Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Στο «σαράι» του Ερντογάν η πρώτη συνεδρίαση της νέας κυβέρνησης

Στο «σαράι» του Ερντογάν η πρώτη συνεδρίαση της νέας κυβέρνησης

Ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προήδρευσε την Τετάρτη στην πρώτη συνεδρίαση της νέας κυβέρνησης. Σε μια κίνηση με υψηλή συμβολική σημασία, η κυβέρνηση του Γιλντιρίμ, που σχηματίστηκε την Τρίτη και αποτελεί σε μεγάλο βαθμό συνέχεια της προηγούμενης υπό τον Αχμέτ Νταβούτογλου, ο οποίος αναγκάστηκε να παραιτηθεί έπειτα από διαφωνίες με τον αρχηγό του κράτους, συνεκλήθη στο γιγαντιαίο Προεδρικό Μέγαρο.

Ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προήδρευσε την Τετάρτη στην πρώτη συνεδρίαση της νέας κυβέρνησης, μια πρωτοβουλία που δείχνει την επιθυμία του να ελέγχει πλήρως την εκτελεστική εξουσία.

Σε μια κίνηση με υψηλή συμβολική σημασία, η κυβέρνηση του Γιλντιρίμ, που σχηματίστηκε την Τρίτη και αποτελεί σε μεγάλο βαθμό συνέχεια της προηγούμενης υπό τον Αχμέτ Νταβούτογλου, ο οποίος αναγκάστηκε να παραιτηθεί έπειτα από διαφωνίες με τον αρχηγό του κράτους, συνεκλήθη στο γιγαντιαίο Προεδρικό Μέγαρο.

Με την ανάληψη των καθηκόντων του, ο νέος πρωθυπουργός δεσμεύθηκε να κάνει «ό,τι είναι απαραίτητο» προκειμένου να εγκαθιδρυθεί σύντομα ένα προεδρικό σύστημα παρόμοιο με το αμερικανικό και το γαλλικό μοντέλο.

Στο παρελθόν, ο Ερντογάν έχει προεδρεύσει σε συνεδριάσεις του υπουργικού συμβουλίου, όμως αυτό που ήταν άλλοτε μια ειδική περίπτωση, μπορεί να μετατραπεί σε ένα τακτικό μηνιαίο ραντεβού, σύμφωνα με τον τουρκικό Τύπο.

Την Τρίτη, μιλώντας στο Κοινοβούλιο, ο Γιλντιρίμ είπε πως δεν θα αφήσει να περάσει η «ιστορική ευκαιρία» να αλλάξει το σημερινό Σύνταγμα που ανάγεται στο στρατιωτικό πραξικόπημα του 1980. «Οφείλουμε να αλλάξουμε το Σύνταγμα ώστε να ανταποκρίνεται στην ντε φάκτο κατάσταση. Είναι το πιο σημαντικό έργο του AKP (του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης)» είπε.

Ο Ερντογάν επιθυμεί διακαώς διεύρυνση των προεδρικών εξουσιών.

Όμως η αντιπολίτευση και η πλειονότητα των εκλογέων, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, είναι αντίθετες με αυτό το σχέδιο, πηγή εντάσεων στο εσωτερικό και στο εξωτερικό, βλέποντας σε αυτό μια νέα εκδήλωση της «απολυταρχικής παρέκκλισής» του.

Ο επικεφαλής της τουρκικής αντιπολίτευσης δήλωσε την Τετάρτη ότι ο τούρκος πρόεδρος δεν θα μπορέσει να εξασφαλίσει το προεδρικό καθεστώς που επιθυμεί «χωρίς να μας εξολοθρεύσει μαζικά», καταγγέλλοντας ως «ολοκληρωτικές» τις φιλοδοξίες του ισχυρού άνδρα της χώρας.

«Χωρίς να μας εξολοθρεύσουν μαζικά, δεν μπορούν να εγκαθιδρύσουν προεδρικό σύστημα», δήλωσε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP, σοσιαλδημοκρατικό), σε συνέντευξή του στο κανάλι NTV.

«Έχω πει ότι αυτή η μετάβαση δεν θα γίνει χωρίς να χυθεί αίμα και επαναλαμβάνω: θα κατεβούμε στους δρόμους για να αντιταχθούμε σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο που θα καταστρέψει τη δημοκρατία στην Τουρκία» προειδοποίησε ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου.

Ο Κιλιτσντάρογλου κατήγγειλε εξάλλου τη «βορειοκορεατική πειθαρχία» που κυριαρχεί, όπως λέει, στο εσωτερικό του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP).

«Σηκωθείτε, καθίστε, κλάψτε, χειροκροτείστε: τα κάνουν όλα» είπε, αναφερόμενος στο έκτακτο συνέδριο του AKP που διεξήχθη την Κυριακή, στη διάρκεια του οποίου τα στελέχη και οι ακτιβιστές του κόμματος άκουσαν όρθιοι και σε απόλυτη σιγή μήνυμα του Ερντογάν που ανέγνωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης.

Το AKP διαθέτει πλειοψηφία 317 εδρών στην τουρκική Εθνοσυνέλευση, υπολείπεται ωστόσο της πλειοψηφίας των δύο τρίτων (330) που απαιτούνται για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την αναθεώρηση του Συντάγματος. Ωστόσο, μπορεί να ενισχυθεί από την άρση, την Παρασκευή, της ασυλίας δεκάδων φιλο-κούρδων βουλευτών που αντιμετωπίζουν δικαστικές διώξεις.

Στο μεταξύ, ο επικεφαλής της τουρκικής εθνικιστικής αντιπολίτευσης Ντεβλέτ Μπαχτσελί ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι θα είναι και πάλι υποψήφιος για την ηγεσία του κόμματός του στο έκτακτο συνέδριο που θα διεξαχθεί στις 10 Ιουλίου στην Άγκυρα.

Το συνέδριο φιλοδοξεί να επιλύσει μια σύγκρουση ηγεσίας ανάμεσα στον Μπαχτσελί και διαφωνούντα μέλη του Κόμματος Εθνικιστικής Δράσης (MHP) και θα μπορούσε να ανατρέψει τις φιλοδοξίες του Ταγίπ Ερντογάν να κερδίσει μεγαλύτερες εξουσίες. Δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι μια απομάκρυνση του Μπαχτσελί θα μπορούσε να οδηγήσει σε μεγάλη άνοδο της υποστήριξης στο MHP.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Reuters/Γαλλικό

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024