Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ακριβώς στα δύο μοιρασμένη η Αυστρία, ούτε «μία τρίχα» διαφορά

Ακριβώς στα δύο μοιρασμένη η Αυστρία, ούτε «μία τρίχα» διαφορά

Ένα βαθύ ρήγμα διατρέχει την Αυστρία: Καλούμενοι να επιλέξουν μεταξύ του ακροδεξιού Χόφερ και του οικολόγου Αλεξάντερ φαν ντερ Μπέλεν για την προεδρία, οι Αυστριακοί μοιράστηκαν στα δύο δίνοντας ουσιαστικά την ίδια δύναμη στους δύο υποψηφίους. Το τελικό αποτέλεσμα θα το κρίνουν οι επιστολικές ψήφοι, και οι προγνώσεις προβλέπουν -αν και οι βεβαιότητες αποκλείονται- οριακή επικράτηση του οικολόγου. Ό,τι κι αν γίνει όμως, σίγουρο είναι πως ο επόμενος πρόεδρος της Αυστρίας θα είναι μόνο ο πρόεδρος των μισών Αυστριακών.

Ένα βαθύ ρήγμα διατρέχει την Αυστρία: Καλούμενοι να επιλέξουν μεταξύ του ακροδεξιού Χόφερ και του οικολόγου Αλεξάντερ φαν ντερ Μπέλεν για την προεδρία, οι Αυστριακοί μοιράστηκαν στα δύο δίνοντας ουσιαστικά την ίδια δύναμη στους δύο υποψηφίους.

Το τελικό αποτέλεσμα θα το κρίνουν οι επιστολικές ψήφοι, και οι προγνώσεις προβλέπουν -αν και οι βεβαιότητες αποκλείονται- οριακή επικράτηση του οικολόγου. Ό,τι κι αν γίνει όμως, σίγουρο είναι πως ο επόμενος πρόεδρος της Αυστρίας θα είναι μόνο ο πρόεδρος των μισών Αυστριακών.

Η καταμέτρηση των επιστολικών ψήφων αναμένεται να έχει δώσει οριστική εικόνα το απόγευμα της Δευτέρας. Το πρωί της Δευτέρας, τα επίσημα αποτελέσματα για τις υπόλοιπες ψήφους δίνουν 51,9% στον ακροδεξιό Νόρμπερτ Χόφερ και 48,1 στον οικολόγο Αλεξάντερ φαν ντερ Μπέλεν.

Παραδοσιακά, οι επιστολικές ψήφοι είναι λιγότερο «φιλικές» στην ακροδεξιά -κάτι που είχε επιβεβαιωθεί και στον πρώτο γύρο.

Έτσι, το ινστιτούτο δημοσκοπήσεων SORA προβλέπει το τελικό αποτέλεσμα, μαζί με τις επιστολικές ψήφους, στατιστικά στο απόλυτο 50-50 με προβάδισμα όμως λίγων χιλιάδων ψήφων στον οικολόγο Αλεξάντερ φαν ντερ Μπέλεν.

Συγκεκριμένα, το SORA εκτιμά στα 2,203 εκατομμύρια της ψήφους που παίρνει ο ακροδεξιός Χόφερ και στα 2,206 εκατομμύρια εκείνες στον Αλεξάντερ φαν ντερ Μπέλεν.

Πανηγυρίζει η ακροδεξιά, «είμαστε πια στο κέντρο της κοινωνίας»

Το ακροδεξιό κόμμα FPÖ πανηγυρίζει για την έκβαση της κάλπης, με τον αρχηγό του Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε να μιλά για «ιστορικό αποτέλεσμα» και να διατρανώνει πως «σε κάθε περίπτωση έχουμε νικήσει, βρισκόμαστε πλεόν στο κέντρο της κοινωνίας».

Για πολλούς, ο 45χρονος Χόφερ (που είχε καλλιεργήσει την εικόνα του «φιλικού ακροδεξιού», σε αντίθεση με τον ίδιο τον κομματικό του αρχηγό) θεωρείται το «μακρύ χέρι» του Στράχε.

Τα όσα είπε ο ίδιος ο Χόφερ τη νύχτα προς Δευτέρα δείχνουν και την στάση του και το πόσο ενισχυμένη αισθάνεται πλέον η ευρωσκεπτικιστική ακροδεξιά στη Βιέννη: «Υπάρχουν δύο ενδεχόμενα: Το πρώτο είναι να είμαι αύριο πρόεδρος της Αυστρίας. Το δεύτερο να είναι σε δύο χρόνια καγκελάριος ο Στράχε και, επιπλέον, σε τέσσερα χρόνια θα είμαι πρόεδρος».

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Με... βιντεοκλήση στον Παπανικολάου πανηγύρισε ο Ολυμπιακός - Ο Λαρεντζάκης του αφιέρωσε τη νίκη (vid)

Οι παίκτες του Ολυμπιακού έδειξαν για ακόμα μια φορά γιατί είναι οικογένεια, καθώς μετά το τέλος του παιχνιδιού πήραν μέσω Face Time τον Κώστα Παπανικολάου.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024