Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Αυστρία: «Όχι» στον ακροδεξιό, ο Βαν ντερ Μπέλεν νέος πρόεδρος

Αυστρία: «Όχι» στον ακροδεξιό, ο Βαν ντερ Μπέλεν νέος πρόεδρος

«Όχι» στον ακροδεξιό πρόεδρο λέει η Αυστρία, σύμφωνα με τα επίσημα αποτελέσματα που έγιναν γνωστά το απόγευμα. Νέος πρόεδρος της χώρας εξελέγη ο οικολόγος Αλεξάντερ βαν ντερ Μπέλεν, ο οποίος απέτρεψε τον Νόρμπερτ Χόφερ να γίνει ο πρώτος ακροδεξιός ηγέτης στην ΕΕ. Το αποτέλεσμα έκριναν οι επιστολικές ψήφοι.

«Όχι» στον ακροδεξιό πρόεδρο λέει η Αυστρία, σύμφωνα με τα επίσημα αποτελέσματα ποτ ανακοίνωσε το υπουργείο Εσωτερικών.

Νέος πρόεδρος της χώρας εξελέγη ο οικολόγος Αλεξάντερ βαν ντερ Μπέλεν, ο οποίος απέτρεψε τον Νόρμπερτ Χόφερ να γίνει ο πρώτος ακροδεξιός ηγέτης στην ΕΕ.

Ο 72χρονος καθηγητής Οικονομικών του Πανεπιστημίου της Βιέννης, Βαν Ντερ Μπέλεν συγκέντρωσε 50,3%, έναντι 49,7% του αντιπάλου του, ο οποίος λίγο νωρίτερα παραδέχθηκε στο Facebook την ήττα του.

«Φυσικά και είμαι λυπημένος» έγραψε στο Facebook ο Χόφερ. «Θα ήθελα να φροντίσω την υπέροχη χώρα μας για εσάς ως πρόεδρος» τόνισε, σημειώνοντας ότι «η εκστρατεία δεν έχει χαθεί, αλλά (η ψήφος) αποτελεί επένδυση για το μέλλον».

Το βράδυ της Δευτέρας οι δύο υποψήφιοι βρίσκονταν πολύ κοντά στα ποσοστά και μάλιστα ο υποψήφιος της Ακροδεξιάς ηγείτο της αναμέτρησης.

Ενδεικτικές του κλίματος που επικρατεί στη χώρα είναι οι δηλώσεις του Χόφερ το βράδυ της Κυριακής: «Υπάρχουν δύο ενδεχόμενα: Το πρώτο είναι να είμαι αύριο πρόεδρος της Αυστρίας. Το δεύτερο να είναι σε δύο χρόνια καγκελάριος ο Στράχε και, επιπλέον, σε τέσσερα χρόνια θα είμαι πρόεδρος».

Το αποτέλεσμα έκριναν οι επιστολικές ψήφοι που ανέρχονταν σε περίπου 12% των ψήφων στη χώρα. Συγκεκριμένα, ένας μικρός αριθμός –μόλις 31.026 ψήφοι– αποδείχθηκε καθοριστικός για την επικράτησή του Βαν Ντερ Μπέλεν έναντι του αντιπάλου του, του 45χρονου υποψήφιου του ακροδεξιού εθνικιστικού Κόμματος των Ελευθέρων.

Το βράδυ της Κυριακής ανακοινώθηκε ότι τα αποτελέσματα έφερναν πρώτο τον ακροδεξιό Νόρμπερτ Χόφερ με ποσοστό 51,9%, έναντι 48,1% για τον οικολόγο Αλεξάντερ βαν ντερ Μπέλεν.

Το Ινστιτούτο Δημοσκοπήσεων SORA προέβλεπε ότι το τελικό αποτέλεσμα θα ήταν 50 – 50, με οριακή επικράτηση μερικών χιλιάδων ψήφων για τον βαν ντερ Μπέλεν.

Το ακροδεξιό Κόμμα των Ελευθέρων (FPÖ) πανηγύριζε για την έκβαση της κάλπης, με τον αρχηγό του Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε να μιλά για «ιστορικό αποτέλεσμα» και να διατρανώνει πως «σε κάθε περίπτωση έχουμε νικήσει, βρισκόμαστε πλέον στο κέντρο της κοινωνίας».

Ο 45χρονος Χόφερ στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας είχε καλλιεργήσει την εικόνα «μετριοπαθούς» φιγούρας (σε σύγκριση με τον αρχηγό του κόμματός του, Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε) -αλλά η στάση που υποστήριζε ήταν στη γραμμή του κόμματός του, με άξονα τις αντιμεταναστευτικές θέσεις και την αντίθεση στην ΕΕ.

Ο Βαν Ντερ Μπέλεν, ο οποίος είχε τη στήριξη του κόμματος των Πρασίνων, βγήκε πρώτος σε 9 από τις 10 μεγάλες πόλεις της Αυστρίας, ενώ ο Χόφερ επικράτησε στις αγροτικές περιοχές.

Χάρη στις επιστολικές ψήφους, ο νέος Αυστριακός ομοσπονδιακός πρόεδρος εξασφάλισε πλειοψηφία σε δύο ακόμη από τα εννέα αυστριακά ομόσπονδα κρατίδια, εκείνα της Άνω Αυστρίας και του Τιρόλου, καθώς, ήδη από χθες, διατηρούσε προβάδισμα στα κρατίδια της Βιέννης και του Φόραλμπεργκ –όπου βρίσκεται η ιδιαίτερη πατρίδα του– ενώ πλειοψηφία κατέγραψε και στις εννέα πρωτεύουσες των κρατιδίων, κάτι που επιβεβαιώνει τις χθεσινές αναλύσεις πως στα αστικά κέντρα προηγείτο ο ίδιος και στην επαρχία ο Νόρμπερτ Χόφερ.

Ο Αλεξάντερ Βαν Ντερ Μπέλεν είναι ο πρώτος ομοσπονδιακός πρόεδρος της Αυστρίας στην μεταπολεμική ιστορία της ο οποίος δεν προέρχεται από ένα των δύο κομμάτων που κυβερνούν στη χώρα μετά το 1945: το Σοσιαλδημοκρατικό και το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα.

Ο νέος ομοσπονδιακός πρόεδρος της Αυστρίας θα ορκιστεί στις 8 Ιουλίου, αναλαμβάνοντας τα νέα καθήκοντά του ως ο διάδοχος του εδώ και δώδεκα χρόνια ομοσπονδιακού προέδρου της χώρας, Χάιντς Φίσερ, ο οποίος με δηλώσεις του στο Προεδρικό Μέγαρο συνεχάρη θερμά τον διάδοχό του το απόγευμα, λίγο μετά την ανακοίνωση του τελικού αποτελέσματος.

Στις δηλώσεις του ο απερχόμενος πρόεδρος τόνισε πως το οριακό αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών έδειξε πως δεν είναι λάθος να τονίζεται πριν από κάθε εκλογική αναμέτρηση ότι «κάθε ψήφος μετράει» και πως το εκλογικό δικαίωμα κατακτήθηκε με αγώνες και πρέπει να ασκείται πάντα.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Μπαρτσελόνα – Ολυμπιακός 75-77: ΘΡΥΛΑΡΑ στη Βαρκελώνη – Μυθική εμφάνιση και break για το 1-0!

Μυθικό παιχνίδι για τον Ολυμπιακό, που «έσπασε» την έδρα της Μπαρτσελόνα και έκανε το 1-0 στη σειρά των playoffs της Euroleague.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024