Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Βρετανία: Θα χαθούν μισό εκατομμύριο θέσεις εργασίας σε περίπτωση Brexit

Βρετανία: Θα χαθούν μισό εκατομμύριο θέσεις εργασίας σε περίπτωση Brexit

Μισό εκατομμύριο θέσεις εργασίας θα χαθούν μέσα σε δύο χρόνια έπειτα από ενδεχόμενη αναχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ, προειδοποιεί σε έκθεσή του το βρετανικό υπουργείο Οικονομικών. Η αποχώρηση από την ΕΕ θα είναι οικονομική αυτοκαταστροφή για τη Βρετανία, καθώς θα διαλύσει τη σταθερότητα, δήλωσε ο πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον.

Μισό εκατομμύριο θέσεις εργασίας θα χαθούν μέσα σε δύο χρόνια έπειτα από ενδεχόμενη αναχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ, προειδοποιεί σε έκθεσή του το βρετανικό υπουργείο Οικονομικών.

Η αποχώρηση από την ΕΕ θα είναι οικονομική αυτοκαταστροφή για τη Βρετανία, καθώς θα διαλύσει τη σταθερότητα, δήλωσε ο πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον.

Ο Κάμερον και ο υπουργός Οικονομικών Τζορτζ Όσμπορν, που διεξάγουν εκστρατεία υπέρ της παραμονής της Βρετανίας στην ΕΕ για το δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου, έχουν προειδοποιήσει ότι τα νοικοκυριά θα πληγούν από μια πτώση της αξίας των κατοικιών τους και ότι οι διακοπές τους στο εξωτερικό θα είναι ακριβότερες, αν ψηφίσουν υπέρ της αποχώρησης.

«Θα είναι μια ύφεση που θα έχουμε προκαλέσει οι ίδιοι» δήλωσε ο Κάμερον σε ομιλία του στα γραφεία της αλυσίδας καταστημάτων Β&Q, που προσφέρουν υλικά για να πραγματοποιείς μόνος σου βελτιώσεις στο σπίτι σου, στο Ίστλι της νότιας Αγγλίας.

Μιλώντας έναν μήνα πριν από την ψηφοφορία, ο Κάμερον δήλωσε ότι η αποχώρηση από την ΕΕ θα θέσει σε κίνδυνο την ανάκαμψη της Βρετανίας από την οικονομική ζημιά που προκλήθηκε από την παγκόσμια χρηματοοικονομική κρίση.

«Θα είναι σαν να επιζείς έπειτα από μια πτώση και στη συνέχεια να τρέχεις κατ’ ευθείαν πάλι στην άκρη του γκρεμού. Είναι η αυτοκαταστροφική επιλογή» τόνισε ο Κάμερον.

Ο Όσμπορν δήλωσε πως η Βρετανία θα χάσει τουλάχιστον 500.000 θέσεις εργασίας μέσα σε δύο χρόνια, αν ψηφίσει την αποχώρηση από την ΕΕ, ενώ η αξία της στερλίνας θα μειωθεί κατά 12% έως 15%, αυξάνοντας κάθετα τον πληθωρισμό.

Ο Όσμπορν δήλωσε ότι το εισόδημα των εργαζομένων, προσαρμοσμένο στον πληθωρισμό, θα είναι σχεδόν κατά 3% χαμηλότερο μέσα σε δύο χρόνια, ποσοστό που αντιστοιχεί σε περικοπή αποδοχών αξίας σχεδόν 800 λιρών το χρόνο για έναν εργαζόμενο πλήρους απασχόλησης που λαμβάνει το μέσο μισθό.

Η εκστρατεία υπέρ της αποχώρησης της Βρετανία από την ΕΕ υποστήριξε από την πλευρά της πως το υπουργείο Οικονομικών ανακοινώνει διαρκώς εσφαλμένες πληροφορίες και πως η τελευταία ανάλυση αποτελεί προϊόν προκατάληψης, καθώς δεν αναφέρει τίποτε για τα θετικά της αποχώρησης από την ΕΕ, ούτε για τα εν δυνάμει αρνητικά που θα προκαλούσε μια κρίση στην ευρωζώνη.

«Αυτό που έκαναν είναι να υποθέσουν ότι θα συμβεί μια καταστροφή και μετά να αναφέρουν τις λεπτομέρειες», δήλωσε στην τηλεόραση του BBC ο Νάιτζελ Λόσον, υπουργός Οικονομικών της εκλιπούσης συντηρητικής πρωθυπουργού Μάργκαρετ Θάτσερ στη δεκαετία του 1980.

«Το έκαναν για να τρομάξουν τον βρετανικό λαό επειδή δεν μπορούν να βρουν τίποτε θετικό να πουν για την Ευρωπαϊκή Ένωση» πρόσθεσε ο ίδιος.

Ο Όσμπορν υπερασπίσθηκε την αξιοπιστία της έκθεσης που παρουσίασε, λέγοντας ότι εξετάσθηκε από τον Τσάρλι Μπιν, πρώην αναπληρωτή διοικητή της Τράπεζας της Αγγλίας.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Reuters

Sports in

Οριστικό: Απορρίφθηκε το αίτημα της Φενέρμπαχτσε πριν τον Ολυμπιακό

Οριστική απόφαση για τον αγώνα Σούπερ Καπ της Φενέρμπαχτσε πριν τα ματς με τον Ολυμπιακό για το Europa Conference League

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024