές και απομονωμένο καθεστώς, αυτό συνιστά μια μεσοπρόθεσμη απειλή απέναντι στην οποία πρέπει όλοι να είμαστε προσεκτικοί» δήλωσε στο περιθώριο της G7.

Αναφερόμενος τέλος στους Αφγανούς Ταλιμπάν, ο Ομπάμα εξέφρασε αμφιβολίες για την πρόθεσή τους να επαναλάβουν τις ειρηνευτικές συνομιλίες με την κυβέρνηση της Καμπούλ.

Νέος αρχηγός των Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν εξελέγη πολύ πρόσφατα ο μουλάς Χαϊμπατουλάχ Αχουντζάντα.

«Δεν περίμενα να οριστεί κάποιος δημοκράτης» απάντησε σκωπτικά ο Ομπάμα ερωτηθείς για τον νέο αρχηγό των Ταλιμπάν. «Θεωρούμε ότι οι Ταλιμπάν θα συνεχίσουν στο δρόμο της βίας» τόνισε.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Μπαρτσελόνα – Ολυμπιακός 75-77: ΘΡΥΛΑΡΑ στη Βαρκελώνη – Μυθική εμφάνιση και break για το 1-0!

Μυθικό παιχνίδι για τον Ολυμπιακό, που «έσπασε» την έδρα της Μπαρτσελόνα και έκανε το 1-0 στη σειρά των playoffs της Euroleague.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024